Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

Απάντηση – «χαστούκι» της Guardian στην Λαγκάρντ

Άφαντη παραμένει η Κριστίν Λαγκάρντ τα τελευταία 24ωρα μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση της ότι ήρθε η ώρα της πληρωμής για τους Έλληνες και δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία συμπάθεια.
Η γενική διευθύντρια επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις της στην εφημερίδα Guardian με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει το «κύμα» αρνητικών σχολίων που δέχεται και.....
είναι ενδεικτικό ότι έχουν ξεπεράσει τις 20.000 τα επικριτικά μηνύματα.

Μετά το «άδειασμα» που επιφύλαξε την Κυριακή το Παρίσι, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου και του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν σειρά είχε η Guardian. Η βρετανική εφημερίδα που φιλοξένησε την επίμαχη συνέντευξη και δέχθηκε «βροχή» σχολίων και επιστολών από αναγνώστες της που ανέφεραν ότι το αφεντικό του ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να κάνει κηρύγματα αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα σκληρό editorial-απάντηση στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τον τίτλο «Κρίση στην ευρωζώνη: Ο ηθικός μύθος της κυρίας Λαγκάρντ» η εφημερίδα ουσιαστικά κατηγορεί για υποκρισία και αντιφάσεις την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Όχι μόνο η Κριστίν Λαγκάρντ θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, αλλά πράγματι γνωρίζει καλύτερα. Όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησε σε αυτή την εφημερίδα το Σάββατο ότι η κρίση σε όλη την νότια Ευρώπη ήταν ''ώρα αποπληρωμής'', αντέκρουσε τόσο την κοινή λογική όσο και τα δικά της επιχειρήματα» γράφει η Guardian.



Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν αυτές που δάνειζαν την Ελλάδα και την Ισπανία με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. «Οι ασύνετοι δανειολήπτες χρειάζονται παράτολμους δανειστές και στην Ελλάδα και αλλού αυτόν τον ρόλο διαδραμάτισαν συχνά οι τράπεζες του ευρωπαϊκού βορρά» σημειώνει η Guardian.

«Γι’ αυτό και το ξέσπασμα (της Κριστίν Λαγκάρντ) αυτό το Σαββατοκύριακο είναι τόσο αιφνιδιαστικό και σημαντικό. Ο ηθικός μύθος που προβάλλει η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι καινούργιος: οι ασθενείς νοτιοευρωπαίοι λειτούργησαν σπάταλα την πρώτη δεκαετία του ευρώ και τώρα πρέπει διασωθούν από το χάος τους» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι αυτός ο μύθος δεν είναι ούτε χρήσιμος ούτε ακριβής αν και χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. «Εάν αυτός είναι ένας ηθικός μύθος τότε δεν είναι το αφήγημα της κυρίας Λαγκάρντ για τον βορρά εναντίον του νότου της Ευρώπης αλλά για τις εκτός ελέγχους τράπεζες τις οποίες εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουμε» καταλήγει το editorial.

Αντιδράσεις και στη Γαλλία

Οι έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λαγκάρντ συνεχίζονται εντός της Γαλλίας. Αυτή τη φορά σειρά είχε ο κεντροδεξιός Φρανσουά Μπαϊρού που χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις δηλώσεις της γενικής διεθύντριας του ΔΝΤ.

«Υπάρχουν ευθύνες στην ελληνική κοινωνία, εξουσία και οργάνωση, αλλά δεν είναι σωστό το ότι ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος για ό,τι του συμβαίνει. Εκπαιδεύτηκε να είναι τυφλός, έχει δεμένα τα μάτια και τον κάνουμε να πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει δανειζόμενος» είπε ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού άφησε αιχμές και για την Γαλλία και εξήγησε ότι «οι Έλληνες δεν είναι ο μόνος λαός στην Ευρώπη του οποίου είναι δεμένα τα μάτια και στον οποίο έχουμε πει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει μέσα στο χρέος».

Διεθνή ΜΜΕ: Εξόργισε τους Έλληνες η Λαγκάρντ

Τα αρνητικά σχόλια και οι δηλώσεις από Αθήνα και Παρίσι που βάζουν «πάγο» στην επικεφαλής του ΔΝΤ δεν πέρασαν απαρατήρητα από τα διεθνή ΜΜΕ. Στο δίκτυο CNN αναφέρονται όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ρεπορτάζ με τίτλο «η Λαγκάρντ παρέχει τα ''πυρομαχικά'' για τις ελληνικές αντιδράσεις», ενώ ασκείται κριτική στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι ήταν άστοχος ο χρόνος που επέλεξε για τις δηλώσεις περί φοροδιαφυγής.



«Οι Έλληνες ενώνονται εναντίον της Λαγκάρντ μετά τη δήλωση για τους φοροφυγάδες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας New York Times που σημειώνει τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό σχολίων που δέχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο Facebook.



Η εφημερίδα Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι «η Λαγκάρντ θύμωσε τους Έλληνες», ενώ το BBC γράφει: «Ενοχλημένοι οι Έλληνες από τα σχόλια της Λαγκάρτντ για τους φοροφυγάδες».






«Σε αμυντική θέση η Λαγκάρντ για την Ελλάδα» αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Τoday που φιλοξενεί τις δηλώσεις που έγιναν κατά της Λαγκάρντ σε Ελλάδα και Γαλλία.



Β.Γ. από www.real.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :