Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2012

Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων” εξωραϊσμένων με “την απαίτηση για τη βελτίωση λειτουργίας των ΔΟΥ με ενίσχυση του προσωπικού τους”,το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε όλη την επικράτεια.
 Στις Κυκλάδες, παραμένουν δύο (2) ΔΟΥ  σε Σύρο και Νάξο, ενώ καταργούνται οι ΔΟΥ σε επτά νησιά (Κέα, Σαντορίνη, Τήνο, Πάρο, Άνδρο, Μήλο και Μύκονο), οι οποίες και αντικαθίστανται, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, από Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για.........
φορολογικές υπηρεσίες, τα  οποία προβλέπεται να “φιλοξενηθούν” από τους ΟΤΑ, οι οποίοι και καλούνται να αναλάβουν το κόστος λειτουργίας τους (π.χ. μισθώματα, ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, κλπ.), πλην του μισθολογικού, προς εξυπηρέτηση των δημοτών τους.

Με επείγον μάλιστα έγγραφό  του, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δήμους να απαντήσουν άμεσα για την εκ μέρους τους δυνατότητα “φιλοξενίας” αυτών των Γραφείων, με την εκβιαστική κατ' ουσία προσθήκη ... “προκειμένου οι πολίτες να μην στερηθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίεςσυμβάλλοντας παράλληλα στην κοινή προσπάθεια της περιστολής των δαπανών”.

Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός  ότι το Υπουργείο Οικονομικών  δηλώνει ότι “η λειτουργία των Γραφείων αυτών δεν είναι εφικτό να επιβαρύνει οικονομικά το Υπουργείο Οικονομικών”,  και την ίδια στιγμή να ζητά από τους Δήμους, οι οποίοι με τις διαρκείς δραστικές περικοπές χρηματοδότησης θα αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες του, να επιφορτιστούν και με νέες δαπάνες.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών για την προβλεπόμενη στελέχωση των Γραφείων αυτών με “1-4 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του ΟΤΑ”. Δεν διευκρινίζεται ποια είναι η αναλογία κατοίκων-υπαλλήλων, η οργανικότητα τους και οι αρμοδιότητες τους. Για τις Κυκλάδες τίθενται εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα τόσο όσον αφορά το προσωπικό όσο και το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας :

  1. Οι οργανικές θέσεις των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υθα μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υυποδοχής. Δηλαδή, οι οργανικές θέσεις π.χ της ΔΟΥ Άνδρουκαι Κέας θα μεταφερθούν στη ΔΟΥ, που θα την φιλοξενείγια παράδειγμα στη ΔΟΥ Παλλήνης. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι είναιυποχρεωμένοι, να ακολουθήσουν την θέση τους, διαφορετικά θέτουν εαυτούς εκτός υπηρεσίαςΣτην ηπειρωτική Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι σε πολλέςπεριπτώσεις εφικτό. Στη νησιωτική Ελλάδακάτι τέτοιο είναι σαφώς ανέφικτοΓια αυτές τις περιπτώσεις δημιουργήθηκε η έννοια τηςνησιωτικότηταςτην οποία θεσπίζει και αναγνωρίζει τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
  2. Οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών θα επωμιστούν φυσικά ένα ακόμη οικονομικό βάρος, καθώς πλέον οι πάσης φύσεως φορολογικές υπηρεσίες δεν θα παρέχονται στον τόπο τους. Το ψηφιακό χάσμα αλλά και το κόστος της φορολογικής υποστήριξης καθιστούν την απόφαση για κλείσιμο των Δ.Ο.Υ στις Κυκλάδες απαράδεκτη. Για όσες υπηρεσίες δεν θα παρέχονται μέσω των Φορο-ΚΕΠ, τις οποίες και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι, οι νησιώτες μας θα αναγκάζονται, είτε να ταξιδεύουν για περισσότερες της μίας ημέρας, αναγκαζόμενοι να διανυκτερεύσουν εκτός της οικίας τους, είτε να καταβάλλουν κάποιο τίμημα για να ταξιδέψει κάποιος άλλος για αυτούς.
  3. Σε μια μείζονα τουριστική περιοχή, όπου παράγεται ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και με την θορυβωδώς εκπεφρασμένηβούληση –με μηδενικά ωστόσο αποτελέσματα- της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι τουλάχιστον ύποπτο να κλείνουν οι Δ.Ο.Υ στα νησιά μας, αντί να ενισχυθούν για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. 

Η προχειρότητα στο σχεδιασμό και  στην προετοιμασία της μετάβασης  στην «ψηφιακή» εποχή για το Υπουργείο με τη δημιουργία των Φορο-ΚΕΠ αλλά και το γεγονός ότι επαφίεται καθαρά στην πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στις οικονομικές του δυνατότητες, το αν θα υπάρχει το Γραφείο Εξυπηρέτηση Πολιτών, θα οδηγήσει στο απόλυτο χάος και στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των φορολογικών αντικειμένων.


Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πέραν της δεδομένης μνημονιακής επιταγής που υπαγορεύει την ενέργεια αυτή, ποιο είναι το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά μετην ωφέλεια που θα έχει το σύνολο των πολιτών της Χώρας και των Κυκλάδων με τη συνένωση των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τον κοινωνικά απαιτητό ενδελεχέστερο έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής;
  2. Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Δήμων, την πιθανή κτιριακή ανεπάρκεια και την συνακόλουθη ενδεχόμενη αδυναμία τους να ανταποκριθούν θετικά στο “κάλεσμα” των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους υποθέσεις, υπό τις ιδιαίτερες μάλιστα συνθήκες του πολυνησιακού συμπλέγματος των Κυκλάδων;
  3. Στην περίπτωση που ο αριθμός των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ ξεπερνά το πλαφόν που θέτει το Υπουργείο για 1-4 άτομα στα νέα Γραφεία, τιεπιφυλάσσεται για το πλεονάζον προσωπικό, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εκάστοτε Δήμου;                                                                                                 Ο ερωτών βουλευτής  Νίκος Συρμαλένιος


ΔΗΛΩΣΗ
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζοντας πιστά τις μνημονιακές  πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό και καταστρέφουν τη χώρα, προχωρά  τώρα χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στην κατάργηση και των ΔΟΥ στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.
Η ενέργεια αυτή, χωρίς καμιά προετοιμασία, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τόσο σε διαφυγή σημαντικών φορολογικών  εσόδων, όσο και στην αύξηση της  ταλαιπωρίας των πολιτών των  Κυκλάδων, που θα υποχρεώνονται ενδεχομένως και σε μετακινήσεις εκτός των νησιών τους. Παράλληλα, όπως επιβάλλει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η παραμονή ως μέγιστου αριθμού στα νέα Φόρο – ΚΕΠ τεσσάρων υπαλλήλων, εξαναγκάζει τους υπόλοιπους εργαζόμενους είτε σε παραίτηση, είτε σε υποχρεωτική μετακίνηση τους εκτός του τόπου διαβίωσης τους, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Ταυτόχρονα, ζητάνε από τους Δήμους, από τους οποίους έχουν περικόψει πάνω από το 40% των κονδυλίων, να «φιλοξενήσουν» τις νέες υπηρεσίες. Δηλαδή όχι μόνο περικόπτουν δραματικά τους πόρους, αλλά ουσιαστικά απαιτούν από τους Δήμους, να επωμιστούν και νέα βάρη.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνώντες  για άλλη μια φορά, γράφουν στα  παλαιότερα των υποδημάτων τους, τόσο τη νησιωτική ιδιαιτερότητα όσο και την κοινωνική συνοχή.
Καταθέσαμε ήδη στη Βουλή  Ερώτηση με την οποία ζητάμε ουσιαστικές  απαντήσεις. Δεν έχουμε όμως καμιά  αυταπάτη. Αυτή η κυβέρνηση είναι  διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στους  δανειστές-κατακτητές μας και δεν  διαθέτει ίχνος ευαισθησίας απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Συμπαραστεκόμαστε στους  εργαζόμενους των ΔΟΥ και στις κινητοποιήσεις τους σε όλα τα νησιά. Καλούμε τους ΟΤΑ των Κυκλάδων, να μην συναινέσουν στη διάλυση  των ΔΟΥ και να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι δεν μπορούν για μια ακόμα φορά να παίρνουν ισοπεδωτικές αποφάσεις σε βάρος των κατοίκων των νησιών και της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα Δημοτικά συμβούλια, όλους τους κοινωνικούς φορείς των Κυκλάδων, με πρώτο σταθμό την Πανελλαδική απεργία της 18ης Οκτωβρίου να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στα επαχθή μέτρα που μας περιμένουν.  
     16/10/2012


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :