Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

"Χάθηκαν" 43.000 ευρώ από σχολείο της Πάρου

Σωστό «πανηγύρι» με χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στους μαθητές των σχολείων της Πάρου, είχαν στήσει επιτήδειοι στο 1ο Δημ. Σχολείο Παροικιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η τοπική εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου - Αντιπάρου». Τα μέλη της επιτροπής που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση του 1ου Δημοτικού Παροικιάς, με μια πρώτη ματιά στα στοιχεία, ανακάλυψαν μια «τρύπα» της τάξεως των 43.000 ευρώ, που αφορά μόνο στα έτη 2008-2009.
Εκτός από την «τρύπα» στα χρήματα, ο δήμος θα κληθεί να αντιμετωπίσει φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις και πρόστιμα, αφού δεν έχουν δηλωθεί πράξεις και συναλλαγές, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει ναεπικυρώνονται από τις δύο αρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α.) και φυσικά να κατατίθενται τα αντίστοιχα ποσά για εισφορές.
Το χρονικό της «λογιστικής αταξίας»
Από τις αρχές του 2010, οι γονείς των .... μαθητών επεσήμαναν προς τους υπευθύνους του Δήμου Πάρου ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση των χρημάτων στο 1ο Δημοτικό. Ο δήμος, όμως, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Αν και γνώριζαν το θέμα και ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης, και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της συγκεκριμένης Σχολικής Επιτροπής, Μαρουσώ Φραγκούλη, δεν έκαναν τίποτα για να διερευνηθεί η υπόθεση!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, Γιάννης Δρόσος και μία ομάδα γονιών, βλέποντας την απάθεια της δημοτικής Αρχής και παρατηρώντας το σημαντικό αυτό πρόβλημα, αποφάσισαν να κάνουν από μόνοι τους μία πρώτη δειγματοληπτική έρευνα στα οικονομικά του σχολείου.

Ανακάλυψαν μία πρώτη «τρύπα» 10.000 ευρώ. Κοινοποίησαν τα στοιχεία της έρευνας τους στην αντιδήμαρχο, Μαρουσώ Φραγκούλη, η οποία πλέον δεν μπορούσε παρά να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής με θέμα τα στοιχεία που είχαν εντοπιστεί.

Η τ. διευθύντρια του σχολείου, Κυριακή Τσιγώνια, αν και είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις, δεν παρουσιάστηκε. Τα μέλη της σχολικής επιτροπής δήλωσαν ότι ανακαλούν τις υπογραφές τους για τους οικονομικούς απολογισμούς και ζήτησαν άμεσο έλεγχο. Έτσι, η κ. Φραγκούλη ενημέρωσε τον δήμαρχο και τους οι γονείς ότι θα συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό. Μόνο που το «έκτακτο» δημοτικό συμβούλιο ματαιώθηκε και πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες αργότερα! Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου - Αντιπάρου», σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε έως τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου γινόταν προσπάθεια να «μπαλωθούν» οι τρύπες…

Τελικά, στις 3 Μαΐου 2010, οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνούσε την υπόθεση. Όμως η απόφαση αυτή του κ. Βλαχογιάννη χαρακτηρίστηκε ως ανακόλουθη, αφού για παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, και στην οποία δεν είχε καταγγελθεί υπεξαίρεση χρημάτων, ο νυν δήμαρχος είχε παραπέμψει τον φάκελο κατευθείαν στον εισαγγελέα Σύρου. Τώρα, αν και υπήρξε παραδοχή ότι λείπουν χρήματα, η υπόθεση ανατέθηκε σε Δημοτική Επιτροπή!

Σημειώνεται, δε, ότι κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Βλαχογιάννης παραδέχθηκε ότι γνώριζε από καιρό τα «οικονομικά ζητήματα» του 1ου Δημοτικού. Ο δικηγόρος Σπύρος Λάβδας, συνήγορος της ελεγχόμενης τ. διευθύντριας, Κυριακής Τσιγώνια, σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο δήλωνε ότι το ποσό που λείπει αφορά σε «λογιστική αταξία», η οποία ανέρχεται στο ύψος των 1.000 – 1.500 ευρώ και δήλωσε ότι η πελάτισσα του προτίθεται αμέσως να το επιστρέψει!

Εξώδικο στον Δήμο Πάρου από την τέως

Ο κ. Λάβδας, στις 18 Μαΐου 2010, μερικές μέρες μετά το δημοτικό συμβούλιο, κοινοποίησε στον Δήμο Πάρου εξώδικο εκ μέρους της ελεγχόμενης τ. διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς, στο οποίο αναφέρονταν η πρόθεση της κ. Τσιγώνια να επιστρέψει τα χρήματα της «λογιστικής αταξίας». «Πρέπει ακόμη να επισημάνω -αναφέρει μεταξύ άλλων στο εξώδικο – ότι όσον αφορά στα χρήματα του έτους 2009, προφανώς, από τις αποδείξεις που βρίσκονται στα χέρια μου και είναι προς διάθεσή σας, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά από το ποσό το οποίο ήταν προς διαχείριση.

Διά της παρούσης μου επανέρχομαι και πάλι, για να δηλώσω ότι στα χέρια του πληρεξούσιου Δικηγόρου μου βρίσκονται από μηνών χρήματα προς παράδοση, ζητώ μόνο να μου γνωρίσετε το ακριβές ύψος του ποσού για το οποίο υπάρχει λογιστική αταξία, εδιαχειρίζετο η σχολική επιτροπή και προς εξυπηρέτηση μου παραχωρήθηκε κατά εξουσιοδότηση η δυνατότητα πληρωμής μικρών ποσών από τις ετήσιες επιχορηγήσεις του δήμου Πάρου. Σας ειδοποιώ λοιπόν πως, όπως προαναφέρθηκε, τα χρήματα είναι προς διάθεση και σας παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε το ύψος αυτών των χρημάτων που ενδεχομένως μου εδόθησαν προς διαχείριση».

Γιατί ο κ. Λάβδας βιάστηκε να στείλει αυτό το εξώδικο στον Δήμο Πάρου, ενώ η επιτροπή ελέγχου δεν έχει εκδώσει επίσημα το πόρισμά της; Γιατί ο κ. Λάβδας κάνει τον κόπο να τονίσει ξανά την πρόθεση της ελεγχόμενης, ενώ αυτή είχε γίνει γνωστή 15 ημέρες πριν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου; Προφανώς, όσο η έρευνα προχωρούσε και η «λογιστική αταξία» ολοένα και αυξανόταν, κάποιοι ενημέρωναν την τέως διευθύντρια και εκείνη φρόντισε να κινηθεί ανάλογα…

Γιατί ο δήμαρχος κινήθηκε τόσο διακριτικά;

Από το κείμενο του εξώδικου προκύπτουν στοιχεία που εμπλέκουν τον δήμαρχο Χρήστο Βλαχογιάννη, καθώς με τις πράξεις του προσπάθησε να καλύψει την «λογιστική αταξία», για να μη φανεί αυτή η υπόθεση διαφθοράς δημόσιου χρήματος. Ο κ. Λάβδας με το εξώδικό του αποκαλύπτει ότι είχε «αρχική επικοινωνία» με τον δήμαρχο. Μάλιστα, ο κ. Βλαχογιάννης εμφανίζεται να καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, για να «θεραπευθεί» το «πρόβλημα», σύμφωνα με τις προτάσεις της πλευράς της ελεγχόμενης.

Δηλαδή ο κ. Βλαχογιάννης ήταν σαφέστατα πληροφορημένος για τις ατασθαλίες και αποδέχθηκε να κάνει μόνος του συνομιλίες με την πλευρά της ελεγχόμενης για τον τρόπο «διαχείρισης» του ζητήματος, πριν αυτό συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Βλαχογιάννης συνομιλεί και «διαπραγματεύεται» για τις εξελίξεις πρώτα με την πλευρά της ελεγχόμενης και ακολούθως με τους δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη της σχολικής επιτροπής και τους γονείς του σχολείου!

Συνεπώς, έχει αναλάβει με δική του πρωτοβουλία να επωμισθεί ολόκληρη την πολιτική ευθύνη για το θέμα και μάλιστα έχει προαποφασίσει να μη στείλει άμεσα, και όπως θα έπρεπε, την υπόθεση στον εισαγγελέα. Για να μην αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες, ο κ. Βλαχογιάννης επέλεξε να «πέσει στα μαλακά» η υπόθεση, με σκοπό να αποφύγει τον γενικότερο έλεγχο στα οικονομικά των νομικών προσώπων του δήμου και δη των σχολικών επιτροπών, γιατί δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει. Τονίζουμε ότι μόνο για το 2009 τα χρήματα που διαχειρίστηκαν οι σχολικές επιτροπές ανέρχονται στις 400.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας Σύρου τι κάνει;

Πηγή: parosnews.gr και zougla.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :