Δευτέρα, Μαΐου 13, 2013

Bιβλίο με παραμύθια από την “Βιβλιοθήκη ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ”

Από την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης  Βιβλίου της “Βιβλιοθήκης ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου κυκλοφόρησε στα πλαίσια της φιλαγνωσίας που εφαρμόζεται στο Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου ένα υπέροχο βιβλίο με παραμύθια, τα οποία έγραψαν και εικονογράφησαν οι μικροί μαθητές της α’ και β’ τάξης του Σχολείου.
Στο βιβλίο αυτό μέσα από  τις 203 σελίδες του θα βρει κανείς τις....
ζωγραφιές και τις διηγήσεις των μικρών μαθητών για το μύθο της Γοργόνας.
Με τον τίτλο “Η γοργόνα της Νάξου” τα ίδια τα παιδιά περιγράφουν ιστορίες, που πολλές φορές άκουσαν από τη γιαγιά τους και αφηγητικά έμαθαν από τους δασκάλους τους.
Στα νησιά του  Αιγαίου, όπου ο παραμυθάς ήταν το κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης ενός μύθου ή ενός γεγονότος, η παράδοση της προφορικής αφήγησης  μετατρέπεται με τη βοήθεια των δασκάλων σε γραπτό λόγο με εκφράσεις και ζωγραφιές έντονα μετασχηματισμένες από τα μηνύματα της σημερινής εποχής.
Ο Διευθυντής του Σχολείου Αριστείδης Γρατσίας και οι δασκάλες Γιαννούλη ΕλένηΣκάρκου Μαρία και Χαλκιά Χαρίκλεια μετέτρεψαν τους μαθητές τους σε άριστους συγγραφείς, διδάσκοντας μέσα από τους μύθους, την Αγάπη, την Ειρήνη, την Αισιοδοξία, τη Χαρά και το σεβασμό στο Περιβάλλον, σε μια δύσκολη και κατηφή εποχή.
Το βιβλίο προλογίζει ο φιλόλογος καθηγητής και Πρόεδρος του ΣΦΝ, Αντώνης Τζιώτης, ενώ το περιεκτικό εισαγωγικό σημείωμα έχει γράψει ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Γιώργος Ανωμερίτης, γνωστός πλην άλλων, για τα κυκλαδικά και ποιητικά του βιβλία.
Το βιβλίο εκτυπώθηκε από την “Τροία Εκδοτική Εμπορική Α.Ε.” (Μίλητος) με επιμέλεια - εισαγωγή του Γιώργου Ανωμερίτη, διόρθωση κειμένων της Ελένης Δραγώνα, σχεδιασμό, σελιδοποίηση της Στέλλας Νίκα και επεγεργασία εικόνας του Γιώργου Αλεξάνδρου. Το ISBN του βιβλίου είναι 978-960-6617-76-8.
Όπως είναι  γνωστό η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” λειτουργεί αποκλειστικά στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Φιλώτι της Νάξου, όλο το χρόνο, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις (Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου, κύκλους για τη Λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, διαλέξεις Ελλήνων συγγραφέων, ποιητικές εκδηλώσεις, παραστάσεις κ.α.), ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη και έκθεση αντικειμένων.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε ήδη  χορηγικά από τη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” στα παιδιά και τα σχολεία της Νάξου, ενώ μια δεύτερη έκδοση, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, θα κυκλοφορήσει σε συμβολική τιμή από το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου, στην Αθήνα και τη Νάξο τον επόμενο μήνα.
Όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα και  ο Γιώργος Ανωμερίτης “Για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας διδάσκουν. Η αφηγηματική τους ικανότητα δείχνει ότι είναι ήδη συγγραφείς, οι εικόνες τους ότι είναι ήδη ζωγράφοι…” 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :