Παρασκευή, Μαΐου 31, 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης με άρθρο μου υπό τον τίτλο  « Οι κόκκινες γραμμές της αντιπολίτευσης»  τόλμησα να προβλέψω ότι η συγκυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. ΠΑΣΟΚ  και ΔΗΜΑΡ αναγκάστηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία, αλλά και για να διασωθούν πολιτικά από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Απλώς θέλω να θυμίσω ότι με αυτή την λογική μετά τις πρώτες εκλογές εξαρτούσαν την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση από τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις..........
δεύτερες εκλογές επέλεξαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με μη πολιτικά στελέχη.

Ουσιαστικά  δεν πίστευαν στην επιτυχία της κυβέρνησης και ήθελαν τη μικρότερη δυνατή φθορά, διότι δεν μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε τρίτες εκλογές στις οποίες θα εξαφανίζονταν.

Τώρα  που φαίνεται ότι τα πράγματα βελτιώνονται θυμήθηκαν και πάλι τις ικανότητές τους στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Καταρχήν βρέθηκε η καραμέλα του  αντιφασιστικού νομοσχεδίου. Δημιούργησαν μια κρίση ενώ οι ίδιοι δημοσίως παραδέχονται (Κουβέλης – MEGA CHANNEL 29.05.2013) ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Σκοπίμως όμως δεν αναφέρουν ότι το γιγάντωμα της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται στο ότι 500.000 Έλληνες ασπάσθηκαν το ναζισμό, αλλά διότι αυτοί οι άνθρωποι αντέδρασαν παρορμητικά στην εξαθλίωση που υπέστησαν. Αυτόν τον παρορμητισμό εκμεταλλεύτηκε μια μικρή ομάδα αλητήριων λοβοτομημένων που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο. Εάν επομένως οι άνθρωποι που τους ψήφισαν δεν δουν νέες ιδέες, δεν συνειδητοποιήσουν ότι αρχίζει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου και δεν διαπιστώσουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους, κανένας νέος νόμος δεν θα κάνει τη διαφορά.

Ας  μην ξεχνάμε και ότι οι νόμοι  φτιάχνονται για να εφαρμόζονται στα δικαστήρια, που όμως στην Ελλάδα λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας. Μετά, ανακαλύφθηκε ότι δεν λειτουργεί σωστά η κυβέρνηση. Τους ενοχλεί ο Στουρνάρας,, ο Βρούτσης, ο Χατζηδάκης και όποιος δουλεύει. Λες και την Ελλάδα από την χρεοκοπία την έσωσε ο Ρουπακιώτης που αγωνίζεται να αυξήσει την εμπλοκή των δικηγόρων στην καθημερινή ζωή για να ικανοποιήσει το συνάφι του. Ή ο Μανιτάκης που δεν μπορεί να διώξει από το δημόσιο τα λαμόγια, τους ανίκανους και τους κοπανατζήδες.

Το  χειρότερο όμως είναι ότι δεν  βάζουν μυαλό ούτε σε ότι αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση. Υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης καταρχάς απέναντι σε όλους εμάς και δευτερευόντως λόγω της δανειακής σύμβασης είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, δίκαιο και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα. Είναι θέμα δικαιοσύνης και είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της χώρας. Χωρίς φορολογική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές επενδύσεις, δεν θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, δεν θα μειωθεί η ανεργία και εν τέλει δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από δανειστές.

Ακόμη και σε αυτό το θέμα άρχισαν τα τερτίπια. Ένα παράδειγμα είναι ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει φόρος επί της περιουσίας. Ξαφνικά χθες τέθηκε βέτο για την μη φορολόγηση της περιουσίας των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Για να μην παρεξηγηθώ θέλω να δηλώσω ότι προσωπικά για να επιτύχω ότι μπόρεσα στη ζωή μου ξεκίνησα από τα θερμοκήπια της Σύρου. Εάν δεν φορολογηθούν οι περιουσίες των κατ’ επάγγελμα αγροτών, αυτό σημαίνει ότι τη διαφορά θα την πληρώσουν είτε τα αστικά ακίνητα, είτε τα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια που ούτως ή άλλως θα φορολογηθούν. Δηλαδή τη διαφορά θα την πληρώσουν με το παραπάνω αυτοί που σήμερα πληρώνουν το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, αυτοί που έμειναν άνεργοι ή που είδαν τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται. Δεν κατανοώ τη λογική να μην πληρώσει έναν μικρό φόρο (λέγεται 10 ευρώ το στρέμμα) ένας μεγαλοαγρότης του Θεσσαλικού κάμπου που ούτως ή άλλως έχει εισόδημα και να πληρώσει αυτό το ποσό ο συνταξιούχος ή ο άνεργος που βρέθηκε με ένα διαμέρισμα αλλά χωρίς ή με μειωμένο εισόδημα.

Γιατί να μην πληρώσει ο πρώτος και να πληρώσει αυτός που κληρονόμησε  από τον παππού μερικά στρέμματα χέρσας σκλερής σε μια γωνιά ενός νησιού των Κυκλάδων που δεν πάει ούτε δρόμος;

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί γιατί  να μην πληρώσει ο μεγαλοαγρότης  αλλά θα πρέπει να πληρώσει ο κτηνοτρόφος  που δεν είναι αγρότης. Τελικά γιατί πρέπει να πληρώνει το χαράτσι  το ακίνητο που στεγάζεται ένα  εποχιακό μινι μαρκετ στην Σίκινο, το ταβερνάκι στην παραλία της Σερίφου, ο περιστερώνας της Τήνου και το μαντρί της Νάξου αλλά δεν πρέπει να πληρώσει ο μεγαλοαγρότης που απασχολεί δεκάδες ανασφάλιστους μετανάστες, που έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε μηχανήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και που εν τέλει έχει και τη δυνατότητα να κλέψει και τον Φ.Π.Α σε συνεργασία με τους μεγαλέμπορους – μεσάζοντες.

Γ. Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΙΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ Η ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΡΙΕ ΒΑΚΟΝΔΙΕ. ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.