Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

Απείλησε τη Μέρκελ με έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ

Με αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη φέρεται να απείλησε ο Νικολά Σαρκοζί τη Γερμανίδα καγκελάριο για να κάμψει τις αντιρρήσεις της στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας...
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η οποία επικαλείται αξιωματούχους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE). Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της εφημερίδας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, αποκάλυψε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης ανώτατων στελεχών της παράταξής του πως «ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το... ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Ανγκελα Μέρκελ», οδηγώντας την τελικά στην αποδοχή του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.

Εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων στους κόλπους των συνδικάτων για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί ολοένα και πιο δραματικούς τόνους για να περιγράψει τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, η «Ελ Παΐς» ισχυρίζεται πως το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ είναι παραπάνω από εκρηκτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που παρευρέθη στη συνεδρίαση υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό μετέφερε τις δηλώσεις του τελευταίου, που φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι αρχηγοί κρατών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Σαρκοζί απαίτησε την ανάληψη «συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ».

Οπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ένα άλλο στέλεχος του PSOE που ήταν επίσης παρόν στη συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Θαπατέρο ανέφερε: «Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ με διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με στόχο την έγκριση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης ύψους 110 δισ. Ευρώ σε διάστημα τριών χρόνων. Το χρηματικό πακέτο θα διατεθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η απόφαση για τη διάσωση της Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα και χρειάστηκε να ασκηθούν έντονες πιέσεις στη Γερμανία για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Αντιμέτωπη με την απόλυτα αρνητική στάση των κυβερνητικών της συμμάχων, των Ελεύθερων Δημοκρατών, και έχοντας μπροστά της την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -στην οποία υπέστη βαριά ήττα-, η Μέρκελ εμφανιζόταν αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της... μια στάση που, όπως αναφέρει η «Ελ Παΐς», ίσως άλλαξε χάρη στο σκληρό παιχνίδι του Νικολά Σαρκοζί.

Αντίδραση
Διαψεύδει το Βερολίνο

Το δημοσίευμα της El Pais, σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε ότι θα αποχωρήσει η χώρα του από την ευρωζώνη στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με Ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, έσπευσε να διαψεύσει το Βερολίνο. Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Σαμπίνε Χάιμπαχ, δήλωσε ότι «είναι αβάσιμα τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».
Β.Κ. από /www.ethnos.gr/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :