Παρασκευή, Ιουνίου 01, 2018

Συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Μυκόνου για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Την βούληση της Περιφερειακής Αρχής  και της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου  για την αναστήλωση ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, ανακοίνωσαν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου
Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος που από κοινού αποφάσισαν να υπηρετήσουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Μυκόνου, στον τομέα του πολιτισμού. 
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, χθες Πέμπτη, όπου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και.....
ο Αντιπεριφερειάρχης, Στέλιος Μπρίγγος, συμφωνήθηκε η σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την εκτέλεση του έργου.
Η Δήλος - ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων και αρχαιολογικών πληροφοριών -  ανακηρύχθηκε το 1990 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η αναστήλωση του  αρχαίου  θεάτρου αποτελεί πάγιο αίτημα ετών. Παρότι πρόκειται για ώριμο έργο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή του.
Στόχος της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, η οποία επενδύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι η  χρηματοδότηση του έργου προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα που η Περιφερειακή Αρχή έχει εντάξει μέχρι σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» είναι:
§  Προστασία και ανάδειξη Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου
§  Ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου ν. Ρόδου
§  Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου
§  Στερέωση - αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου
§  Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου
§  Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου
Τα έργα πολιτισμού που η Περιφερειακή Αρχή χρηματοδοτεί εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας είναι:
§  Αποκατάσταση – Ανάδειξη Μεσαιωνικού Μόλου και των σωζομένων τμημάτων του Πύργου Ναϊλάκ
§  Καμπαναριό Φιλερήμου
§  Ανασκαφή Κυμισάλας ν. Ρόδου και ανάδειξη Ακρόπολης
§  Ασφαλτόστρωση οδού σύνδεσης της Επαρχιακής οδού Κατταβιάς – Πρασονήσι με Βρουλιά
§  Φωτισμός Βράχου Λίνδου
§  Στεγάνωση οροφής Εκκλησίας του Χριστού στην Πόθια Καλύμνου
§  Συντήρηση Καμπαναριού Πανορμίτη στη Σύμη
Η συγκεκριμένη συνεργασία θα τεθεί στην Υπουργό Πολιτισμού κ Λυδία Κονιόρδου κατά τις εργασίες της δεύτερης φάσης του Περιφερειακού  Συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Σύρο το διήμερο 5 & 6 Ιουνίου. 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :