Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2013

Ευχαριστήριο σημείωμα Ιστορικού Αρχείου Νάξου

Το Ιστορικό Αρχείο της  Νάξου θα ήθελε να ευχαριστήσει όσους  έκαναν ευκολότερο, πιο ευχάριστο  και πιο δημιουργικό το έργο του  κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.  Παρά τη δύσκολη εθνική συγκυρία και  τις αντίξοες συνθήκες για τον  πολιτισμό, το Αρχείο μας είχε μια  από τις καλύτερες χρονιές  του:  παρέλαβε τα αρχεία των  κοινοτήτων Απειράνθου (1914-1946), Κεραμωτής (1869-1969) και Δανακού (1932-1977), χάρη στην άψογη συνεργασία των προέδρων τους,  κ. Χριστίνας Γιακουμή, κ. Μανώλη Φακίνου και κ. Κώστα Βάσιλα, το αρχείο της......
σμύριδας (1924-1979) σε συνεργασία με την κ. Άννα Λεβογιάννη, το αρχείο του Ερηνοδικείου Νάξου (1860-1977) με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Φακίνου και το αρχείο της εφημερίδας «Ναξιακό Μέλλον» με τη μεσολάβηση του κ. Γιάννη Προμπονά.  Εξαιτίας της θέσης της υπηρεσίας μας, στο Κάστρο, η μεταφορά όλων αυτών των αρχείων θα ήταν αδύνατη χωρίς την εθελοντική εργασία και  την υποστήριξη συλλόγων και ιδιωτών.  Ευχαριστούμε πολύ τον πολιτιστικό σύλλογο Απειράνθου «Τα Φανάρια» και τους κ. Δημήτρη Κυπραίο και Γιάννη Μπαρδάνη για τη συσκευασία και μεταφορά του αρχείου της σμύριδας, τους κ. Δημήτρη Πετρίδη, Γιάννη Καρποντίνη και Στέλιο Μαρινάκη για τη μεταφορά του «Ναξιακού Μέλλοντος» αλλά και τον πατέρα Μανώλη Ρεμούνδο για τη διάθεση του ανελκυστήρα της Μονής Ουρσουλινών, καθώς τον αντιδήμαρχο κ. Λιανό και το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Νάξου για τη μεταφορά των αρχείων του Ειρηνοδικείου Νάξου και της κοινότητας Δανακού.  Επίσης, ευχαριστούμε πολύ την «Απολυμαντική Νάξου» των κ. Μιχάλη Βερνίκου και Μανώλη Κοντοπίδη, οι οποίοι έκαναν δωρεάν στο Αρχείο μας την απαραίτητη για την προστασία του αρχειακού υλικού απεντόμωση και απολύμανση.  Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τραγαίας, το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης, την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, την εταιρία Blue Star και τον αντιδήμαρχο κ. Αντώνη Μανιό χάρη στις προσπάθειες και τη γενναιοδωρία των οποίων φιλοξενήθηκε στο νησί μας η εταιρία «Αρχείων Τάξις,» η οποία ανέλαβε και ολοκλήρωσε την ταξινόμηση του εξαιρετικά πολύτιμου αρχείου της σμύριδας.  Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Συντήρησης Χαρτιού και Βιβλιοδεσίας, κ. Σταματίνα Ουζούνογλου αλλά και τους εθελοντές που εδώ και οχτώ μήνες συνεχίζουν τη συντήρηση και αποκατάσταση των βιβλίων του Αρχείου μας, προσφέροντας έργο και ταυτόχρονα μια δημιουργική διέξοδο σε όποιον λάτρη του βιβλίου θέλει να μάθει την αυτή γοητευτική τέχνη.  Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ελπίζω το παραπάνω σημείωμα να μη διαβάστηκε απλώς ως μια σειρά ευχαριστιών, αλλά ως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το πόσα μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός μέσα στον καθένα μας στο συλλογικό πολιτισμό που οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό και άξιο των προσδοκιών όλων μας.
Το Αρχείο παραμένει ανοιχτό  σε προτάσεις συνεργασίας, ερωτήσεις  και , φυσικά, επισκέψεις σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμβάλλει στις δραστηριότητές του ή να γνωρίσει καλύτερα τη Νάξο μας μέσα απ’ τους θησαυρούς του.
Μαρία Παπαγιάννη, υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου Νάξου
Τηλ. Επικοινωνίας: 22850-23037
e-mail: mail@gak-naxou.kyk.sch.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :