Παρασκευή, Οκτωβρίου 12, 2012

“Aληθινά παραμύθια της Νάξου 02”

Αφηγητές: Oι καθηγητές Πανεπιστημίου - Αρχαιολόγοι
Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά, Νότα Κούρου
 Αρχή του παραμυθιού, καλησπέρα σας:
 Η MONUMENTA στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» και σε συνέχεια του παραμυθιού «Αληθινά Παραμύθια της Νάξου» που αρχίνησε πέρυσι1, με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δίνει ακόμα ένα κλώτσο στο κουβάρι.

Σειρά αυτή τη φορά να πάρουν το ρόλο του αφηγητή στα «Αληθινά Παραμύθια της Νάξου 02» έχουν δάσκαλοι και συνεργάτες του..........
Πανεπιστημίου Αθηνών, οι αρχαιολόγοι: Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Νότα Κούρου και Εύα Μπουρνιά που εργάστηκαν στη Νάξο για πολλά χρόνια. Στο ξετύλιγμα του κουβαριού, όπως πάντα, θα βοηθήσουν οι κάτοικοι και οι φίλοι του νησιού.

Όλα αυτά θα συμβούν στη  Νάξο, σε μια εκδήλωση, στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών (Κάστρο Χώρας Νάξου), το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στις 7μ.μ.

Το παραμύθι θα τελειώσει με γιορτή με τους μουσικούς Απόστολο Μουστάκη (βιολί) καιΒασίλη Τζανίνη (λαούτο).

***
Με τη δράση αυτή, η MONUMENTA, μέσα από το πρόγραμμα ‘Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία’, συνεχίζει να ερευνά μια εναλλακτική σκοπιά, ερμηνευτικά ανεξερεύνητη, σχετικά με το κοινωνικό παρελθόν και παρόν των μνημείων. Σκοπός των «Αληθινών Παραμυθιών», παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται μέσω των ετήσιων, ανοιχτών δημοσίων συναντήσεων στο νησί και των άλλων δραστηριοτήτων (http://tkm.monumenta.org/tkmnax/), είναι να φωτιστούν διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις της βιογραφίας των μνημείων και του τοπίου της Νάξου. Στόχος είναι να στηθεί με αυτόν τον τρόπο μια εναλλακτική, της επίσημης, ιστορία για την πολιτιστική κληρονομιά, την αρχαιολογική έρευνα, τη σχέση με το κοινό και άλλα σχετικά θέματα, μέσα από εξιστορήσεις διαφόρων κοινοτήτων που σχετίστηκαν και σχετίζονται με τη διαχείριση των μνημείων του νησιού, έμμεσα και άμεσα. Το ‘παραμύθι’ είναι το όχημα της προσπάθειας αυτής, φέροντας κρυμμένες αλήθειες, ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου του και στο υπόβαθρό του.

Και αν πέρυσι ακούσαμε τις παραμυθένιες αφηγήσεις αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εφέτος είναι η σειρά δασκάλων και συνεργατών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιας κοινότητας πολύ στενά συνδεδεμένης με τα μνημεία, που έχει συστηματική παρουσία στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες.

Από μια ευρύτερη σκοπιά, με την παρούσα δράση, το Πρόγραμμα  ‘Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία’, συνεχίζει  την έρευνα της άυλης μαρτυρίας, σχετικά με την αντίληψη, την αντιμετώπιση, τη χρήση, την προστασία και τη διαχείριση των μνημείων που έχει διαμορφώσει, τα αποτελέσματα της οποίας σύντομα θα είναι προσβάσιμα διαδικτυακά μέσα από τη νέα ιστοσελίδα του.

Η άυλη μαρτυρία ή άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως την αναφέρει η UNESCO στη Σύμβαση του 2003 για την προστασία της2 είναι οι προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, σκηνικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές και τελετουργικά, γνώσεις και πρακτικές σχετικά με τη φύση και το ευρύτερο επιστητό, παραδοσιακές τέχνες και όλα τα στοιχεία υλικά και άυλα που τις συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα η γλώσσα, τα εργαλεία κ.λπ. (Α.2).

Οι διαδικασίες αυτές, που χάνονται χωρίς το θόρυβο της  κατάρρευσης, νοηματοδοτούν ουσιαστικά τον υλικό πολιτισμό από τη φάση της δημιουργίας του και για κάθε μεταγενέστερη χρήση του και συντηρούν κάποιες κοινωνικές μνήμες και ερμηνείες για τοπία και τοπόσημα, ωφέλιμες πέρα από την επιστήμη για την επανοηματοδότηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία νέου πολιτισμού.


       
          



Τα ποτά και τα γλυκά  της εκδήλωσης είναι προσφορά
της  Ποτοποιίας ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ, του Εργαστηρίου  Γλυκισμάτων ΑΚΤΑΙΟΝ



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :