Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του βουλευτή Κυκλάδων, ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ, για τη Μαύρη Εργασία

Με  αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από το κλείσιμο 2 επιχειρήσεων που  απασχολούσαν παράνομα οικονομικούς μετανάστες αλλά και γύρω από την επαναλειτουργία  τους με προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
      “Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να λάβει  συγκεκριμένα μέτρα αλλά και να ενεργοποιήσει  ουσιαστικά όλες τις διαδικασίες και τα μέσα  που του παρέχει η νομοθεσία  για να καταπολεμήσει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Είναι γνωστό ότι........
πολλές επιχειρήσεις στα νησιά μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν με ανασφάλιστους εργαζόμενους, τόσο  Έλληνες όσο και οικονομικούς μετανάστες.

      Το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ γιατί η αναλογία των ελεγκτών σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή και ανεπαρκής. Η απλή επίκληση του νομοθετικού πλαισίου καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας χωρίς ουσιαστική παρέμβαση και με υποστελεχωμένες υπηρεσίες αλλά και  οι μεμονωμένες ενέργειες του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου όταν η δημοσιότητα το επιβάλλει, όπως στην περίπτωση της Πάρου, δεν απαντούν στο τεράστιο πρόβλημα της μαύρης εργασίας. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το κλείσιμο των εν λόγω επιχειρήσεων οδήγησε στην μη ουσιαστική εκτέλεση της απόφασης.

      Άλλωστε, και η απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή (497/30-07-2012) σχετικά με τους κινδύνους  που προκύπτουν από το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς αναδεικνύει την πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες και των ελάχιστων παραβάσεων που έχουν καταγραφεί.

      Πιστεύουμε  ακράδαντα ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για έναν αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης  του φαινόμενου της μαύρης εργασίας και της συνακόλουθης εισφοροδιαφυγής, ο  οποίος θα εμπλέκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία και θα λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την «επικοινωνιακή τακτοποίηση» του ζητήματος.”

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :