Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

Ο Δημόσιος Χώρος και ο ρόλος του Δήμου

Ο Δημόσιος Χώρος, που είναι χώρος συνάντησης, έκφρασης και τελικά χώρος που συνειδητοποιούν
οι πολίτες ότι ανήκουν σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να διαβουλευτεί και να διαμορφώσει άποψη για τη ζωή στον τόπο της, συνεχώς συρρικνώνεται.
Ζούμε σε μια πόλη με πεζοδρόμια χωρίς πεζούς  γεμάτα με πραμάτειες, με πλατείες  χωρίς πολίτες γεμάτες με τραπεζοκαθίσματα.
 Η εκποίηση του  Δημόσιου Χώρου υπέρ του ιδιωτικού, είτε μέσω παραχώρησης - καταπάτησης, είτε δια της εμπορευματοποίησής του, σίγουρα συνεπάγεται περιορισμό της δημοκρατίας, εκφυλισμό της πολιτικής μέσω των πελατειακών σχέσεων και.....
υποβάθμιση του πολιτισμού μας. Αυτή η εκποίηση που ήταν κεντρική πολιτική όλων των δημοτικών αρχών κορυφώνεται σήμερα με τις απαιτήσεις των ημετέρων και τις μεθοδεύσεις παραχώρησης μέρους της κεντρικής πλατείας στην παραλία της χώρας στη τουριστική εκμετάλλευση.

Καλούμε το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να διεκδικήσει όλους τους παραλιακούς χώρους των νησιών μας από την κεντρική διοίκηση, από τα νομικά πρόσωπα (Λιμενικό Ταμείο) και από τους ιδιώτες (βλέπε Σχοινούσα), να τα αξιοποιήσει υπέρ των Δημοτών, με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Καλούμε την  Δημοτική Αρχή:
  • να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάθεσης των Δημόσιων Χώρων στους πολίτες, και ειδικά της κεντρικής πλατείας στην παραλία της Χώρας.
  • να εφαρμόσει στη πράξη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στο ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ, κοινοχρήστων και ευαίσθητων χώρων του Δήμου μας.
  • Να στηρίξει την έστω και τώρα δημόσια, τη τοποθέτηση του προέδρου του λιμενικού Ταμείου για τη διάθεση της πλατείας στην παραλία, αποκλειστικά στους Δημότες για τα παιδιά τους  και τις εκδηλώσεις τους.


                                                                                                              Νάξος, 10 Ιουν. 2013
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :