Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Την ανάκληση της εγκυκλίου του Αρχηγού του λιμενικού Σώματος και τροποποίηση του σχετικού νόμου που αφορά την απαγόρευση της μεταφοράς κενών ρυμουλκούμενων οχημάτων πάνω σε άλλο φορτηγό όχημα, έχουν ζητήσει φορείς και πολιτικοί των νησιών μας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης προέβει στην εξής ανακοίνωση:

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη νησιωτική Ελλάδα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αποφάσισε αιφνιδιαστικά την αύξηση - ως και 40% - του κόστους μεταφοράς των φορτίων από και προς τα νησιά μας. Μια απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ότι θα μειώσει το κόστος των μεταφορών στα νησιά, εισάγοντας την αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα οι ......μεταφορικές επιχειρήσεις μετέφεραν από και προς τα νησιά των Κυκλάδων τις κενές καρότσες φορτωμένες επάνω σε άλλες καρότσες φορτηγών και χωρίς μάλιστα να έχει τεθεί ποτέ θέμα ασφάλειας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 01/21-12-2009 πρόσφατη μόνιμη αστυνομική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας απαγορεύεται στο εξής αυτή η πρακτική.

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα έφερε με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και των κατοίκων των Κυκλάδων γι’ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να επανέλθει το προϊσχύον καθεστώς στην θαλάσσια μεταφορά φορτίων από και προς τα νησιά των Κυκλάδων και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της προβλεπόμενης ασφάλειας.

Στην ερώτησή του υπογράμμισε, επίσης, ότι η αύξηση του κόστους της μεταφοράς των φορτίων, αναμένεται να μετακυλισθεί στα μεταφερόμενα αγαθά και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το κόστος διαβίωσης των κατοίκων και κατ’ επέκταση να μειώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και των παραγόμενων από αυτές προϊόντων.

Ο βουλευτής επισήμανε χαρακτηριστικά ότι: «Τέτοια επαχθή μέτρα αντιστρατεύονται τη νησιωτικότητα και αντίκεινται στο πνεύμα της ρητής διάταξης του Συνταγματικού Νομοθέτη που προβλέπει μέριμνα και ειδικές πολιτικές για τη νησιωτική Ελλάδα. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται καθημερινά πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, καθώς και τις ειδικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών».

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :