Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

Την “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία” γιόρτασαν στις 30-9-2010 τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Γαλατσίου σε μια εξαιρετική ημερίδα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Στο Δήμο Γαλατσίου η “Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία” γιορτάστηκε στις 30-9-2010 από τα Κ.Α.Π.Η. σε μια εξαιρετική ενημερωτική ημερίδα, που εξελίχτηκε σε μια βραδιά γιορτινή με ζωντανή μουσική για τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. που διοργάνωσε η Πρόεδρος κ. Μαρία Κ. Αλιμπέρτη και το Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η.
Ο τίτλος της ημερίδας ήταν : “ Παγκόσμια ημέρα Ηλικιωμένων” (Μία αλλιώτικη ημέρα στο Δήμο Γαλατσίου), “Κ.Α.Π.Η. Δήμου Γαλατσίου”, και...... πραγματικά ήταν μια αλλιώτικη ημέρα αφού το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου ήταν κατάμεστο από κόσμο, μέλη των ΚΑΠΗ που ήρθαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Την βραδιά άνοιξε η κ. Αλιμπέρτη Κ. Μαρία με ένα χαιρετισμό ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Κυριάκο Τσίρο, τους πολύ καλούς φίλους και συνεργάτες από τις Εθελοντικές οργανώσεις που με τόση αγάπη αγκάλιασαν την ιδέα της ημερίδας για την παγκόσμια ημέρα της 3ης ηλικίας και ήρθαν να καταθέσουν τις γνώσεις τους, και τους μουσικούς από το Δήμο Καλλιθέας που ήρθαν εθελοντικά και με υπομονή περίμεναν τη σειρά τους για να τιμήσουν τους “παππούδες και τις γιαγιάδες”.
Ακολούθησαν με τη σειρά οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων να παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα που άκουσαν με πολύ προσοχή τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. έκαναν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Παραβρέθησαν οι:

Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου, Κοινωνική Λειτουργός, Πολιτικός Επιστήμων, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων νοητικά υστερούντων ατόμων “Άγιοι Ανάργυροι”.
Θέμα: “Προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια όταν ζει με άτομο της 3ης ηλικίας που έχει αναπηρία”.
Άννα Παγουροπούλου, Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγγραφέας.
Θέμα: "Κατάθλιψη, μια νόσος που αναστρέφεται". Παρουσίαση με DVD διαδραστικά και με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.
Μυρτώ-Μαρία Ράγγα, Ψυχολόγος- Μυραγωγός Γεροντολόγος - Γηραγωγός και Project Manager της ΜΚΟ 50και Ελλάς


Θέμα: "Ενεργής και υγιής ζωή, ενεργοποίηση μετά τη συνταξιοδότηση". Παρουσίαση με προβολή DVD, στόχος, η ενημέρωση και "εμψύχωση" των μελών του Κ.Α.Π.Η.
Γεράσιμος Κουρούκλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός, Πρόεδρος του Δ.Σ. της “ΜΚΟ Γραμμή Ζωής”.
Θέμα: "Τι είναι αυτό;" Προβολή ταινίας μικρού μήκους με DVD , σύντομη γνωριμία με την Οργάνωση ΜΚΟ Γραμμή Ζωής και τις δραστηριότητες της.
Ευαγγελία Λιόλιου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας μέλος του Συλλόγου “Φροντίδα” για άτομα με νοητική υστέρηση, σύνδρομο down και εγκεφαλική παράλυση.
Θέμα: “Εγκεφαλική παράλυση, Νόσοι του Κεντρικού νευρικού Συστήματος στη 3η ηλικία”.
Αλιμπέρτη Κ. Μαρία, Πρόεδρος “Κ.Α.Π.Η. Δήμου Γαλατσίου”, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών “Κοινωνική Αλληλεγγύη”, μέλος του Συλλόγου “Φροντίδα”, μέλος του Συλλόγου “ΜΚΟ Γραμμή Ζωής”.
Θέμα: “Η Δημιουργική τρίτη ηλικία, η χαρά της ζωής” παρουσίασε το θέμα της με Προβολή ταινίας μικρού μήκους με DVD, δραστηριότητες των μελών του “Κ.Α.Π.Η .Δήμου Γαλατσίου” το έτος 2010, αναφέροντας στην αρχή τα δικαιώματα της τρίτης ηλικίας:

Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε εσείς ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχετε δικαίωμα:
Να επιλέγετε τον τρόπο ζωής σας.
Να ζείτε σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό σας περιβάλλον.
Να διατηρείτε την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και να αυξάνουν την αυτάρκειά σας.
Να έχετε ίσες ευκαιρίες και κατοχυρωμένα δικαιώματα, ώστε να μη γίνεστε αποδέκτες προκαταλήψεων και αποκλεισμών.
Να επιλέγετε, να διεκδικείτε και να εξασφαλίζετε τους τρόπους και τα μέσα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας.
Να απολαμβάνετε υπηρεσίες και παροχές που να σας εξασφαλίζουν υγεία, ποιότητα ζωής και επιβίωση.
Να εκφράζετε το δικαίωμά σας για σεξουαλική ζωή και όχι να ενοχοποιείτε την ερωτική σας ανάγκη.
Να σας αναγνωρίζεται το δικαίωμα να επιλέγετε οι ίδιοι τους κινδύνους στους οποίους θα εκτεθείτε...

Όλοι ξέρουμε πως όλοι εσείς οι Απόμαχοι της δουλειάς, είσαστε οι υπέρμαχοι της ζωής.
Ζήτε με λίγα χρήματα, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας, και ότι ακόμα έχετε να προσφέρετε πολλά, αλλά πολλές φορές αισθάνεστε ότι η κοινωνία σας αρνείται αυτό το δικαίωμα.Περάσατε δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω της Κατοχής και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούσαν. Οι περισσότεροι έχετε παντρευτεί και έχετε αποκτήσει παιδιά, εγγόνια αλλά και δισέγγονα και αυτό ήταν το σημαντικότερο γεγονός της ζωής σας, άσχετα από την επαγγελματική πορεία που είχατε ή τις δύσκολες ιστορικά συνθήκες στις οποίες ζήσατε.
Στην πλειοψηφία σας αναγκαστήκατε να εργαστείτε από μικρή ηλικία ενώ κοινωνικά αίτια σας αναγκάζουν να αποδεχτείτε ρόλους εξάρτησης (από την οικογένεια, την κρατική μέριμνα, το σύστημα πρόνοιας και περίθαλψης).Οι ηλικιωμένοι σήμερα μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται κανονικά με τις καθημερινές δραστηριότητες, και εσείς περίτρανα έχετε αποδείξει ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι πιο παραγωγικοί από τους νέους. Όσο περισσότερο συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες, τόσο περισσότερο καταρρίπτεται το μύθο που θέλει τους άνω των 60, στο ράφι... στο μπαούλο... στην απομόνωση... έρμαια της μοναξιάς...
“Το Κ.Α.Π.Η έρχεται να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση σας, να σας προσφέρει την ηρεμία και την παρέα που πιθανόν να μην έχετε, να συνεισφέρει στα ιατρικά προβλήματά σας δίνοντας δωρεάν λύσεις, εξετάσεις, φυσιοθεραπείες και ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη, να σας ψυχαγωγήσει και να σας αγκαλιάσει με στοργή...”
Έχω την χαρά και την τιμή να μοιραστώ μαζί σας, ένα μικρό βίντεο που αποδεικνύει πως για το Δήμο Γαλατσίου η σημερινή ημέρα που γιορτάζουμε θεσμικά την Παγκόσμια ημέρα της 3ης ηλικίας, δεν είναι μια μέρα που θα ευλογήσουμε τα γένια μας ή μια μέρα που νιώθουμε ενοχές γιατί δεν χαιρόμαστε τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.... Εδώ στο Γαλάτσι, στο Κ.Α.Π.Η Μας ζούμε και τις 365 ημέρες και να η απόδειξη...Το Κ.Α.Π.Η Γαλατσίου είναι παντού... Σε εκδρομές........από τη Λευκάδα έως τη Νάξο. Από το Μαραθώνα έως τον Όλυμπο. Σε κοινωνικές εκδηλώσεις... από το ΚΕΠ ΑΜΕΑ Γαλατσίου για περιποίηση του κήπου του ως την Πεντέλη για δεδροφύτευση. Σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες... Από το Χαμόγελο του Παιδιού έως το Θεόφιλο για την Πολύτεκνη Οικογένεια. Σε ενημερωτικές ημερίδες... Από το Σύλλογο Φροντίδα Έως το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Σε γλέντια και χορούς είμαστε πρώτοι. Η χορωδία μας ....η καλύτερη. Τα θεατρικά μας ....αξιοζήλευτα και από επαγγελματίες. Οι ομάδες χορού...μας ζηλεύουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Και στη χειροτεχνία...αριστουργήματα...έργα τέχνης. Έχουμε όμως τους καλύτερους υπαλλήλους του Δήμου... Οι υπάλληλοι που εργάζονται στα Κ.Α.Π.Η αγαπούν και τα 4 Κ.Α.Π.Η σαν να είναι το σπίτι τους και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απολύτως και τους ευχαριστώ πολύ για την άψογη συνεργασία μας. Και μην ξεχνάμε τους Εκπροσώπους και τις ομάδες των 4ρων Κ.Α.Π.Η που μεταφέρουν τα αιτήματά σας και δουλεύουν για σας, είναι άψογοι συνεργάτες. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Γιαννακοπούλου Ελένη που απουσιάζει σήμερα για λόγους υγείας, βρίσκεται στο νοσοκομείο, η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά της...
Ακολούθησε η προβολή DVD και σύντομος χαιρετισμός από τους εκπροσώπους των μελών των 4ρων Κ.Α.Π.Η.....
Τ α “Μουσικά Σύνολα Δήμου Καλλιθέας, Μπουζούκια”, με Υπεύθυνο της Σχολής
Μουσικών Συνόλων Δήμου Καλλιθέας τον Μανόλη Μιχαλάκη ήρθε εθελοντικά στο Δήμο Γαλατσίου λόγο της συνεργασίας που έχουν με την Αλιμπέρτη Κ. Μαρία, μέσα από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών “Κοινωνική Αλληλεγγύη”, που είναι Αντιπρόεδρος, ήταν εκπληκτικοί, έπαιξαν Λαϊκό και έντεχνο ορχηστρικό τραγούδι, τραγούδησαν και αφιέρωσαν με ιδιαίτερη τιμή στους παρευρισκόμενους της Τρίτης Ηλικίας που ξεσηκώθηκαν και χόρεψαν με τη ψυχή τους.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :