Πέμπτη, Οκτωβρίου 18, 2012

Η κεντρική ομιλία της Γραμματείας Νάξου του ΠΑΜΕ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και  νέες,
 Σήμερα που απεργούμε στην Ελλάδα ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά  μέτρα που μας εξαθλιώνουν, που  ξεσηκώνονται οι λαοί της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, την  ίδια ώρα πραγματοποιείτε η σύνοδος  κορυφής της ευρωζώνης με κυριότερο θέμα τη σύναψη νομικά δεσμευτικών προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ της κομισιόν και των 17 κρατών της ........


ευρωζώνης.
Βάση του προσχεδίου που δόθηκε την περασμένη βδομάδα  στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί  στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα συνάψουν συμφωνίες ανάλογες με τα μνημόνια που ήδη έχουν υπογράψει Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Οι συμφωνίες – μνημόνια θα προβλέπουν την τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για επίτευξή συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπολίων.
Χαλκεύουν νέα δεσμά  στους λαούς
Στόχος των προτάσεων είναι:
Πρώτον, να επιβάλουν μια μόνιμη λιτότητα μέσω της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, που θα οδηγήσει τους λαούς των 17 χώρων στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.
Δεύτερον, να προωθήσουν νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας τη  ραγδαία εσωτερική υποτίμηση, την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ταυτόχρονη ενίσχυση των μονοπωλίων για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται  όσα τόσο καιρό λέει το ΠΑΜΕ για  το ρόλο της ΕΕ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.
Λένε ψέματα, κοροϊδεύουν  τον λαό όταν αναγορεύουν αιτία της κρίσης την κακή νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Λένε ψέματα όταν αναγορεύουν ως αιτία της κρίσης τις μίζες, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη διόγκωση του κρατικού επιχειρηματικού τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων, τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, τα ρουσφέτια.
Είναι φανερό πλέον ότι είναι  κρίση του συστήματος. Του καπιταλιστικού συστήματος, γι' αυτό και όλες οι προσπάθειες  των διαχειριστών του (ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεις) επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της  κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, το οποίο εξακολουθεί να θησαυρίζει από την εξαθλίωση και το ξεζούμισμα των λαών.  
Η σημερινή οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της στρατηγικής υπηρέτησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Όσο το κεφάλαιο παραμένει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει ο λαός και καθορίζει τι και πώς θα αναπτυχθεί, η κρίση θα χτυπά κατά διαστήματα. Κάθε κύμα της θα φέρνει νέα βάσανα στο λαό.
Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους μας ότι η λύση δεν  θα έλθει από τους εκάστοτε  “σωτήρες”  είτε αυτοί αποκαλούνται σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι,    κυβερνώσα  αριστερά κλπ.
Λένε ψέματα ότι είναι κρίση  χρέους όπως μας την παρουσίαζαν  ως τώρα. Ποιοί το δημιούργησαν το χρέος; κάποιοι δανείστηκαν και θησαύρισαν και κάποιοι δάνεισαν και θησαυρίζουν ακόμα και  εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό.
Λένε ψέματα, κοροϊδεύουν το λαό  όσοι λένε ότι τη λύση θα φέρει μια  καλύτερη διαπραγμάτευση, ένα καλύτερο μνημόνιο.
 Η Ισπανία δεν έχει μνημόνια  αλλά έχει 30% ανεργία, 2,5 εκατομμύρια  Ισπανούς που τρέφονται αποκλειστικά  από τα συσσίτια του Ερυθρού  Σταυρού και ανακοινώνει συνεχώς  μέτρα δεκάδων δις. Το ίδιο  και η Ιταλία και η Αγγλία  που είναι εκτός ευρωζώνης.
Στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης 7,5 εκατομμύρια  Γερμανοί εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 400€ το μήνα, για 250.000 παιδιά κάτω των 15 ετών η επιβίωση εξαρτάται  αποκλειστικά από το προνοιακό επίδομα. Σύμφωνα με την έκθεση πλούτου και φτώχειας που συντάχθηκε από την ίδια την Γερμανική κυβέρνηση, το 50% των Γερμανικών νοικοκυριών κατέχει μόλις το 1% του πλούτου της Γερμανίας. Ένας στους δέκα εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις (Mercedes, Siemens κλπ) στηριζόμενες σε νόμο του “σοσιαλιστή” Σρεντερ είναι ενοικιαζόμενοι, στους δε ισολογισμούς των επιχειρήσεων δεν εμφανίζονται στις δαπάνες για μισθούς, αλλά στις δαπάνες για υλικά, την ίδια ώρα που το Γερμανικό κεφάλαιο μόνο από το δανεισμό της Ελλάδας το 2011 είχε κέρδη 10 δις (όσο περίπου τα σημερινά μέτρα), ανάλογα ήταν και τα κέρδη των υπόλοιπων δανειστών, σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχή τους.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες  μην ακούτε τα ψέματα των καπιταλιστών και των ανθρώπων τους. Δεν θα ζουν αυτοί στην ανεργία και με μισθούς πείνας. Αυτοί είναι μέσα στα παλάτια τη χλιδή και τα πλούτη.
Εργαζόμενη, εργαζόμενε,
Μην επαναπαύεσαι περιμένοντας να σε σώσουν. Κάθε φορά θα πληρώνεις  και πιο ακριβά την δήθεν σωτηρία  σου.
Δεν υπάρχει  σωτηρία αν δεν πάρεις την κατάσταση  στα χέρια σου.
 Δεν υπάρχει διέξοδος όσο ο εργαζόμενος λαός, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι επηρεάζονται από τις διάφορες συνταγές διαχείρισης. Όσο κυριαρχούν η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια, η λαθεμένη άποψη ότι σήμερα οι λαοί δεν μπορούν να νικήσουν, δεν μπορούν να δίνουν αποτελεσματικές μάχες, ότι η ριζική αλλαγή δεν θα έρθει ποτέ, ότι είναι λύση της "δευτέρας παρουσίας".
Αν δεν ηττηθούν αυτές  οι απόψεις με τη δύναμη του κινήματος  και την πείρα των αγώνων, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται χειροπόδαρα  δεμένοι, η φτώχεια θα εξαπλώνεται  παντού, θα σέρνονται στις ουρές των συσσιτίων και της ελεημοσύνης.
Χρειάζεται να οπλιστούμε με αντοχή, υπομονή, σταθερότητα, ταξική αδιαλλαξία, και ανυποχώρητη θέληση και με αυτοπεποίθηση ότι ανοίγουμε  δρόμο με προοπτική.
Να δυναμώσει η ενότητα  της εργατικής τάξης. Για ποια ενότητα όμως εμείς παλεύουμε;
Ενότητα που θα μας  φέρνει στην αγκαλιά της εργοδοσίας;
Ενότητα που θα διαλαλεί την ανταγωνιστικότητα, την καπιταλιστική  ανάπτυξη;
Ενότητα που θα οδηγεί την εργατική τάξη στον "κοινωνικό  διάλογο";
Ενότητα που όλοι μαζί θα κοροϊδεύουμε τους εργαζόμενους ότι μπορούν να συνυπάρχουν τα κέρδη των μεγάλων συμφερόντων μαζί με τα δικαιώματά μας;
Ενότητα που θα μας  οδηγεί στη λογική του εφικτού, του  ρεαλιστικού, της αποδοχής ότι η  αλλαγή του διαχειριστή της κρίσης μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο;
Εμείς απαντάμε. Τέτοια ενότητα  μας οδηγεί να χορέψουμε όλοι μαζί το χορό του Ζαλόγγου.
Εμείς  θέλουμε ενότητα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους, το κράτος της.
Ενότητα που θα βοηθάει οι εργαζόμενοι να πετάξουν από πάνω τους τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.
Ενότητα που θα προσανατολίζει στη συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά  στρώματα.
Ενότητα που θα έχει στόχο  όχι μόνο την πάλη για επιμέρους  βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και την κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.
Ενότητα που  δεν θα αποδέχεται ότι πρέπει να πληρώσει ο εργατόκοσμος την κρίση  των καπιταλιστών.
Η μόνη λύση είναι  αγώνας και ταξική πάλη. Ή εμείς οι πολλοί που παράγουμε όλο τον πλούτο, ή αυτοί, οι λίγοι κηφήνες που καρπώνονται τον  ιδρώτα μας και θησαυρίζουν από αυτόν.
Για να είναι όμως αποτελεσματικός  ο αγώνας θα πρέπει βεβαίως να παλεύουμε  για συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικήσεις, αλλά όλα αυτά θα έχουν αξία αν εντάσσονται στην κατεύθυνση της ανατροπής των μονοπωλίων.
Να μπλοκάρουμε τα μέτρα
Να περισώσουμε ότι  απόμεινε από τα δικαιώματά μας
Δε φτάνει όμως. Η κατεύθυνση, ο τελικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αιτία που γεννά τις κρίσεις.
Το σάπιο  καπιταλιστικό σύστημα και όσους  το υπηρετούν.
Αυτή θα πρέπει να είναι  σήμερα η κατεύθυνση του εργατικού  κινήματος και πάνω σε αυτή την  κατεύθυνση το ΠΑΜΕ επιδιώκει την  διεύρυνση της κοινωνικής συμμαχίας  και αλληλεγγύης. 
Επιθετικός  αγώνας λοιπόν, σε μαζικότητα, οργάνωση, μορφές πάλης, σε αιτήματα, σε κατεύθυνση.
Όλοι μαζί παρά τις όποιες διαφορές να πούμε 
  • όχι στα μέτρα που μας εξαθλιώνουν,
  • όχι στα ληγμένα τρόφιμα και στα υποκατάστατα φαρμάκων
  • να καταργηθούν τα μνημόνια
  • να καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι
  • να διαγραφεί το χρέος.
Καλούμαστε  όλοι να αγωνιστούμε για μια ανάπτυξη που κριτήριό της δεν θα είναι  το κέρδος, αλλά οι ανάγκες μας για  δουλειά μόνιμη και σταθερή για  όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές μας, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον.
 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ  ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ , ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙ , ΠΕΙΝΑΕΙ , ΙΣΑ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΣΑΠΙΛΗΣ