Τρίτη, Ιουνίου 11, 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Προετοιμάζουμε τους μηχανικούς του μέλλοντος»

Συνέντευξη του προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητή Αρ. Δημάκη
  • Κύριε πρόεδρε, το Τμήμα σας εκπαιδεύει μηχανικούς σε μια μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό ειδικότητα. Τι ακριβώς κάνουν οι Μηχανικοί Οικονομίας & Διοίκησης;
  • Οι Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης είναι σύγχρονοι επαγγελματίες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις μεθόδους της μηχανικής για να..... επιλύουν σύνθετα προβλήματα σε χώρους όπου η τεχνολογία συναντιέται με την οικονομία και διοίκηση. Οι απόφοιτοι του Τμήματος μας μπορούν να εργαστούν σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού, και δευτερευόντως του δημοσίου, τομέα σε αντικείμενα όπως: διοίκηση έργων και λειτουργιών, διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείριση κινδύνων, εφαρμογές της πληροφορικής στη διοίκηση επιχειρήσεων, ανάλυση δεδομένων, κοστολόγηση, αξιολόγηση επενδύσεων, εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, κ.ο.κ. Επίσης έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην εφαρμογή ποσοτικών μεθόδων σε χρηματοοικονομικά προβλήματα που απασχολούν τις τράπεζες, τις ασφάλειες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες. 

  • Συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο οι απόφοιτοι του τμήματος σας;

Μέχρι τώρα ένα σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων - γύρω στα 2/3 - επιλέγει να συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές. Πολλοί από τους αποφοίτους μας γίνονται δεκτοί σε κεντρικά πανεπιστήμια της Ελλάδας  (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού (LSE, Imperial, Warwick, Delft, κ.α.).

  • Ποιες είναι οι προοπτικές επαγγελματικής διεξόδου των Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης;

Οι σύγχρονες αναπτυγμένες οικονομίες έχουν πλέον προσανατολιστεί στην παροχή υπηρεσιών. Σε αυτή την πραγματικότητα έχει στραφεί η εκπαίδευση των μηχανικών στις προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες. Στο Τμήμα μας προετοιμάζουμε τους μηχανικούς του μέλλοντος. Οι απόφοιτοί μας είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, η οποία διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η απογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα μας στο τέλος του 2011 έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας για τους αποφοίτους των ετών 2005-07 ήταν μόλις 13,2%. Μάλιστα, το 96% των εργαζόμενων αποφοίτων βρήκε απασχόληση σε λιγότερο από 12 μήνες και το 51% σε λιγότερο από 2 μήνες. Αλλά και οι οικονομικές απολαβές ήταν ικανοποιητικές: Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους ήταν 1.125 ευρώ, αμοιβή που, θα έχει πιθανότατα συμπιεστεί από την οικονομική κρίση. Επίσης, το 90% των αποφοίτων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν άμεσα στο αντικείμενο σπουδών του Τμήματος.


  • Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης θα είναι έτοιμοι -αν χρειαστεί- να εργαστούν και στο εξωτερικό;

Η σύγχρονη αγορά εργασίας για τους Μηχανικούς Οικονομίας και Διοίκησης εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό. Ο προσανατολισμός του Τμήματος μας προς τη διεθνή έρευνα και η πρακτική άσκηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προετοιμάζει τους αποφοίτους μας για να εργαστούν σε απαιτητικά, διεθνοποιημένα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα εργασίας. Οι Μηχανικοί Οικονομίας Διοίκησης είναι επαγγελματίες-πολίτες του κόσμου. Ειδικά μετά την κρίση, αρκετοί φοιτητές μας κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

  • Πως είναι η φοιτητική ζωή στη Χίο;

Οι σχέσεις των φοιτητών με το προσωπικό (ακαδημαϊκό και διοικητικό) του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι άμεσες και εγκάρδιες. Ο φοιτητής μπορεί εύκολα να συναντήσει τους καθηγητές του και να συζητήσει μαζί τους ότι τον απασχολεί.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν δραστηριότητα σε πολλούς τομείς (αθλητισμός, θεατρικές ομάδες, χορευτική ομάδα κ.λπ.)
Στην Χίο λειτουργούν σύγχρονες φοιτητικές κατοικίες με  180 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια (με ατομικό λουτρό, επίπλωση, τηλεφωνική σύνδεση, ενσύρματη πρόσβαση στο Internet, κ.λπ). Η φοιτητική λέσχη προσφέρει γεύματα σε ιδιαίτερα χαμηλή, θα έλεγα συμβολική, τιμή.

  • Πως μπορεί ένας τελειόφοιτος λυκείου ή οι γονείς του να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης;

Για περισσότερες ερωτήσεις και απορίες σχετικά με το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία του Τμήματος στα τηλέφωνα (22710-35430, 35412, 35414), ενώ σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του Τμήματος αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.fme.aegean.gr/el/.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :