Τετάρτη, Μαΐου 22, 2013

ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ:Τελικά ο όρκος του Ιπποκράτη κοστίζει 5 ευρώ?...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ
Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά στο συγκεκριμένο θέμα, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουμε διαπιστώσει παράνομες ,εκβιαστικές και αυταρχικές ενέργειες της διοίκησης του Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου, ως προς την είσπραξη των 5ευρώ , και εξηγούμαστε :
Γνωρίζουμε ότι έχει δοθεί αυστηρά σαφή οδηγία προς όλους τους ιατρούς αλλά και προς τους υπαλλήλους που πλαισιώνουν το ταμείο, να πληρώνουν εισιτήριο ΆΠΑΝΤΕΣ όσοι προσέρχονται στο Γ.Ν-Κ.Υ.Νάξου και στο τέλος της ημέρας να γίνετε έλεγχος και αντιπαραβολή των περιστατικών για την τήρηση αυτής της οδηγίας. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι να.... χρεώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ ( όχι μόνο...), και σε ασθενείς που κανονικά θα έπρεπε να εξαιρούνται αυτής της πληρωμής.
Κάνουμε λοιπόν την κάτωθι ανακοίνωση- καταγγελία , την οποία έχουμε ήδη αναρτήσει σε εμφανή σημεία του νοσοκομείου , ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για το αν πρέπει τελικά να πληρώνουν η όχι (κατά την γνώμη μας όχι) , εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες που θα αναφέρουμε παρακάτω, σύμφωνα και με τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου, ούτως ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους για το θέμα . Επίσης τους καλούμε όλους σε άρνηση πληρωμής κάθε μορφής χαρατσιού. Διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο , οι ίδιοι το αυτονόητο δικαίωμα στην ΔΩΡΕΑΝ δημόσια υγεία - περίθαλψη και πρόνοια ,κόντρα σε όλους αυτούς που έχουν την λογική των "εταιρειών" για "ισοσκελή ισολογισμούς" στα νοσοκομεία με ίδια έσοδα από την είσπραξη χαρατσιών εις βάρος των ασφαλισμένων.Ενώ λοιπόν οφείλουν να αυξήσουν τα κονδύλια για τον προυπολογισμό της υγείας, όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά έχουν απώτερο σκοπό την καθολική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου.
Η κοινωνία με συλλογικούς αγώνες θα ανατρέψει σύντομα τα σχέδια τους.



Ανακοίνωση - Καταγγελία


-‘ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ  5ΕΥΡΩ  ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ’-


Το σωματείο μας αρχικά, είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο χαράτσι των 5 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς ως εξέταστρο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στην συνταγογράφηση. Και αυτό, γιατί από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, το 5ευρω αποτελεί άλλον έναν τρόπο μεταφοράς του κόστους λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των ασθενών. Είναι απαράδεκτο να ξαναπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα ήδη πληρωμένα μέσω των κρατήσεων που τους γίνονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ο λόγος που θέτουμε τις λεπτομέρειες για το ζήτημα της πληρωμής των 5ευρω, είναι γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για το τί ισχύει σχετικά, ώστε να μην πληρώνει το 5ευρω κανένας από όσους δεν πρέπει σύμφωνα και με τις σχετικές εγκυκλίους:(Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011).


Οι εργαζόμενοι στα ταμεία των νοσοκομείων δεν είναι εισπρακτικοί ‘ράμπο’. Οι γιατροί δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός και υποχρεούνται να εξετάζουν τον ασθενή που έρχεται στο ιατρείο τους, ανεξάρτητα αν αυτός έχει πληρώσει ή όχι τα 5ΕΥΡΩ. Δηλαδή, αν κάποιος ασθενής δεν έχει πληρώσει τα 5 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται η εξέταση. Αν παρεμποδιστεί η εξέτασή του λόγω της μη καταβολής των 5 ευρώ, αυτό είναι παράνομο.


Θεωρούμε λοιπόν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποιες σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει αποστείλει το Υπουργείο Υγείας:


1)Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά.


2)Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει πληρώσει το 5ευρω και κατόπιν παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ημέρας, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΡΟ.


3)Αποτο5ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας ή πιστοποιητικών κοινωνικής προστασίας.


4)Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι Χρόνιοι πάσχοντες, δηλαδή ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS KAI ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ κλπ), ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΤΥΦΛΟΙ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ, ΣΑΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΠ), ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΝΟΣΟΣ ADISSON KAI CUSHING, ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ, ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ κλπ),ΑΝΟΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ(πχΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ,ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ), ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (πχ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,) και άλλα πολλά.
- Σημείωση: Για την εξαίρεση απαιτείται βεβαίωση από τον ιατρείο του Νοσοκομείου, στο οποίο παρακολουθείται ο ασθενής και ισχύει για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο.


5)Από το 5 ευρώ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.



Οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του Υπουργείου για το θέμα είναι οι παρακάτω : (κάντε κλικ πάνω στις εγκυκλίους )

Υ4α/οικ.1329 - 4/1/2011

&

Υ4α/οικ 4456 - 14/1/2011

&

Υ4α/οικ 8459 - 25/7/2011


Τέλος θέλουμε να κάνουμε μια αναφορά στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού κλάδου και οδηγούνται στην απομόνωση κοινωνικά - εργασιακά και δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για κάθε πληροφορία που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων παραπέμπουμε στο σωματείο βάσης που έχει δημιουργηθεί από του ίδιους τους ανέργους πανελλαδικά και στο παρακάτω
site : κάντε κλικ στο κάτω πλαίσιο

Σωματείο Βάσης Ανέργων & επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)


http://swbanergwn.espivblogs.net/






Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου
Νάξου Αμοργού & Μ. Κυκλάδων
Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.


                                
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :