Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

Μην τους αφήσετε να κάνουν την χώρα μας Αργεντινή

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια, άνευ προηγουμένου, προπαγάνδα από τα ΜΜΕ, προκειμένου να κατευνάσουν την λαϊκή οργή και να κρύψουν απ' τον κόσμο για άλλη μια φορά την αλήθεια για το τι πρόκειται να του συμβεί. Το ΔΝΤ έχει δώσει "δείγματα γραφής" από την εμπλοκή του στις οικονομίες άλλων κρατών, μια απ' αυτές ήταν και η Αργεντινή.
Το 1998, η Αργεντινή είχε φτάσει να δανείζεται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές με επιτόκιο 10,5% και αναγκαστικά κατέφυγε για πρώτη φορά στο ΔΝΤ, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.(Σχεδόν η ίδια ιστορία με την Ελλάδα)
Η κυβέρνηση αναγκαστικά κατέφυγε σε ένα δεύτερο δάνειο από το ΔΝΤ. Λίγους μήνες αργότερα, κήρυξε πτώχευση.
Το μόνο που κατάφερε, ήταν να αναβάλει για τρία χρόνια την οριστική στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία.
Στα τέλη του 2001, η κρίση οδήγησε την κοινωνία σε σημείο ανάφλεξης. Εργάτες, υπάλληλοι και αγρότες μάχονταν στους δρόμους της Αργεντινής και ο πρόεδρος Ντε λα Ρούα πρόλαβε να διαφύγει με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, για να γλυτώσει από την οργή του όχλου.
Ο νέος πρόεδρος, Νέστορ Κίρτσνερ, έκανε στάση πληρωμών και δεν αναγνώρισε το χρέος. Δεν συμπεριέλαβε ούτε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο στο επιτελείο του και απαίτησε από τους δανειστές και το ΔΝΤ τη διαγραφή του.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% (!!!!)της οφειλής και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους.
Οι τόκοι των ληξιπρόθεσμων δανείων δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από την Αργεντινή, παρά το ότι αρχικά είχε συμφωνήσει να τους πληρώσει.
Δείτε όλη την ιστορία εδώ
Β.Κ. Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :