Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΕΗ


Παρά την συγνώμη του πρωθυπουργού ο κόσμος παραμένει αγανακτισμένος για το χαράτσι που υποχρεώθηκε να πληρώσει στα τέλη Κυκλοφορίας.
Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ένα φτηνό τρικ για να αρπάζουν τα λεφτά από τις τσέπες μας. Βρήκαμε λοιπόν σε ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο από τον συνάδελφο μπλοκερ "ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ", ότι την πιο βρώμικη κιλοβατώρα της Ε.Ε.- όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- παράγει η ΔΕΗ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση διεθνούς οικονομικού οίκου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΡricewaterhouseCoopers, που δημοσιεύθηκαν στις 17 Νοεμβρίου, για την παραγωγή κάθε κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ το 2008 εκπέμφθηκαν στο περιβάλλον κατά μέσο όρο 1.006 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα- πρόκειται για το «μαύρο» ρεκόρ ποσοτήτων ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού που μπήκαν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οίκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνικές κιλοβατώρες αποδεικνύονται από τις πλέον βρώμικες στον πλανήτη:

Σε έρευνα του WWF που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και περιελάμβανε στοιχεία εκπομπών από 15 χώρες, η Ελλάδα με 777 γραμμάρια ανά παραγόμενη κιλοβατώρα καταλάμβανε την τρίτη θέση μετά την Ινδία (912 γραμ.) και τη Νότια Αφρική (853 γραμ.).

Μάλιστα, βρισκόταν μπροστά από τη ρυπογόνο Κίνα, η οποία εξέπεμπε 771 γραμ. για κάθε κιλοβατώρα.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ αναφέρει πως «την περίοδο 1990-2000, η ηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 55% ενώ οι αντίστοιχες εκπομπές CΟ2 αυξήθηκαν μόνο κατά 25%».

Όσον αφορά τις χαμηλότερες εκπομπές, τα πρωτεία κατέχει η Statkraft - πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Σκανδιναβική Χερσόνησο και στην Ε.Ε.- με 29 γραμμάρια. Ακολουθεί η φινλανδική Fortum (υδροηλεκτρικά, πυρηνική ενέργεια, αιολικά κ.λπ.) με 41 και η αυστριακή Verbund (υδροηλεκτρικά, θερμοηλεκτρικά και αιολικά) με 101 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος των εκπομπών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού ανήλθε το 2008 σε υποτριπλάσια επίπεδα από αυτά της ΔΕΗ, στα 350 γραμμάρια ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2006.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η κιλοβατώρα της ΔΕΗ έγινε πιο ρυπογόνος κατά 37 γραμμάρια CΟ2. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι από τις 20 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, την τελευταία διετία οι 14 κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Όσον αφορά τις συνολικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, η Ελληνική επιχείρηση καταλαμβάνει την έκτη «πιο ρυπογόνο» θέση εκπέμποντας 53 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Την ίδια ώρα η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για το 2008 ανήλθε στα 52 δισ. κιλοβατώρες, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να καταλάβει την 11η θέση ανάμεσα στους «20 μεγάλους» της Ευρώπης.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :