Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Merci boque monsieur Jean-Luc Godard

Ο Γκοντάρ δεν πήγε Κάννες για συμπαράσταση στην Ελλάδα
Γεννημένος στη Γαλλία αλλά με Ελληνική ψυχή ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ
ακολουθώντας τ' αχνάρια των μεγάλων Γάλλων φιλελλήνων του παρελθόντος, του Φρανσουά ντε Σατωμπριάν,του Βίκτωρ Ουγκό, του Ντελακρουά, αρνήθηκε να παραβρεθεί στο 63ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών, στέλνοντας ένα σημείωμα στον διευθυντή του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, λέγοντας πως «ύστερα από τα προβλήματα του τύπου όπως το ελληνικό δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας στις Κάννες».
Σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "liberation", ο Γκοντάρ αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα:
«Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής. Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Ολος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου».
Ευτυχώς που σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, ενώ η Ελλάδα δέχεται επίθεση από όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη και οι κερκόπορτες ανοίγουν η μια μετά την άλλη από σύγχρονους Εφιάλτες, υπάρχουν φιλέλληνες σαν τον κ. Γκοντάρ. Σ' ευχαριστούμε.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :