Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μακιαβέλι 3-5-1469 !!!!

1469 – 1527 Πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, του πολιτικού αμοραλισμού, της πολιτικής απάτης, συγγραφέας του "Ηγεμόνα" που αποτέλεσε την κρυφή "βίβλο" για τους πολιτικούς όλου του κόσμου μέχρι και τις μέρες μας. Ο Ηγεμόνας απέκτησε θερμούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων πολλές ιστορικές προσωπικότητες όλων των εποχών, όπως ο Ερρίκος H' ή ο Ζαν Ζακ Ρουσό, αλλά και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι. Πολλοί τον τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα κυνικό κτήνος, ταυτίζοντας το όνομά του με τη διαφθορά και τον αυταρχισμό.
Ο Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι, γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 3 Μαΐου του 1469.
Επέσυρε όμως και σφοδρές επικρίσεις για κυνισμό, καιροσκοπισμό και πανουργία, και οι κατακριτέες απόψεις αυτού του βιβλίου συμπυκνώνονται στον τόσο αρνητικό όρο «μακιαβελισμός», τον οποίο έπλασαν οι Γάλλοι και με τον οποίο κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να τον συσχετίζουν.

Τι λέει ο "Ηγεμόνας" για τους Ηγεμόνες(Αφιερωμένο στους σημερινούς πολιτικούς)

-Ο μακιαβελικός ηγεμόνας οφείλει να διαπραγματεύεται το φαίνεσθαι με το είναι, διότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πώς ζει και το πώς θα έπρεπε να ζει κανείς.
-Η εξουσία που κατακτιέται όχι από τύχη, ούτε από ικανότητα, αλλά από συνδυασμό δημαγωγίας και τύχης, ονομάζεται...... Κοινοβουλευτισμός.

-Στον Κοινοβουλευτισμό τον αρχηγό πρέπει να τον εγκρίνουν οι ισχυροί της κοινωνίας.
Αν γίνεις αρχηγός με την βοήθεια των ισχυρών, θα έχεις να δίνεις λογαριασμό σε πολλούς που θα περνιούνται για ίσοι σου.

-Αν γίνεις αρχηγός με την βοήθεια του λαού, θα κάνεις ό,τι θέλεις, επειδή ποτέ κανείς δεν δίνει στην πραγματικότητα λογαριασμό στο λαό.

-Για να ικανοποιήσεις τους ισχυρούς θα πρέπει να βλάψεις το λαό. Για να ικανοποιήσεις το λαό δεν χρειάζεται να βλάψεις τους ισχυρούς.

-Ο ηγέτης που κάνει κακή εφαρμογή της βίας είναι ή δειλός ή ανίκανος.

-Ο Μακιαβέλι θεωρεί απαραίτητο να ξέρει ο ηγεμόνας πότε να δρα ως θηρίο και πότε ως άνθρωπος
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :