Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2013

Μυθικό ψάρι – κουπί που φτάνει τα 15 μέτρα βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά (video)

Θαλάσσιοι βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα βιντεοσκόπησαν για πρώτη φορά ένα γιγάντιο ψάρι – κουπί, στο φυσικό του περιβάλλον, στον Κόλπο του Μεξικού.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με μια εταιρεία υπεράκτιων γεωτρήσεων και χρησιμοποίησαν το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιό της για να εντοπίσουν το μυθικό ψάρι.
Όπως γνωστοποιήθηκε, την τριετία 2008 – 2011, οι ερευνητές παρατήρησαν το ψάρι πέντε φορές.
Το ψάρι – κουπί, γνωστό και ως «ο βασιλιάς της ρέγγας» ανακαλύφθηκε το 1772 από τον.......
Νορβηγό βιολόγο Peter Ascanius.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Regalecus glesne. Το ψάρι που βιντεοσκόπησαν οι επιστήμονες έχει μήκος περίπου 2,5 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο ψάρι του είδους που εντοπίστηκε μέχρι σήμερα έχει μήκος 8 μέτρα.
Στην άγρια φύση το ψάρι – κουπί υπολογίζεται ότι φθάνει σε μήκος τα 15 μέτρα και σε βάρος τα 270κιλά. Ζει σε μεγάλα βάθη ως και χιλίων μέτρων στον ωκεανό, οπότε η παρατήρησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Γι΄αυτό και οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα συνεργάστηκαν με εταιρεία υπεράκτιων γεωτρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματοςSERPENT Project, ώστε να περιηγηθούν σε βάθη που είναι αδύνατο να φτάσουν με φυσικό τρόπο.
Επειδή μέχρι σήμερα οι έρευνες περιορίζονταν στα νεκρά ψάρια του είδους που ξεβράζονταν στην ακτή, οι πληροφορίες για το σπάνιο ψάρι είναι ελάχιστες.
Ωστόσο, βάσει παρατηρήσεων οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι για να κολυμπήσει το ψάρι κυματίζει το ραχιαίο του πτερύγιο το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του σώματός του, ενώ το ίδιο παραμένει ευθύ και ακίνητο.
econews
Δείτε εδώ το βίντεο με το σπάνιο ψάρι
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :