Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

SOS: ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Με έκπληξη ακούσαμε την καταγγελία που μας έκαναν κάτοικοι που ζουν κοντά στην λίμνη του αεροδρομίου, κάθε μέρα μετά την δύση του ήλιου λαθροκυνηγοί πυροβολούν πουλιά που βρίσκονται μέσα στον υδροβιότοπο.
Η λίμνη είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του κεντρικού Αιγαίου και ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων με έκταση που ξεπερνά τα 900 στρέμματα. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 220 είδη πουλιών -τα 55 απ αυτά σπάνια -αριθμός σημαντικά μεγάλος αφού σε όλη την Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί 426 είδη.
Επικοινωνήσαμε με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου κ. Κ. Δημητρόπουλο, ένα άνθρωπο που υπηρετεί 17 χρόνια στη Νάξο χωρίς να αποκτήσει δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, για να μας ενημερώσει σχετικά με το θέμα την δικαιοδοσία της περιοχής, τις απαγορεύσεις κ.τ.λ.
Όπως μας είπε ο κ. Δημητρόπουλος το φαινόμενο του βιασμού της λίμνης δεν έχει σταματημό παρα τις συνεχόμενες προσπάθειες που έχει κάνει ο ίδιος με επιστολές και καταγγελίες προς κάθε υπεύθυνη αρχή, για να το αποτρέψει.

Το 2003 η Ελληνική ορνιθολογική εταιρία κοινοποίησε μια έκθεση προς τις αρχές του Νησιού(Δήμο, Αστυνομία, Λιμενικό, Επαρχείο, κ.τ.λ.) και τους βουλευτές των Κυκλάδων, στην οποία αναφέρει την σημαντικότητα της λιμνοθάλασσας, τους νόμους που την προστατεύουν και τις δεκάδες παρανομίες και αυθαιρεσίες που γίνονται.
Εμείς θέλουμε αυτό το μήνυμα να διαδοθεί και ελπίζουμε να μην προστεθεί στις προηγούμενες φωνές και να γίνει άλλη μια "Φωνή βοώντος εν τη ερήμο" .

Σχετκά άρθρα:
ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν ρωτάτε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Νάξου να μάθετε αν επιτρέπεται το κυνήγι στη λίμνη και ρωτάτε τον αερολιμενάρχη;

Ανώνυμος είπε...

το κυνήγι απαγορεύεται όπως και τα σκουπίδια και τα απόβλητα που ορισμένη πετάνε στην λίμνη έχει γίνει σκουπιδότοπος Την απαγορευτική πινακίδα την ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ κάτι κυνηγοί φίλοι τις φύσης Καλή μάσα σε αυτούς που τα φάνε τα κυνήγια

με χίλια λίτρα απόβλητα τι ημέρα πιο είδος καρκίνου θέλουν.

Ανώνυμος είπε...

αυτοι οι ανθρωποι εκει θα κυνηγουσανε τοσα & τοσα χρονια & ξαφνικα καποιοι οψιμοι ψευτοοικοπροστατες,αποφασισανε πως απαγορευεται το κυνηγι,οπως αλλωστε γινεται παντου στην χωρα μας...και την επομενη μερα αυτοματως εισαι λαθροθηρας στον ιδιο τον τοπο σου.....

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι απλά, άσχετα αν δεν θέλουμε να τα δούμε. Στην χώρα μας υπάρχουν νόμοι και οι παραβάτες τους πρέπει να τιμωρούνται. Κάποιες περιοχές προστατεύονται βάση της Ευρωπαικής και της Ελληνικής Νομοθεσίας για χ.ψ και ω λόγους. Η Αλυκή στο Αεροδρόμιο είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν εκεί πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και όχι με ψηφοθηρικούς τσαμπουκάδες ή κυνηγετικές κορώνες. Αλλιώς, υπάρχει η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Όποια παρανομία πέσει στην αντίληψη μας πρέπει άμεσα να καταγγελθεί στην Αστυνομία, στο Δασονομείο, στην Πολεοδομία και στην Δημαρχία. Ενίοτε και στο Λιμενικό. Αυτοί θα πράξουν τα δέοντα, είναι καθήκον τους.

Κυνήγι στην Αλυκή? Πως, αφού είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής? Αλλά ακόμα και να μην ήταν, απαγορεύεται το κυνήγι παντού μετά τη δύση του ηλίου. Θα πρότεινα στον αερολιμενάρχη να μην ανέχεται τέτοια περιστατικά δίπλα στο αεροδρόμιο και να καλέσει την επόμενη φορά την Αστυνομία. Δικαιοδοσία έχει και το Δασαρχείο αλλά ποιόν θα βρεις νυχτιάτικα?
Δεν μπορεί να αδιαφορήσει η Αστυνομία, αλίμονο, για το αεροδρόμιο και την περιμετρική του ζώνη μιλάμε.

Αξώτης για πάντα