Κυριακή, Αυγούστου 26, 2012

Πέθανε ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι

Ουάσινγκτον: Ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Άρμστρονγκ υπεβλήθη στις αρχές Αυγούστου σε επέμβαση μπάι πας.

Ως κυβερνήτης του Apollo 11, ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969. Μαζί με.......... τον Έντουιν «Μπαζ» Άλντριν περπάτησαν για σχεδόν τρεις ολόκληρες ώρες στο φεγγάρι.

Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Είχε γεννηθεί στις 5 Αυγούστου 1930 στο Ουαπακονέτα του Οχάιο με καταγωγή από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

Η αποστολή με το Apollo 11 ήταν και η τελευταία διαστημική βόλτα για τον Αρμστρονγκ, καθώς την επόμενη χρονιά η NASA τού ανέθεσε ερευνητική δουλειά στον τομέα της αεροναυτικής.

Εγκατέλειψε τη NASA έναν χρόνο αργότερα για να γίνει καθηγητής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, όπου και ζούσε με τη σύζυγό του, Κάρολ.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η οικογένειά του αναφέρεται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Άρμστρονγκ έκανε την πρώτη του πτήση μαζί με τον πατέρα του σε ηλικία έξι ετών, και από τότε λάτρευε τις πτήσεις.

Ήταν πιλότος σε αμερικανικά μαχητικά στο πόλεμο της Κορέας, στη δεκαετία του 1950, πριν ενταχθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝASA το 1962.
 
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :