Τρίτη, Ιουνίου 12, 2018

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός…

Τα τρία παιγνίδια που κάνει η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού στη Γένοβα σε κάνουν να αγαπάς το υπέροχο αυτό σπορ. Ο Ολυμπιακός δεν είναι σε κανένα ματς πίσω στο σκορ. Και στα τρία παίζει μια άμυνα που σπάει κόκκαλα. Στον ημιτελικό και στον τελικό, στο τέταρτο καθοριστικό και κρίσιμο οκτάλεπτο, ακυρώνει την Μπαρτσελονέτα και την Προ Ρέκο: δεν δέχεται γκολ από τους Καταλανούς και αφήνει μόνο ένα γκολ στους γηπεδούχους, όταν όλα έχουν κριθεί. Ο Θοδωρής Βλάχος παρουσιάζει μια ομάδα αριστούργημα: έχει σπουδαίους εμπείρους Έλληνες παίκτες, που είναι η βάση της Εθνικής, χρήσιμους πιτσιρικάδες που έχουν ρόλο και ξένους που φέτος έχει διαλέξει προσεχτικά, γιατί γνωρίζει πως τα χρήματα δεν είναι για.... πέταμα. Η ομάδα του φτάνει στο Final 8 στην καλύτερή της φόρμα, ενώ έχει κάνει μια έτσι κι αλλιώς σπουδαία σεζόν κυριαρχώντας στον όμιλό της. Εχει τον MVP του F8, τον γίγαντα τερματοφύλακα Γιόζιπ Πάβιτς, αλλά και τον MVP του τελικού, τον υπέροχο Γιάννη Φουντούλη, ένα από τους μεγαλύτερους Ελληνες αθλητές, που, όμως, παίζει στον Ολυμπιακό, του οποίου οι αθλητές δεν πρέπει να βραβεύονται στις ετήσιες ψηφοφορίες των δημοσιογράφων. Ο Ολυμπιακός γίνεται πρωταθλητής Ευρώπης «πνίγοντας» τους πάμπλουτους Ιταλούς, γιατί η μοίρα χρωστούσε στον Ερασιτέχνη μια τέτοια διάκριση σε μια σεζόν που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία: τα τμήματα του Ερασιτέχνη έχουν κερδίσει φέτος το πρωτάθλημα σε όλα ηιτα σπορ που το διεκδίκησαν και στους άνδρες και στις γυναίκες. Κέρδισαν επίσης σε όλα τα σπορ, είτε στους άντρες είτε στις γυναίκες, και το κύπελλο: ο Ολυμπιακός το έχασε μόνο στο βόλεϊ των ανδρών από τον ΠΑΟΚ. Επιπλέον τρία του τμήματα αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκούς τελικούς: τα κορίτσια του βόλεϊ σήκωσαν κούπα μέσα στην Τουρκία. Και το τμήμα πόλο χάρισε στον γιγάντιο αυτό οργανισμό μια διάκριση που στα χρόνια της ελληνικής κρίσης μοιάζει αδιανόητη: την πρώτη θέση στην Ευρώπη, που στην πραγματικότητα είναι η πρώτη θέση στον κόσμο, αφού το καλύτερο πόλο παίζεται στην δική μας ήπειρο.

Τα χρόνια της παρακμής
Το πόλο είχε αντέξει και στα χρόνια της μεγάλης παρακμής του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού: έχει κερδίσει το Τσάμπιονς λιγκ και το 2002 – τα υπόλοιπα τμήματα, όμως, έχουν περάσει μια παρακμή που κάνει τα σημερινά μεγαλεία να μοιάζουν απίστευτα. Το 2008, πριν κινητοποιηθεί κάπως η ΠΑΕ κάνοντας το άνοιγμα στον κόσμο με την πρώτη εγγραφή των μελών, ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός ήταν στα όρια της χρεοκοπίας κι ας ερχόμασταν από χρόνια που όλοι άρμεγαν την εθνική αγελάδα που λεγόταν ΟΠΑΠ. Το βόλεϊ ανδρών είχε να πάρει πρωτάθλημα από το 2003. Το πόλο των γυναικών από το 1998. Βόλεϊ γυναικών, μπάσκετ γυναικών, και ομάδα χάντμπολ ανδρών δεν υπήρχαν. Υπήρχαν μόνο χρέη – πολλά χρέη. Το 2010 ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλήρωσε πάνω από 7 εκατ ευρώ για να βγάλει τον Ερασιτέχνη από το τέλμα. Εκτοτε ανέλαβε τη δέσμευση ο Ερασιτέχνης να εισπράττει τα ποσοστά από τα εισιτήρια των αγώνων του ποδοσφαίρου, να εισπράττει τα χρήματα από την επιδότηση του Ερασιτέχνη που πληρώνουν οι κάτοχοι των διαρκείας εισιτηρίων και να τον χρηματοδοτεί κι ο ίδιος όπου και όσο επιπλέον χρειάζεται. Από το 2010 μέχρι σήμερα, στα χρόνια της χειρότερης κρίσης, στα ταμεία του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού έχουν μπει πάνω από 40 εκατ ευρώ: ποτέ στην Ελλάδα δεν ξοδεύτηκαν χρήματα για καλύτερο τρόπο. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος τροφοδότης όλων των Εθνικών ομάδων κι αυτός που κράτησε ζωντανό το  ενδιαφέρον για τα πρωταθλήματα των σπορ που (κακώς) αποκαλούνται ερασιτεχνικά όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία διάφοροι κρατικοδίαιτοι λεφτάδες τα εγκατάλειψαν. Η δική του παρουσία κάνει και τους άλλους κάτι να προσπαθούν: ο ΠΑΟΚ έχει μια καλή ομάδα στο βόλεϊ ανδρών, η ΑΕΚ έχει ένα σοβαρό χρηματοδότη στο χαντμπολ.

Στο γυναικείο βόλεϊ ο Ολυμπιακός είχε φέτος αντίπαλο στον τελικό τον Αρη και στο γυναικείο μπάσκετ τον Φάρο. Στο πόλο υπάρχει πάντα η Βουλιαγμένη που είναι μια σταθερή υποψήφια πρωταθλήτρια. Ο Ολυμπιακός είναι σαν να παίζει εναντίον όλων. Ζητά από όλους τους υπόλοιπους να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο έχουν και στον τελικό τους κερδίζει, αναγκάζοντάς τους να βελτιωθούν. Οι ήττες, αν δεν φέρουν εγκατάλειψη, αργά ή γρήγορα δημιουργούν κινητοποίηση: στον ΠΑΟ μπήκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος – μακάρι να βρεθούν άνθρωποι που να θέλουν να κοντράρουν την κυριαρχία του Ολυμπιακού σε κάθε πρωτάθλημα. Αν αναρωτιέστε γιατί ενώ ο Ολυμπιακός συσπειρώθηκε, οι άλλοι εγκατέλειψαν τις ομάδες τους θα ήθελα να σας πω ότι ο λόγος είναι απλός: κανείς δεν θέλει να πληρώσει για τα λάθη των διοικήσεων που προηγήθηκαν και δεν είναι ποτέ εύκολο να βρεις ένα χρηματοδότη που να μην θέλει να κάνει σε όλα κουμάντο ο ίδιος, προτιμώντας να εμπιστεύεται ανθρώπους που τα τμήματα τα αγαπούν. Ο Ολυμπιακός είναι ενιαίος – οι άλλοι όχι πάντα και όχι απαραίτητα. Γνωρίζουν επίσης ότι θα είναι δύσκολο να τον ρίξουν από την κορυφή γιατί η γιγάντωσή του δεν είναι τυχαία.
Ανθρωποι που τρέχουν
Μετά το 2010 και την συστηματική ενασχόληση της Θύρας 7 με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο Ερασιτέχνης απέκτησε στελέχη σε όλα τα τμήματα. Βλέπουμε τα τμήματα που κάνουν πρωταθλητισμό στα ομαδικά σπορ, αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτά: ο Ολυμπιακός, εκτός από την αιώνια πρωταθλήτρια στην κολύμβηση ομάδα του, έχει και τμήμα στίβου, ξιφασκίας, κανό, πυγμαχίας, σκοποβολής, ιστιοπλοΐας, φυσικά πινγκ πόνγκ – έχει και τι δεν έχει!

Είναι μια γιγάντια αθλητική κυψέλη για την οποία τρέχουν άνθρωποι, με μόνο όνειρο να έχουν κι αυτοί με τον ιδρώτα τους ένα μικρό μερίδιο συμμετοχής στις μεγάλες μέρες του συλλόγου. Ένα από τα μυστικά αυτής της χωρίς προηγούμενο επιτυχίας είναι ότι ανήκει αληθινά στον κόσμο – δεν είναι σχήμα λόγου. Ο κόσμος νοιώθει τα τμήματα του Ερασιτέχνη εντελώς δικά του: γνωρίζει ότι τα πιο πολλά από αυτά χωρίς τη δική του συμμετοχή θα είχαν μαραζώσει και δεν το λέει γιατί το φοβάται, αλλά γιατί βλέπει την παρακμή πολλών άλλων. Ο κόσμος μπήκε μπροστά στο όνομα της αξιοπρέπειας του συλλόγου, είναι εγγυητής της ιστορικής του συνέχειας, τρέχει και συμπαραστέκεται. Τα πρωταθλήματα είναι η ανταμοιβή της αγάπης του: άλλωστε εκεί που δεν κινητοποιούνται οι κυβερνήσεις και οι συνεταίροι τους, πώς να χάσει ο Ολυμπιακός; Οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι ακολουθούν – όλα έγιναν βήμα βήμα, όπως πρέπει. Όταν ξοδεύεις σωστά τα χρήματα που έχεις, όταν μαθαίνεις από τα λάθη σου, όταν έχει διοικητική ικανότητα, όταν έχεις υποστήριξη από τον κόσμο που βλέπει πως η ομάδα ανήκει στο λαό της και για αυτόν παίζει, κάθε όνειρο επιτρέπεται.
Αυτός είναι ο Ολυμπιακός
Ο Θοδωρης Βλάχος και τα ανίκητα παιδιά του έζησαν στη Γένοβα το όνειρό τους. Πάλεψαν, έδωσαν ότι έχουν στην ψυχή τους, νίκησαν και γυρίζουν σήμερα θριαμβευτές. Για να πουν σε όποιον δεν καταλαβαίνει κάτι απλό. Ότι αυτός είναι ο Ολυμπιακός.

http://karpetshow.gr/blog/aytos-einai-o-olympiakos#.WxzvdOCzfXY.facebook
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :