Παρασκευή, Ιουνίου 21, 2013

Δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών

 Το Υπουργείο Παιδείας και η μνημονιακή συγκυβέρνηση, τη σχολική χρονιά που διανύσαμε, άνοιξαν για τα καλά το δρόμο προκειμένου να «περάσουν» πιο άνετα τα μέτρα τους, την επόμενη σχολική χρονιά. Με τις συνεχείς εγκυκλίους, που έφθαναν στα σχολεία με μορφή καταιγίδας, έκαναν πλέον φανερούς τους στόχους τους: διάλυση του δημόσιου σχολείου, μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών.
   Ξεκίνησαν με την αξιολόγηση, τις πειθαρχικές διώξεις, τις επιθεωρήσεις, την αύξηση ωραρίου, την επίταξη απεργών… δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα αυταρχισμού, φόβου και υποταγής στα.....
σχολεία κι ύστερα μίλησαν ξεκάθαρα για καταργήσεις οργανικών θέσεων μέσα από συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων. Σχετικά με το τελευταίο, αν υλοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου, μόνο στις Κυκλάδες χάνονται 140 οργανικές θέσεις και χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για μια κατακρεούργηση των σχολικών μονάδων που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία.
    Τώρα, στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς μαθαίνουμε για τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Δανακού στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου, ενώ πριν λίγο καιρό μας διαβεβαίωναν μέσα από συνεντεύξεις ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί στα σχολεία της Νάξου, τουλάχιστον για φέτος. Αποφασίστηκε λοιπόν να κλείσει ένα Δημοτικό σχολείο ξαφνικά και μάλιστα στο τέλος της σχολικής χρονιάς ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

    Ωστόσο, όλα αυτά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου διάλυσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι φανερό πως η συγκυβέρνηση, προκειμένου να φανεί συνεπής στη… στρατηγική των μνημονίων και του ΔΝΤ, τα οποία υπηρετεί, είναι πρόθυμη να θυσιάσει κάθε δημόσιο αγαθό.
    Το είδαμε να συμβαίνει στη δημόσια υγεία, με τα νοσοκομεία να κλείνουν ή να συγχωνεύονται και με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό σε όσα βρίσκονται σε λειτουργία. Το βλέπουμε στη δημόσια εκπαίδευση, με τις συγχωνεύσεις , καταργήσεις και υποβιβασμούς σχολείων, με τα περισσότερα σχολεία να υπολειτουργούν χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές, με ελλείψεις σε ειδικότητες, ακόμη και σε βιβλία, με τους μέχρι και σήμερα επικηρυγμένους εκπαιδευτικούς, με τις χιλιάδες καταργημένες θέσεις εκπαιδευτικών. Την Τρίτη 11 Ιουνίου ήρθε η σειρά της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Η κυβέρνηση , με πραξικοπηματικό τρόπο, κατέβασε αιφνιδιαστικά τους διακόπτες, έκλεισε την ΕΡΤ, πετώντας στο δρόμο 2.700 εργαζόμενους και προετοιμάζοντας το έδαφος για ανάλογες επιθέσεις σε όλο τον κόσμο της εργασίας.

Αφού η επίθεση τους είναι μαζική,
ακόμη μαζικότερη πρέπει να είναι και η απάντηση μας
με δυναμικούς, κοινωνικούς αγώνες, οργανωμένους από εμάς τους ίδιους.
Όλοι εμείς, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, συμβασιούχοι, ενωμένοι, έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την αυταρχική πολιτική τους
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :