Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

Εθνική στρατηγική και νέο μοντέλο για τον τουρισμό - Δελτίο Τύπου του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ


Η παρουσίαση της έρευνας «Εμπόριο και Τουρισμός στη Ρόδο», που διοργάνωσε από κοινού το
υπουργείο Τουρισμού και η ΕΣΕΕ, μετατράπηκε σε μια ακόμα ευκαιρία για να μπει ο ελληνικός τουρισμός στον παραμορφωτικό καθρέφτη.
Σαφώς, ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται να μελετηθεί και έχει τεράστια ελλείμματα στην έρευνα. Έτσι, είναι αναμφίβολα ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει, το γεγονός ότι για πρώτη φορά – όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΣΕΕ – διεξάγεται μια ....
τέτοια έρευνα!
Ωστόσο, για να είναι αυτές οι μελέτες πραγματικά χρήσιμες στην τουριστική ανάπτυξη, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που την επηρεάζουν.
Ο ελληνικός τουρισμός δε μπορεί να ιδωθεί έξω από την προοπτική μιας συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας: έχει ανάγκη την ανόρθωση του εγχώριου πρωτογενούς τομέα και την τόνωση του δευτερογενούς. Έτσι, οι συνέργειες ανάμεσα σε υπουργεία και φορείς και η διαρκής διαβούλευση με την κοινωνία κρίνονται απαραίτητες.
Ο κόσμος του τουρισμού δεν μπορεί να αρκείται στην απλή παράθεση αριθμών και μεγεθών, ούτε να θεωρεί ότι η Ελλάδα αγγίζει τις δυνατότητες της, όταν ολόκληρος ο εισερχόμενος τουρισμός της χώρας μας ισούται σχεδόν με πόλεις, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Αντιθέτως, αν η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων δε συνοδευτεί με αύξηση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανάπτυξη δε θα υπάρξει.
Βασική προϋπόθεση για την ανάταση της κοινωνίας είναι η απαλλαγή από τα Μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα εξυπηρετούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ προτάσσει την αδήριτη ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό στα πλαίσια ενός άλλου, διαφορετικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης – ενός μοντέλου με κοινωνική ανταποδοτικότητα, όπως φιλοδοξεί και προσπαθεί να επιτύχει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον τουρισμό.

19.06.2013
Το Γραφείο Τύπου



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :