Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

Γιόρτασαν την Πρωτομαγιά στη Νάξο (Βίντεο)

Η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες των εργατών για την κατοχύρωση της 8ωρης εργασίας, εμπνευσμένοι από το σλόγκαν του Ουαλού ουτοπιστή Ρόμπερτ Όουεν «οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες αναψυχή, οκτώ ώρες ανάπαυση».
Αψηφώντας την οικονομική κρίση και το ΔΝΤ, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από την τρομοκρατία των ημερών, γιόρτασαν οι Ναξιώτες την εργατική Πρωτομαγιά.
Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό, όπως κάθε χρόνο, πολλοί προτίμησαν τις παραλίες και την εξοχή για να μαζέψουν λουλούδια και να φτιάξουν το παραδοσιακό Μαγιάτικο στεφάνι.
Γι αυτούς που δεν ήθελαν να πάνε μακριά ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Νάξου είχε διοργανώσει μια όμορφη γιορτή στο άλσος της Έλλης με ζωντανή μουσική, χορό, ,κρασί, κλόουν, και πολλά λουλούδια.

Τα γεγονότα της 1η Μαΐου του 1886
Όλα άρχισαν πριν από έναν αιώνα όταν η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα που διακήρυξε ότι «οκτώ ώρες θα αποτελούν τη νόμιμη εργασία μιας ημέρας από την 1η Μαΐου 1886 και μετά».
Την 1η Μαΐου του 1886 ξεκίνησε μια ειρηνική απεργία στο Σικάγο. Δυο μέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου, απεργοί συγκεντρώθηκαν κοντά στο... εργοστάσιο Μακκορμικ. Ξέσπασαν ταραχές, και η αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς με αποτέλεσμα το θάνατο δυο ανθρώπων, αρκετών τραυματιών, και μια πόλη γεμάτη εξοργισμένους εργάτες.
Οι αναρχικοί μοίρασαν φυλλάδια και καλούσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στην πλατεία Χάιμαρκετ, που τότε αποτελούσε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο. Τα φυλλάδια έλεγαν ότι η αστυνομία είχε σκοτώσει τους απεργούς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, και παρότρυνε τους εργάτες να πάρουν εκδίκηση.
Στη συγκέντρωση της 4ης Μαΐου ο επικεφαλής των αναρχικών, Aογκούστ Σπίς μίλησε σε πλήθος 6.000 ανθρώπων. Η αστυνομία είχε κινητοποιήσει μεγάλη δύναμη και παρακολουθούσε τη συγκέντρωση. Μετά από ώρα ο επικεφαλής της αστυνομίας ζήτησε να διαλυθεί η συγκέντρωση, και οι αστυνομικοί άρχισαν να βαδίζουν παρατεταγμένοι προς το πλήθος. Σημειώθηκαν συμπλοκές, κάποιος πέταξε μια βόμβα με αναμμένο φιτίλι, και η έκρηξη σκότωσε έναν αστυνομικό. Η αστυνομία άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας έντεκα ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Συνελήφθησαν πάνω από εκατό άτομα, και οκτώ από τους πιο επιφανείς αναρχοσυνδικαλιστές παραπέμφθηκαν σε δίκη.






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :