O Ιάκωβος Β. Γιακουμής στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον δημοσιογράφο Βασίλη Γρηγορόπουλο (30/4/2010) για τις δημοτικές εκλογές, τον «Καλλικράτη» και την διαχείριση αποβλήτων στην Νάξο
1. Ασχολείσαι χρόνια με τους Συλλόγους και την ΟΝΑΣ, είσαι ένας μορφωμένος, νεος και δραστήριος άνθρωπος. Μήπως ήρθε η ώρα και για την τοπική αυτοδιοίκηση; Γιατί ακούω πολλά...
Βασίλη, καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά και την ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ για την φιλοξενία. Επειδή ξέρω από πρώτο χέρι το μεράκι σου να προβάλλεις το έργο των Συλλόγων και της ΟΝΑΣ και τις ώρες δουλειάς που αφιερώνεις προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να τονίσω ότι και εσύ και η εφημερίδα συμβάλλετε τα μέγιστα στο να μείνουν ζωντανοί οι Σύλλογοι και να συνεχίσουν να είναι φορείς του πολιτισμού και της παράδοσης της Νάξου, αλλά και να γίνουν πιο διεκδικητικοί απέναντι στα προβλήματα και την καθημερινότητα του νησιού μας.
Σε ότι αφορά εμένα, ίσως η έντονη ενασχόλησή μου με τα κοινά της Νάξου να σε κάνει να πιστεύεις ότι ασχολούμαι χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι.... με τα κοινά του νησιού μας και των Συλλόγων άρχισα να ασχολούμαι στις αρχές του 2008 όταν και εκλέχθηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Απεραθίτικου Συλλόγου. Τον Δεκέμβριο του 2009, εκλέχθηκα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ).
Είμαι 36 ετών και απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου ως ενεργός φοιτητής υπήρξα εκπρόσωπος των φοιτητών τόσο στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος όσο και στο Διοικητικό του Συμβούλιο – ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών μου δημοσίευσα και 14 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αποφοιτώντας το 1997, αποφάσισα να δημιουργήσω (σε συνεργασία με δύο συναδέλφους) την δική μου επιχείρηση εκπόνησης μελετών στους τομείς του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και των βιομηχανικών εφαρμογών. Το 2000 ο ΕΟΜΜΕΧ με βράβευσε ως τον καλύτερο νέο Έλληνα επιχειρηματία της χρονιάς εκείνης. Την ίδια χρονιά ιδρύσαμε και την βιοτεχνική μονάδα παραγωγής και ανακύκλωσης καταλυτών αυτοκινήτου που διοικώ έως σήμερα. Λόγω της έντονης επαγγελματικής μου δραστηριότητας, συνδικαλιστικά ασχολήθηκα κυρίως με το επιστημονικό και επαγγελματικό μου πεδίο, οπότε και διατέλεσα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αττικής και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ). Διατέλεσα επίσης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία μεγάλη πρόκληση για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά, ενώ η αγάπη μου για τον τόπο μου δυναμώνει την επιθυμία να συμμετάσχω (εφόσον βέβαια με επιλέξουν οι συμπολίτες μου) ώστε να βοηθήσω και εγώ από την μεριά μου στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Επομένως, η απάντηση στην ερώτηση σου, Βασίλη, είναι καταφατική: ΝΑΙ, θα συμμετάσχω στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω με το όραμα και την άποψή μου στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου.
2. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μιλάμε για το Γαλάτσι ή για τη Νάξο;
Αν και ζω στο Γαλάτσι, η αγάπη μου για την Νάξο με βοηθάει να υπερκεράσω την κούραση των συνεχόμενων μετακινήσεων (τον τελευταίο χρόνο έχω έρθει στην Νάξο 20 φορές) και να ασχοληθώ με το νησί μας. Άλλωστε, πραγματική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργηθεί κυρίως στην περιφέρεια εφόσον βέβαια εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητές μας – και η Νάξος έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Αμέσως μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες της εμπλοκής μου με τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Νάξου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι προτεραιότητα για εμένα έχουν οι συνδυασμοί που έχουν ήδη πάρει το «χρίσμα» της κοινωνίας είτε μέσα από εσωκομματικές είτε από καθολικές εκλογικές διαδικασίες και φυσικά ταιριάζουν ιδεολογικά και πολιτικά με τα δικά μου πιστεύω.
3. Μου έκανε εντύπωση το εξής: Από όταν συζητήθηκε το όνομά σου στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, άρχισε μια ανώνυμη -το τονίζω- επίθεση μέσα από ιστοσελίδες. Πως το εξηγείς αυτό;
Η εμπλοκή του ονόματος μου ως προτεινόμενος υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες προήλθε από μία ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το νησί και με τίμησαν (καθώς θεώρησαν ότι έχω τις δυνατότητες, την όρεξη και το όραμα) προτείνοντάς με ως υποψήφιο. Οι άνθρωποι αυτοί μίλησαν ανοιχτά και επώνυμα για τον (τότε) διαφαινόμενο κίνδυνο να μείνει το νησί χωρίς κυβερνητικό βουλευτή για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση και δεν δίστασαν να πάνε κόντρα σε παλιούς φίλους και συμμαθητές μόνο και μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός.
Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή δημιούργησε αντιπάθειες στο πρόσωπό μου κυρίως από δυνάμεις (μέσα και έξω από το κόμμα μου) που δεν επιθυμούν καμία αλλαγή και αντιμετωπίζουν τα θέματα μικροπολιτικά βάζοντας το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου. Έτσι άρχισαν και οι ανώνυμες επιθέσεις, στις οποίες αναφέρεσαι, σε ανώνυμα ιστολόγια (blog) στο διαδίκτυο αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, με προφανή στόχο να βλάψουν και να ακυρώσουν τις όποιες μελλοντικές μου επιλογές. Εγώ μένω στην τιμή που μου κάνουν επώνυμα και σε ημερήσια βάση πολλοί συντοπίτες μας που με προτρέπουν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά του νησιού, και δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα απέναντι σε ανώνυμες επιθέσεις με α-πολίτικα χαρακτηριστικά έναντι του οποιουδήποτε.
4. Θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου για τον "Καλλικράτη".
Ο «Καλλικράτης» είναι ίσως η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Ιδιαίτερα για τα νησιά μας είναι μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να σταματήσει ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και την κεντρική εξουσία και να γίνει επιτέλους πράξη ένας κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για κάθε νησί. Στην Νάξο, ο «Καλλικράτης» θα κριθεί στο κατά πόσο θα κερδηθεί το «στοίχημα» της ισόρροπης ανάπτυξης του τόπου. Το νησί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία ενιαία περιφέρεια και να αμβλυνθούν οι διαφορές ανάμεσα στα πλούσια πεδινά και τα σχεδόν ερημωμένα ορεινά. Η ορεινή Νάξος έχει πλούσιες αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές και πολύ σημαντικά τοπία τουριστικού ενδιαφέροντος, τα οποία αν αναδειχθούν σωστά μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού αυξάνοντας ταυτόχρονα τον ετήσιο αριθμό επισκεπτών του νησιού μας. Έτσι, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι σημαντικές τουριστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην δυτική Νάξο αναπτύσσοντας το σύνολο του νησιού. Παραδείγματα αναξιοποίητων «διαμαντιών» της ορεινής Νάξου είναι οι εγκαταστάσεις και τα ορυχεία της Σμύριδας, το πλήθος των μνημείων και βυζαντινών εκκλησιών καθώς και τα ανεξερεύνητα τοπία απαράμιλλου κάλλους τα οποία θα μπορούσαν να είναι χώροι επίσκεψης ειδικών μορφών τουρισμού όπως σχολικού, συνεδριακού, περιπατητικού, θρησκευτικού κλπ.
5. "Κρύβει" "κινδύνους" αυτή μεταρρύθμιση για τα χωριά;
Πολλά από τα χωριά της Νάξου (και ιδιαίτερα τα μικρότερα και ορεινότερα) βιώνουν ήδη συνθήκες ερημοποίησης. Η μειωμένη, μάλιστα, αντιπροσώπευσή τους σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου δεν βοηθάει προς την άμβλυνση τέτοιων φαινομένων. Από την άλλη πλευρά, όμως, ένας δυνατός και υγιής Δήμος μπορεί να παράσχει βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκων των χωριών αυτών, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επομένως, η σωστή επιλογή των αντιπροσώπων στον νέο ενιαίο Δήμο είναι πρωταρχικής σημασίας ώστε να έχουν την γνώση, τη θέληση και την διεκδικητικότητα να επαναφέρουν τα χωριά σε ρυθμούς ανάπτυξης και να συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάσχεση της διαδικασίας ερημοποίησης.
6. Στο χωριό τι ακούς; Τι φοβούνται περισσότερο;
Τ’Απεράθου είναι ένα ορεινό χωριό το οποίο βιώνει και αυτό την μείωση του μονίμου πληθυσμού καθώς παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί συγχωριανοί μου να επιλέγουν να μένουν μόνιμα στην Χώρα. Οι λόγοι είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Οι κακές υποδομές πρόσβασης στην πόλη (δρόμοι, δημόσια συγκοινωνία κ.α.) και οι κακές υποδομές υγείας και παιδείας έχουν ως αποτέλεσμα το αίσθημα της ανασφάλειας για τον μέσο κάτοικο ο οποίος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ένα μέρος της ποιότητας της ζωής του προκειμένου να έχει πρόσβαση στο γιατρό, το σχολείο και την δουλειά.
Καθήκον του νέου Δήμου είναι να μειώσει το αίσθημα αυτό της ανασφάλειας και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης στον τόπο ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι που το επιθυμούν εκεί (και ιδιαίτερα οι νεότεροι).
7. Ποια είναι τα θετικά αυτής της μεταρρύθμισης;
Η ενοποίηση των αρμοδιοτήτων είναι το σημαντικότερο θετικό της μεταρρύθμισης για τα νησιά μας. Άνθρωποι με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά θα πρέπει να συνεργαστούν με επιστήμονες προκειμένου η μεταβατική περίοδος να είναι η μικρότερη δυνατή, ώστε γρήγορα, και σε βάθος τετραετίας, να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη σε επίπεδο νησιού.
Ο Ενιαίος Δήμος θα έχει λόγο (και δυνατότητες πίεσης) προκειμένου να έχουμε ένα καλά στελεχωμένο Νοσοκομείο το οποίο θα επικουρείται από τα Ιατρεία στα χωριά. Ο Ενιαίος Δήμος θα έχει το εξειδικευμένο προσωπικό να υποστηρίξει μελετητικά και σε επίπεδο επίβλεψης σημαντικά έργα υποδομής για το νησί (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδοποιΐα κ.α.), ενώ θα μπορεί να το προβάλλει ενιαία προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Γενικά, η μεταρρύθμιση θα κάνει την Διοίκηση του Νησιού πιο ευέλικτη και θα μειώσει σημαντικά την γραφειοκρατία – θα κάνει επίσης το λαϊκό απόφθεγμα «Το παράπονά σου στον Δήμαρχο» μία πραγματικότητα καθώς κανείς δεν θα μπορεί να επικαλείται την συναρμοδιότητα ή την αναρμοδιότητα προκειμένου να καθυστερεί και τελικά να μην εξυπηρετεί τον πολίτη.
8. Θα ήθελα την άποψή σου για το θέμα των σκουπιδιών και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την θέση του νέου ΧΥΤΑ;
Στην Νάξο έχουμε πολλά να κάνουμε σε μερικά αυτονόητα θέματα (και σε αυτό ευθύνη έχουμε όλοι από τους πολίτες μέχρι τις τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές ηγεσίες). Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (στερεών και υγρών) είναι ένα από αυτά. Οι τρεις χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που υπάρχουν στο νησί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας καθότι χρησιμοποιούν μεθόδους διάθεσης της δεκαετίας του 1960 με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας. Επίσης, στο νησί δεν υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί για τα υγρά λύματα όλων των χωριών, ενώ και μερικοί από τους υφιστάμενους δεν λειτουργούν σωστά δημιουργώντας πολλά παράπονα στους κατοίκους.
Με την ενοποίηση των αρμοδιοτήτων, κύριος υπεύθυνος για την διαχείριση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) θα είναι ο Νέος Ενιαίος Δήμος. Ως επιστήμονας ασχολούμενος με τον τομέα του περιβάλλοντος (και εάν φυσικά ο λαός της Νάξου με επιλέξει να τον εκπροσωπήσω) θα έχω ως πρώτη προτεραιότητά μου την βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Σε ορίζοντα τετραετίας θα πρέπει να έχουν μπει οι βάσεις και να έχουν εξευρεθεί οι πιστώσεις ώστε να αναστραφεί πλήρως η σημερινή εικόνα – που είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και προσβάλλει τον πολιτισμό μας.
Σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έτσι και στο θέμα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), υπάρχει μία έντονη παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των έργων. Με απλά λόγια ο ΧΥΤΑ είναι μία περιοχή όπου γίνεται διάθεση των στερεών αποβλήτων με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή η περιοχή απόρριψης καλύπτεται από μία γαιομεμβράνη η οποία δεν επιτρέπει στα όμβρια νερά να διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Μέσω ενός συστήματος σωληνώσεων τα οδηγούν σε ένα βιολογικό καθαρισμό ο οποίος «παράγει» νερό κατάλληλο για άρδευση. Επίσης, ο ΧΥΤΑ (μέσω μία συγκεκριμένης διαδικασίας) μπορεί να παράγει βιοαέριο του οποίου η καύση χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι σημερινοί ΧΥΤΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις χωματερές που γνωρίζουμε όλοι – άλλωστε ΧΥΤΑ λειτουργούν σήμερα με επιτυχία και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος, ενώ πάγιο αίτημα της Σαντορίνης είναι να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο νησί.
Επίσης, η τεχνολογία προχωράει και συνέχεια αναπτύσσονται μεθοδολογίες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων (μέσω ανακύκλωσης, διαχωρισμού κλπ), όμως, εάν δεν έχουμε έναν επιστημονικά σύγχρονο και προστατευμένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιτυχία σε τέτοιες λύσεις. Σε ότι αφορά την προτεινόμενη θέση χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Νάξου στην Κορυφή Ξύδη (κοντά στις Εγγαρές), θα ήταν αντιεπιστημονικό να εκφράσω άποψη όταν συνάδελφοι μηχανικοί μελέτησαν την Νάξο για πολύ καιρό και κατέληξαν σε αυτόν τον χώρο. Όμως ακούω με προσοχή τα επιχειρήματα των κατοίκων (και ιδίως το θέμα των αδρανών υλικών επίχωσης των απορριμμάτων – που εάν είναι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί), τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την λειτουργία του χώρου.
9. Βλέπεις οι πολιτικοί του νησιού και οι βουλευτές να έχουν όραμα για τον τόπο;
Η πάγια άποψη μου είναι ότι όλοι οι εκλεγμένοι μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία είναι άξιοι και θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου τους μέσα από το όραμα του καθενός. Πολλές φορές, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο η δημοκρατία μας να είναι στρεβλή και το κριτήριο όλων εμάς των ψηφοφόρων να μην είναι το καλό του τόπου αλλά το μικρορουσφέτι και το προσωπικό συμφέρον. Ευθύνη και όραμα όλων εμάς των νέων ανθρώπων που θέλουμε να εμπλακούμε με την πολιτική είναι να αποδείξουμε στους πολίτες ότι το γενικό καλό εμπεριέχει και την προσωπική πρόοδο, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο ανταλλαγής ψήφων με μικροεκδουλεύσεις που τόσο πολύ μας προσβάλλει ως πολίτες και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.
10. Και όταν λέμε όραμα τι εννοούμε; Ουσιαστικά τη λύση των βασικών προβλημάτων;
Για την Νάξο, πρώτη προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι το αυτονόητο δηλαδή η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του νησιού. Αυτό εμπεριέχει τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, συγκοινωνίες), την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και την βελτίωση της καθημερινότητας όλων (παιδικές χαρές, χώροι περιπάτου, αθλητικές και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις κλπ).
Όραμά μας όμως πρέπει να είναι μία Νάξος πρωτοπόρα, με αξιοποίηση του πλούτου της (γεωργία, κτηνοτροφία, οινοποιία, τυροκομία, εγκαταστάσεις Σμύριδας) η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη (με μελετημένη ανάπτυξη όλων των ειδών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας) και με επένδυση σε σύγχρονες ήπιες μορφές τουρισμού μέσω της αξιοποίησης του πολιτισμού, της ιστορίας, των μνημείων και του τοπίου που διαθέτουμε. Αυτό είναι το όραμά μου, που φυσικά δεν περιορίζεται στα στενά όρια μίας τετραετίας αλλά αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο για την Νάξο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας….
Το βίντεο της ντροπής για την ιστορία του ΠΑΟΚ
Πριν από 28 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου