Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2010

O Καρέρο πέταξε ψηλά. Μια απίθανη ιστορία!!!

Η πτήση του... υπουργού και το τραγούδι των Βάσκων - Η κόντρα Ατλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ δεν ήταν ποτέ μόνο ποδοσφαιρική

Το «Σαν Μαμές» είναι κατάμεστο. Η μισητή Ρεάλ, το σύμβολο της εξουσίας της Μαδρίτης, έχει έρθει και πάλι να «μιάνει» το... ιερό «Κατεντράλ» της χώρας των Βάσκων. Πρέπει να υποταχθεί με κάθε τρόπο. Οι ομάδες μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά η αποθέωση για την Αθλέτικ φτάνει στα όρια της παράνοιας. Σειρά έχει το «στόλισμα» των Μαδριλένων. Συνθήματα με βρισιές που δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής ισπανικών για να τα καταλάβεις και χειρονομίες. Ξαφνικά το πέταλο των φανατικών ξεκινά ένα τραγούδι και αμέσως όλο το γήπεδο ακολουθεί.

«Volo, volo Carrero volo, volo volo muy alto llego (Πέταξε, πέταξε ο Καρέρο, πέταξε, πέταξε και έφτασε πολύ ψηλά) τραγουδά όλο το Σαν Μαμές με ενθουσιασμό. Τότε είναι που σπας το κεφάλι σου και αναρωτιέσαι: Ποιος είναι αυτός ο Καρέρο; Πώς τα κατάφερε και πέταξε, και μάλιστα τόσο ......ψηλά; Κάνοντας μια γρήγορη υπόθεση μπορείς να σκεφτείς ότι πρόκειται για έναν παλιό γκολκίπερ της Μπιλμπάο που με μια εκπληκτική επέμβαση έσωσε την ομάδα του, ίσως μάλιστα της χάρισε και έναν τίτλο. Δεν θα μπορούσες να έχεις πέσει περισσότερο έξω.

Ο μυστηριώδης κύριος Καρέρο

Βλέπετε στην Ισπανία το ποδόσφαιρο έχει άρρηκτη σχέση με την πολιτική και παρότι ο Καρέρο δεν είχε «επαφή» με το άθλημα μνημονεύεται ακόμα στα γήπεδα της χώρας των Βάσκων. Δεν ήταν ούτε τερματοφύλακας, ούτε προπονητής αλλά ένας στρατηγός. Ο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, ήταν το δεξί χέρι του δικτάτορα Φράνκο και όταν το 1973 πήρε την θέση του πρωθυπουργού, όλοι πείσθηκαν ότι αυτός θα είναι που θα διαδεχθεί τον Ισπανό φασίστα και θα συνεχίσει την πολιτική του. Όλα αυτά, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 1973, όταν η βασκική τρομοκρατική οργάνωση, ΕΤΑ έβαλε τέλος στα σχέδια του Καρέρο. Εκατό κιλά δυναμίτη τοποθετήθηκαν σε έναν υπόνομο και έσκασαν όταν περνούσε από πάνω το αυτοκίνητο του Καρέρο. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που το όχημα «εκτοξεύθηκε». Πέρασε πάνω από μια εκκλησιά και προσγειώθηκε σε ένα μπαλκόνι στον δεύτερο όροφο. Η επιχείρηση της ΕΤΑ είχε το όνομα «Ogrο» (δράκος). Εκεί λοιπόν, αναφέρεται αυτό το σύνθημα για την... πτήση του Καρέρο Ο θάνατός του αποτέλεσε το έναυσμα για την μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία και στην χορήγηση ελευθεριών στις διάφορες εθνότητες της χώρας. Ο Καστιγιάνικος στρατός δεν συγχώρεσε ποτέ την δολοφονία του στρατηγού Καρέρο. Πέντε χρόνια μετά, στις 21 Δεκεμβρίου, μια παραστρατιωτική ομάδα στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί πράκτορες σκότωσαν με βόμβα στο αυτοκίνητο, το μέλος της ΕΤΑ Αργάλα, ο οποίος ήταν και ο μόνος που αποδεδειγμένα είχε συμμετάσχει στο σχεδιασμό της «εκτόξευσης» του Καρέρο.

Πέταξε...

Το σύνθημα είναι απλά ένα μέρος από ένα τραγούδι που μιλάει για τη δολοφονία του Καρέρο και είναι πολύ δημοφιλές στην χώρα των Βάσκων. Μάλιστα διάφορα συγκροτήματα το έχουν διασκευάσει. Το τραγούδι και η μετάφραση του:

Jueves ante de almozar (Πέμπτη πριν το μεσημεριανό γεύμα

Carrero tenia que ir a rezr (ο Καρέρο είχε να πάει κάπου να μιλήσει)

ero no pudo ir a rezar (αλλά δεν μπόρεσε να πάει να μιλήσει)

porque tenia que volar (γιατί είχε να πετάξει)

Asi volo, Carrero volo (έτσι πέταξε, ο Καρέρο πέταξε)

volo muy alto llego (πέταξε και έφτασε πολύ ψηλά)

volo volo Carrero volo

volo muy alto llego

Siendo Carredo ministro naval (όντας ο Καρέρο ο υπουργός άμυνας)

su unico sueno fue siempre volar (το μοναδικό του όνειρο ήταν να πετάει πάντα)

hasta que un dia ETA militar (μέχρι που μια μέρα η ΕΤΑ)

hizo su sueno por fin realidad (έκανε το όνειρο του τελικά πραγματικότητα)

Un petardito (μια βομβίτσα)

hizo, estallar, PUM (έσκασε, μπαμ)

y hasta un tejado, PUM (και μέχρι την σκεπή, μπαμ)

le hizo saltar (τον έκανε να πηδήξει)

Volo volo, Carrero volo (πέταξε ο Καρέρο)

y desde lo alto del tejado cayo (και από την σκεπή έπεσε)

Y volo volo, Carrero volo (και πέταξε, πέταξε ο Καρέρο πέταξε)

Y volo volo Carrero, cabron (και πέταξε, πέταξε ο γαμ.. Καρέρο)




Πηγή
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ρε ..... REAL MADRID for ever λεμε