Παρασκευή, Μαΐου 17, 2013

Οι θέσεις του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου στην ημερίδα για το ακτοπλοϊκό

Και φέτος, πραγματοποιείται στο νησί μας ημερίδα με θέμα το ακτοπλοϊκό δίκτυο των Κυκλάδων. Διαπιστώνουμε με λύπη μας όμως, ότι ενώ έχουν την επιθυμία να βρεθούν όλα τα νησιά εδώ στη συζήτηση, εν τούτοις το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών μας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο μερικές φορές και έτσι δεν μπορούν οι ομιλητές να παρευρεθούν σε αυτή τη συζήτηση και να εκφράσουν τα προβλήματά τους.
Φανταστείτε τι γίνεται με τους τουρίστες και με μας τους ίδιους, που θέλουμε να πάμε από το ένα νησί στο άλλο. Η βαριά βιομηχανία που έχουμε στον τουρισμό μας που θέλουμε να::::::
πάει την Ελλάδα μας πιο μπροστά στις δύσκολες στιγμές που ζούμε ίσως να είναι ακατόρθωτο;

Μήπως εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε την πρόοδό μας; Μήπως και αυτό είναι δάκτυλος των άλλων και όχι δικός μας;

Γνωρίζουμε ότι το κόστος των ακτοπλοϊκών γραμμών είναι μεγάλο (αύξηση καυσίμων, μείωση χρηματοδότησης) είναι όμως αυτό αιτία ώστε οι κάτοικοι των νησιών αλλά και του τουρισμού μας να πλήττονται; Που είναι η νησιωτικότητα που όλοι διατυμπανίζουμε;

Έτσι οι εταιρείες μειώνουν ταχύτητες, μειώνουν δρομολόγια, αποσύρουν πλοία τάχα ότι έπαθαν βλάβη και άλλα πολλά.

Επειδή εμείς σαν Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου έχουμε να κάνουμε με τις κοινωνίες οι οποίες ζούνε από τον τουρισμό και από την ανάπτυξη και εργαζόμαστε νυχθημερόν ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και να πείσουμε και τα παιδιά μας να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να μην οδηγήσουμε τα νησιά μας σε μαρασμό και σε εξασθένηση ώστε να τα καταλήξουμε σε ξερονήσια, πρέπει οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα να είναι θαρραλέες.

Έτσι ζητάμε και σας παρακαλούμε:

  1. Η διασύνδεση της Νάξου με τα γύρω νησιά Πάρο-Σύρο-Ίο-Μύκονο-Σαντορίνη να είναι σε καθημερινή βάση. Έτσι ώστε η πρόσβαση των επισκεπτών μας και των τουριστών μας από και προς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των Κυκλάδων προς το εξωτερικό να είναι σε αυτή τη βάση. Ούτως ώστε με τη σύνδεση αυτή να επιτυγχάνουμε το συνάλλαγμα και τα κέρδη να παραμένουν στον τόπο της επιλογής των τουριστών μας και όχι να ταλαιπωρούνται 3-4 μέρες στις οποίες χάνουν από τις διακοπές τους.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να συμβάλλει προς την επίλυση τέτοιων προβλημάτων ώστε η Ελλάδα μας να τύχει του κατάλληλου σεβασμού και της καλύτερης αντιμετώπισης στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αφού επιτευχθεί αυτό να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τις μικρές Κυκλάδες τουλάχιστον τους 6 μήνες του καλοκαιριού, εφόσον πλέον ανήκουν και αυτές σε εμάς.

  1. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την μη έγκυρη δημοσιοποίηση των δρομολογίων προσέγγισης στο λιμάνι μας και προορισμών, ώστε οι επισκέπτες που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας να μην μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους και να χάνονται επισκέπτες προς άλλους προορισμούς. Δέσμευση λοιπόν του Υπουργείου Ναυτιλίας προς τους πλοιοκτήτες που παίρνουν τις γραμμές αυτές των Κυκλάδων να υποχρεώνονται να ανακοινώνουν στο διαδίκτυο, στα μέσα Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, τα δρομολόγια όλου του έτους. Εάν δεν συμβαίνει αυτό να υπάρχει ακόμα και αφαίρεση της γραμμής από τον συγκεκριμένο πλοιοκτήτη.
  2. Να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο με τη μείωση του κόστους των εισιτηρίων (μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια αλλά και να ισχύσει η νομοθετική ρύθμιση υπ. αριθ. 3224 1/5/03 κοινή απόφαση των υπουργών εμπορικής ναυτιλίας Αιγαίου) (καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ συμβατικά πλοία ΦΕΚ Β438).
  3. Ας ολοκληρωθεί το λιμάνι του Λαυρίου, για να μικρύνουν οι αποστάσεις των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ώστε να έχουμε μικρότερα ταξίδια σε ώρα με λιγότερα κόστη για τον κόσμο.

Εδώ θα θέλαμε να πούμε ότι πριν 20 χρόνια ήταν ίσως καλύτερα. Ποιος θα ξεχάσει τη γραμμή Θες/νίκης-Βόλου, Μυκόνου-Νάξου, Σαντορίνης-Κρήτης; Όλη η Βόρεια Ελλάδα ερχόταν στις Κυκλάδες αλλά και όλοι οι τουρίστες μας πήγαιναν στην Βόρεια Ελλάδα.

Υπήρχε η γραμμή Σάμου-Τουρκίας. Να ένας τρόπος να κερδίσουμε από τους γείτονές μας, ένα ακόμα κομμάτι του τουρισμού.



Κλείνοντας θέλουμε να πούμε ότι, χωρίς ακτοπλοϊκό δίκτυο και ανασυγκρότηση και θέληση για να γίνει αυτό, θα περάσει και αυτή η συνάντηση και απλώς βρεθήκαμε και ανταλλάξαμε ιδέες.

Ας προχωρήσουμε εν τέλει κάποτε προς την ανάπτυξη, το όραμα, να ξεκολλήσουμε απ την μιζέρια και το λήθαργό μας. Η συνάντηση ας είναι αφορμή για καλύτερες διασυνδέσεις.

Ευχαριστούμε που μας ακούσατε.













Μετά τιμής για το Δ.Σ.







Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Στρατούρης Ευάγγελος



Ο Γεν. Γραμματέας

Μαϊτός Γεώργιος

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :