Κυριακή, Ιουνίου 24, 2018

Η Νάξος βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρώπη το 2018 για την Αγία Κυριακή Απειράνθου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη παραβρέθηκε στο Βερολίνο, στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων της Europa Nastra για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Europa Nostra Awards). Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2018, τα οποία αποτελούν ύψιστη τιμή, ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών και φορέων.
Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς εξέτασαν 160 αιτήσεις από 31 χώρες της Ευρώπης. Εγκρίθηκαν και τιμήθηκαν 29 νικητές από 17 χώρες. Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν δύο έργα στην κατηγορία της αποκατάστασης, η Αγία Κυριακή Απειράνθου και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγία Αικατερίνη του Σινά.
Η Αγία Κυριακή είναι μια βυζαντινή εκκλησία, στην ....οποία διασώζεται ένα σπάνιο σύνολο ανεικονικού διακόσμου, που φιλοτεχνήθηκε στην πρώτη ή δεύτερη Εικονοκλαστική περίοδο (726 – 787 μ.Χ., 813 – 843 μ.Χ.). Η εκκλησία βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, η οποία ήταν για πολλά χρόνια παραμελημένη. Το έργο αποκατάστασής της αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας με πρωτεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι πηγές χρηματοδότησής του ήταν αποκλειστικά ιδιωτικές χορηγίες, προερχόμενες αρχικά από την πρωτοβουλία Swiss Initiative, και εν συνεχεία από τον Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Επιπροσθέτως, σημαντική χρηματοδότηση προήλθε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που έλαβε χορηγίες από το Ίδρυμα Λεβέντη και ο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
Μετά τις βραβεύσεις των 29 διακριθέντων, ακολούθησε διαδικτυακή ψηφοφορία πολιτών από όλη την Ευρώπη, για την ανάδειξη των μεγάλων νικητών στο GRAND – PRIX, τη μεγαλύτερη διάκριση. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ FRANK-WALTER STEINMEIER ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ 1000 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, ΤΟ 1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ ΝΑΞΟΥ.
Ο Δήμαρχος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του και τη χαρά του για την ύψιστη αυτή αναγνώριση της Νάξου και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του μνημείου, και βέβαια το Σύνδεσμο Association Hagia Kyriaki, που χρόνια αγωνίζεται για την εκκλησία μας και ανακοίνωσε την διοργάνωση εκδήλωσης για το γεγονός αυτό.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :