Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2012

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΦΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Γράφει ο Γ. Βακόνδιος
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί λόγω της κατάργησης των  εφοριών στα περισσότερα νησιά  των Κυκλάδων, αναδεικνύει δύο  μόνιμα προβλήματα:
Α) Την παθογένεια της Ελληνικής  Δημόσιας Διοίκησης
Β) Τη μη κατανόηση της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών
Ας αναφερθούμε στην παθογένεια. Ένα οργανωτικό και διοικητικό θέμα που σε άλλα κράτη απασχολεί μεσαία και κατώτερα διοικητικά στελέχη, στην............
Ελλάδα είναι αντικείμενο Υπουργού. Άρα, κάτι δεν πάει καλά. Παρόλα αυτά, ας υποθέσουμε ότι στη σωστή λογική για μικρότερο δημόσιο, έχει γίνει άριστη προετοιμασία και έχουν δοθεί λύσεις σε όλα τα προβλήματα εξυπηρέτησης των κατοίκων των νησιών, ώστε να καταργηθούν κάποιες εφορίες. Εφόσον δεν έχουν επικοινωνηθεί στις τοπικές κοινωνίες είναι σα να μην έχουν γίνει. Άρα και πάλι κάτι δεν πάει καλά.
Προσωπικά, δεν έχω όρεξη να επισκέπτομαι καμία εφορία, όπου και αν βρίσκεται. Εκατομμύρια πολίτες προηγμένων χωρών το ίδιο κάνουν. Απλούστατα διότι  έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για κάτι τέτοιο. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αντί να βρεθεί ο τρόπος να μην χρειάζεται ο κόσμος να επισκέπτεται τις εφορίες, απλά τις καταργούν και παραπέμπουν τους πολίτες σε άλλες πολύ απομακρυσμένες, που όμως θα υπάρχει πάντα η ανάγκη τις επισκέπτονται.
Κάπου εδώ φθάνουμε στο δεύτερο  πρόβλημα, που είναι η μη κατανόηση  της νησιωτικότητας. Η διαδρομή Άνδρος – Παλλήνη δεν είναι Κολιάτσου  – Παγκράτι. Μεσολαβεί θάλασσα  που σημαίνει συγκεκριμένα και περιορισμένα δρομολόγια πλοίων, ακινησίες για  δεξαμενισμούς, απαγορευτικά λόγω καιρού, συνεχώς αυξανόμενο κόστος εισιτηρίων κλπ.
Θα υπάρχουν περιπτώσεις σε ορισμένα νησιά όπου η επίσκεψη στην εφορία θα απαιτεί τριήμερο ταξίδι με δύο διανυκτερεύσεις. Επιπλέον στα νησιά για όσους δεν καταλαβαίνουν, υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή και στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί κάποιος να κλείσει το μαγαζί του μια – δύο μέρες για να επισκεφθεί την εφορία. Αντίστοιχα, άλλος δεν θα αρμέξει το κοπάδι με τα πρόβατα, το θερμοκήπιο θα μείνει απότιστο και αμάζευτο, το εστιατόριο θα μείνει χωρίς μάγειρα κλπ.
Μακάρι να μπορούσαν να κλείσουν όλες οι εφορίες, ακόμη και αυτές  που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους τις επισκέπτεται ο πολίτης. Δεν είναι δύσκολο να γίνει. Απλά είναι διαφορετικό από τον τρόπο σκέψης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Με την ευκαιρία, μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε το δημοσιονομικό όφελος από το κλείσιμο των εφοριών στις Κυκλάδες; Επίσης, μήπως κάποιος από τις στρατιές των διευθυντών του αρμοδίου υπουργείου θα μπορούσε να ενημερώσει με σαφήνεια τον κόσμο για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα νέα γραφεία τύπου ΚΕΠ;
Νησιωτικότητα σημαίνει γεωγραφική ιδιομορφία. Απαιτεί σχεδιασμό για τη διασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τις επικοινωνίες, το εμπόριο, την παραγωγή, την απασχόληση κλπ. Αυτό τον σχεδιασμό δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορεί να τον κατανοήσει η Αθηναϊκοκεντρική δημόσια διοίκηση. Διότι για πολλούς, νησιωτικότητα σημαίνει μόνο διακοπές.
Εύχομαι και ελπίζω ότι η Κυβέρνηση  εφόσον επιτύχει τον κορυφαίο εθνικό στόχο της διάσωσης της Ελλάδας, θα ασχοληθεί και θα δώσει λύσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας.

Γιώργος Α. Βακόνδιος
Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :