Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010
Ο κ. Ιάκωβος Γιακουμής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλίας (διά της προέδρου του Κατερίνας Σιδερή), ο Ιάκωβος Γιακουμής θα είναι εισηγητής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (πλην των ανεμογεννητριών που θα είναι τομέας που θα αναπτύξει άλλος εισηγητής) στην ημερίδα που πραγματοποιούν από κοινού η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου (ΠΕ.ΚΙ.Ν) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου ΔρυμαλίαςΝάξου(Π.Ο.Δ.Δ.Ν.) http://politistikosdrymaliasnaxou.blogspot.com/), την Κυριακή 31/1/2010 στις 5μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Κωμιακής. Εισηγητές θα είναι επίσης οι Βασίλης Θεωνάς (Φυσικός, μελετητής περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και Αλέξανδρος Μαβής (Βιοτεχνολόγος, περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος δικτύου οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου). Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του κ. Ιακώβου Γιακουμή στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ (και τον δημοσιογράφο Βασίλη Γρηγορόπουλο) της 5/5/2009 (αριθμός φύλλου 1992, σελίδες 11-13) με τίτλο «Τα αιολικά πάρκα ως ήπια μορφή ανάπτυξης για τα νησιά των Κυκλάδων».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΑΚΩΒΟΥ Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗ (ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠ).......ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ
ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΩΣ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Βουνό Αμμόμαξη (στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κορώνου) έχει προκαλέσει μία εντεινόμενη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις και τα οφέλη της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά μας. Απευθυνθήκαμε στον Χημικό Μηχανικό Ιάκωβο Β. Γιακουμή, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, προκειμένου να μας μεταφέρει την τεχνοκρατική του άποψη για την τεχνολογία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο.
Κύριε Γιακουμή, με ποιον τρόπο συνεισφέρει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα;
Η κλιµατική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και οφείλεται πρωτίστως στην έκλυση αερίων του θερµοκηπίου από τη βιοµηχανία παραγωγής ενέργειας και στην εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιµα. Τελευταία επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ αναφέρουν ότι για το έτος 2007 η παραχθείσα ενέργεια προήλθε από την χρήση των προϊόντων: Λιγνίτης 57,7%, Πετρέλαιο 15,2%, Φυσικό Αέριο 21%, Υδροηλεκτρικά 5,8%, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 0,3%. Με δεδομένο ότι το 94% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από διεργασίες καύσης δεν είναι περίεργο ότι ακραία καιρικά φαινόμενα ταλανίζουν την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα των ανεμοστροβίλων στην Ηλεία πριν μερικές μέρες.
Σε ό,τι αφορά την Νάξο, το σημαντικότερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί παράγεται από το εργοστάσιο της Πάρου. Το εργοστάσιο αυτό καταναλώνει 200 τόνους μαζούτ ημερησίως (τις περιόδους αιχμής) και 100 τόνους μαζούτ ημερησίως τον χειμώνα, εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 300 τόνους αερίων του θερμοκηπίου.
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας ώστε να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση;
Η Ελλάδα βαδίζει για το 2020 με το βάρος των δεσμευτικών στόχων που έχει αναλάβει για 20% διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠE) στην τελική κατανάλωση του συνόλου της ενέργειας από 6,9% το 2005, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων, γεγονός το οποίο µεταφράζεται σε συµµετοχή των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 35% στην ηλεκτροπαραγωγή. Το µεγαλύτερο µέρος αυτής της αύξησης του µεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή καλείται να καλύψει η -τεχνολογικά και οικονοµικά ώριµη- αιολική ενέργεια. Εκτιµάται, µάλιστα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως το 2020 να έχει αναπτύξει τουλάχιστον 6.000-9.000 MW ηλεκτρικής ισχύος από αιολικά. Λαµβάνοντας ως δεδοµένο ότι η σηµερινή παραγόµενη ισχύς από τον άνεµο είναι µικρότερη από 1.000 MW, η άµεση ανάγκη για αύξηση των αιολικών πάρκων της χώρας είναι προφανής.
Γιατί η Ελλάδα προσφέρεται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμογεννήτριες;
Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές της Ευρώπης (πιο συγκεκριμένα τις θάλασσες) και το αιολικό δυναμικό τους. Όπως φαίνεται οι ελληνικές θάλασσες είναι ιδιαίτερα ευνοημένες με μεγάλες μέσες ταχύτητες ανέμου και ιδιαίτερα μεγάλες ενεργειακές αποδόσεις.
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Η χώρα μας είναι σήμερα η τρίτη σε αιολικό δυναμικό στην ΕΕ μετά τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Το πλεονέκτημα που προσφέρουν τα νησιά είναι μεγάλο καθώς σε υψόμετρο η ενεργειακή απόδοση είναι πολύ πιο μεγάλη ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μικρότερο από την εγκατάσταση στη θάλασσα. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.
Ανοίγοντας τώρα το θέμα των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στο ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον, μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα επίπεδα του παραγόμενου θορύβου και των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από ένα αιολικό πάρκο;
Όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, έτσι και τα αιολικά πάρκα επιφυλάσσουν επιπτώσεις, οι οποίες όµως µπορούν να προληφθούν και να αντιµετωπιστούν µε κατάλληλο σχεδιασµό, τόσο κατά την χωροθέτηση και την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία τους. Για τον θόρυβο, που αναφέρατε, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπεμπόμενος θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευση του, δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι μηχανές πολύ ήσυχες συγκριτικά με την ισχύ τους και με συνεχείς βελτιώσεις από τους κατασκευαστές γίνονται όλο και πιο αθόρυβες. Σε απόσταση 40 μέτρων από μία ανεμογεννήτρια η στάθμη θορύβου είναι 50-60 dB(A). Σε απόσταση 200 μέτρων, μειώνεται στα 44 dB(Α) και 35 dbA στα 350m, την ώρα που τα οικιακά συστήµατα κλιµατισµού παράγουν θόρυβο στην περιοχή 40 - 55 db (split-unit)!
‘Οσον αφορά τις ηλεκτομαγνητικές παρεμβολές, η ανησυχία συνήθως αναφέρεται αφενός σε προβλήματα που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες λόγω της θέσης τους σε σχέση με ήδη υπάρχοντες σταθμούς τηλεόρασης ή ραδιόφωνου και αφετέρου σε πιθανές ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από τις ίδιες. Το κυριότερο πρόβλημα από τις ανεμογεννήτριες προέρχεται από τα κινούμενα πτερύγια που μπορούν να προκαλέσουν αυξομείωση σήματος λόγω αντανακλάσεων. Όμως, τα πτερύγια των συγχρόνων ανεμογεννητριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία έχουν ελάχιστη επίπτωση στη μετάδοση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην άγρια φύση, και ιδιαίτερα στα πουλιά, είναι το σημαντικότερο επιχείρημα των κατοίκων και των φορέων που προσπαθούν να αποτρέψουν την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των νησιών μας. Ποια είναι η δική σας άποψη και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις των πάρκων στην ορνιθοπανίδα;
Πραγματικά, η σηµαντικότερη ανησυχία που προκύπτει από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων αφορά τις επιπτώσεις τους στα πουλιά, ιδιαίτερα όταν η χωροθέτησή τους αφορά περιοχές ορνιθολογικού ενδιαφέροντος (κυρίως Ζώνες Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ και µεταναστευτικούς διαδρόµους). Γενικά, όσο πιο κοντά βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες σε τόπους τροφοληψίας, μετανάστευσης, κουρνιάσματος και φωλεοποίησης των πουλιών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της επίδρασής τους. Διακρίνονται δύο τύποι επιπτώσεων: άμεσες (προερχόμενες από συγκρούσεις με τις εν γένει κατασκευές που υπάρχουν εντός του αιολικού πάρκου) και έμμεσες (απώλεια ενδιαιτήματος, φραγμοί στη μετακίνηση, όχληση κλπ.). Η βιώσιμη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας προϋποθέτει ότι οι αναπτυξιακές προτάσεις λαμβάνουν υπόψη τα ανάλογα μέτρα για την προστασία της άγριας ζωής. Η δημιουργία των αιολικών πάρκων οφείλει να ισορροπεί με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναστροφή της μείωσης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογη βιοποικιλότητα και οφείλει να την διατηρήσει ως στοιχείο της εθνικής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς.
Κατά τη φάση λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, εντός των ορίων των περιοχών ορνιθολογικού ενδιαφέροντος, είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων πρόβλεψη και η λειτουργία συστήµατος παρακολούθησης των προσκρούσεων πουλιών στις ανεµογεννήτριες. Πιθανές λύσεις, ανάλογα µε τις επιπτώσεις που θα καταγραφούν, είναι οι εξής: α) Μόνιµη παρακολούθηση της κίνησης των πουλιών κατά την περίοδο µετανάστευσης και θέση των ανεµογεννητριών εκτός λειτουργίας κατά τη διάβαση και β) Περιστασιακή ή µόνιµη θέση εκτός λειτουργίας συγκεκριµένων «προβληµατικών» ανεµογεννητριών
Συνάδουν οι μεγάλες εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων με το ιδιαίτερο κυκλαδίτικο χρώμα των νησιών μας; Μπορούν να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και απασχόληση;
Η οπτική όχληση είναι κάτι υποκειμενικό και δύσκολα μπορούν να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες. Αν κάνουμε μια απλή σύγκριση μεταξύ ενός θερμικού σταθμού παραγωγής (π.χ. λιγνιτικού), και ενός αιολικού πάρκου είναι φανερό ότι η οπτική όχληση που προκύπτει από το πρώτο είναι εμφανώς και αντικειμενικά πολύ μεγαλύτερη. Δεδομένου βεβαίως ότι οι ανεμογεννήτριες είναι κατ' ανάγκη ορατές από απόσταση, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου εγκατάστασης και να γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στο τοπίο. Σχετικά, με τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα αιολικά πάρκα τις επιβαρύνουν αρνητικά. Όσον αφορά στις επιπτώσεις στην απασχόληση, έχει αποδειχθεί ότι στις περιοχές που εγκαθίστανται αιολικά πάρκα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας αφού για κάθε 1 MW αιολικής ενέργειας που αξιοποιείται δημιουργούνται περίπου 10 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, επέρχεται ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών αφού τα αιολικά πάρκα δημιουργούνται κατά κανόνα σε τέτοιες περιοχές, με αποτέλεσμα την δημιουργία υποδομών, την προσέλκυση ενδιαφέροντος νέων επενδυτών και την ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών είναι το κατά πόσον θα επηρεαστεί η αξία της γής τους από την παρουσία των αιολικών πάρκων. Δεν υπάρχουν σχετικά δεδομένα όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα όμως με πρόσφατη μελέτη που είχε διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο µικρή, προσωρινή πτώση της αξίας των κτηµάτων παρατηρήθηκε κοντά στα µεγάλα αιολικά πάρκα (>30 MW). Για τα μικρά αιολικά πάρκα (<20>
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου