Σάββατο, Ιουνίου 09, 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Γρόττα Νάξου, η δράση “Aegean Mamas Know Best”, με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών του νησιού

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η  Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σεφ Στέλιος Κορρές.

Με μεγάλη επιτυχία, στo πλαίσιo της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, η δράση  “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη κουζίνα της Νάξου. Συμμετείχαν γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά, θεματοφύλακες των παραδόσεων και της τοπικής κουζίνας. Χαιρέτησε την...
εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μεταφορών, Επικοινωνιών,  Ακτοπλοΐας και Κρουαζιέρας & Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η υπεύθυνη του προγράμματος «Taste the seasons», κα Χάϊντι Λαζάνη και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην παραλία Βίντζι στη Γρόττα με κεντρικό θέμα «Τα τοπικά προϊόντα και η παραδοσιακή κουζίνα στην καθημερινότητα της Νάξου». Αντιπροσωπευτική ήταν η συμμετοχή παραγωγών με επικεφαλής την δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου με αντίστοιχη προβολή προϊόντων και προσφορά κερασμάτων στους συμμετέχοντες. Οι σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Στέλιος Κορρές μαγείρεψαν το κατσίκι κοκινιστό γιαχνί, χαρακτηριστικό φαγητό των γάμων, την πατάτα κυδωνάτη (τηγανιτή), παραδοσιακή συνταγή, ενώ παράλληλες ήταν η παρασκευή σεφουκλωτής , από το χωριό Κόρωνος από τη νεαρή Χριστίνα Χουζούρη, κρέας με προβάτσες (άγρια χόρτα) από την κα Μαρία Κατσούλη, εκπρόσωπο του  Συλλόγου  Σαγκρίου "οι Πνοές" και ρόστο (ψητό κατσαρόλας) από τη κα Μαριέττα  Γαλάνη από το χωριό Απείρανθος.

Οι επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα που συμμετείχαν ήταν: Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Organic Islands  Αρωματικά φυτά και βότανα από την Νάξο, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νάξου, Τυροκομικά Προϊόντα Πιτταράς Νικόλαος, Οικογενειακό Τυροκομειο Μπαμπούνης, Παραδοσιακά Γλυκά Νάξου Τολάκης, Ναξίων Γεύσεις (γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες),  Οικοτεχνία χειροποίητων γλυκών  κουταλιού και μαρμελάδων «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μύλων, Cyclades culture of olive oil, Πτηνοτροφική Νάξου (αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής), Naxonisos Tastes Χυμοί  με βιολογική αλόη, Αλόε Βέρα Νάξου (βιολογικό τζελ αλόης), Γαία Νάξου (βιοτεχνία κοπής και συσκευασίας πατάτας Νάξου), Ναξία Γη  Υιοι Α. Κουτελιέρη Α.Ε. (μεταποίηση πατάτας και συσκευασία πατάτας και οπωροκηπευτικών Νάξου), Ναξία – sweet home (χειροποίητες καραμέλες), Ποτοποιία Βαλληνδρά, Ποτοποιία Προμπονά, Οινοποιείο Κορρέ.

Η πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε την δυνατότητα στους ανωτέρω παραγωγούς να αναδείξουν τον πλούτο, την ποιότητα και την παράδοση των τοπικών προϊόντων της Νάξου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι κατ΄εξοχήν παρασκευές της Ναξιώτικης κουζίνας,  κομμάτι της καθημερινότητας από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού, σε κάθε σπίτι. Μίλησε ο εκπρόσωπος της  Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κος Ιάκωβος Βαλέρης για τα προϊόντα και την παραγωγή του νησιού,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων κος Στέλιος Μανιός για την παραγωγή μελιού στη Νάξο  και ο κάθε παραγωγός ή βιοτέχνης για τα προϊόντα του. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της γαστρονομίας με έμφαση στο ρόλο της μητέρας στην εξέλιξη και διάδοση της παραδοσιακής κουζίνας. Η κα Μαρία Βερυκόκου διαιτολόγος διατροφολόγος αναφέρθηκε στην Αιγαιακή διατροφή και στα οφέλη της για την ανάπτυξη των παιδιών.
Τα μικρά παιδιά με ζήλο δούλεψαν τα ζυμαράκια τους, συμμετέχοντας με τις δικές τους παραγωγές και απόλαυσαν τα κεράσματα από τον φούρνο Κορρέ. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρέλαβαν τα αρωματικά φυτά σε γλαστράκια για να τα υιοθετήσουν και να εξοικειωθούν με τη χρήση και την οφελιμότητά τους. Τα φυτά προσέφερε το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου το οποίο έχει χορηγό τα Ελληνικά Πετρέλαια. Κεράσματα πρόσφεραν στον κόσμο οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν με τα τοπικά προϊόντα τους.

Η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου «Ο ΖΕΥΣ». Το χορευτικό σύνολο, ξεσήκωσε τον κόσμο και έδωσε παλμό και κέφι στον κόσμο.

Την οργάνωση ανέλαβε η εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και μάρκετινγκ, praxis plus. Χορηγός ήταν o φούρνος  και το Korres events & catering Naxos, υποστηρικτές ήταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η ΓΑΙΑ, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» - Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019,  είναι η Aegean Airlines.

Την επόμενη ημέρα η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 – Νότιο Αιγαίο, κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η υπεύθυνη του προγράμματος «Taste the Seasons» κυρία Χάιντι Λαζάνη, επισκέφθηκαν το 1ο δημοτικό σχολείο Νάξου και το Δημοτικό σχολείο Βίβλου, συζήτησαν για τα παιδιά γιατί… «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», τις εμπειρίες τους, τα μηνύματα πολιτιστικού πλούτου και παράδοσης και τον ενθουσιασμό τους να ανακαλύψουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς του τόπου τους στην κουζίνα με τη μαμά και τη γιαγιά.











Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :