Τετάρτη, Απριλίου 26, 2017

«ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Δεν γνωρίζω αν η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα. Σίγουρα εορτάζει και πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Μάλιστα δικαιούται να εορτάζει διπλά. Πρώτον διότι η ΕΛΣΤΑΤ αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστοποίησαν ένα τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, της τάξης του 4% ως ποσοστό του ΑΕΠ και δεύτερον διότι σήμερα οι θεσμοί (η παλιά τρόϊκα έφυγε με κλωτσιές) έστειλαν στην....
κυβέρνηση το 4ο μνημόνιο, έτοιμο και λεπτομερές.
Το 4ο μνημόνιο λοιπόν εκτός του ότι έκανε εύκολη τη ζωή του Τσίπρα, πιθανότατα θα το δούμε υπό τύπου ιερού κειμένου να το προσκυνούν (στα τέσσερα;) εντός της Ελληνικής Βουλής, 153 πρόθυμοι προσκυνητές (ίσως και προσκυνημένοι).
Με τον τρόπο αυτό είναι σίγουρο ότι θα ξεχάσουμε τα προηγούμενα τρία μνημόνια. Για το τι θα σημαίνει για όλους εμάς, θα επανέλθω σύντομα.
Σήμερα δεν μπορούσα παρά να συμμερισθώ την απύθμενη χαρά των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και να πανηγυρίσω για το απίστευτο πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε ο φέρελπις κος Τζανακόπουλος.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας ανακοίνωσε ότι το 2016 αφαίρεσε από τις τσέπες των Ελλήνων 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από ότι προέβλεπε το τρίτο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Η κυβέρνηση που ήταν απέναντι στην λιτότητα, φρόντισε να υπερφορολογήσει (σχεδόν να ληστέψει) τους Έλληνες κατά 6,5 δις ευρώ το 2016 χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Μάλιστα μας καθησυχάζει και μας λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον και για την επίτευξη πλεονασμάτων που θα φθάνουν για πολλά χρόνια το 3,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη συνταγή της υπερφορολόγησης και της λιτότητας.

Υπάρχουν όμως κάτι μικρές λεπτομέρειες που η κυβέρνηση δεν αναφέρει, πιθανόν διότι δεν τις κατανοεί ή δεν την ενδιαφέρουν.

Αυτό το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα χτύπησε κάποιες σημαντικές παραμέτρους της οικονομίας.

Πρώτα χτύπησε την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Δεύτερον έφερε ανάσχεση των επενδύσεων.

Τρίτον μείωσε την ιδιωτική κατανάλωση.

Και τέταρτον χτύπησε την απασχόληση.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι πρωτογενές πλεόνασμα με συνακόλουθη ύφεση.

Πιο απλά ο Σόϊμπλε θα πανηγυρίζει, οι πιστωτές θα πληρώνονται και η Ελληνική οικονομία θα είναι βυθισμένη στην ύφεση.

Πώς όμως εφαρμόζεται αυτή η μαγική συνταγή;

Απλά πράγματα:

Αφήνουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια τη σύνταξη που δικαιούνται!

Εντατικοποιούμε το πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων, ενεργοποιώντας ένα τσουνάμι από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων και ότι άλλο βρούμε.

Έχουν κατασχέσει μέχρι και λογαριασμό γιαγιάς που είχε συνδικαιούχο εγγονό με υποχρεώσεις προς την εφορία.

Αφήνουμε απλήρωτους τους προμηθευτές του δημοσίου καταδικάζοντας πληθώρα επιχειρήσεων και εργαζόμενων σ’ αυτές.

Υπερφορολογούμε τους πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν τους φόρους τους, μεταφέροντας τη βόμβα στα νοικοκυριά (20% οι τόκοι στις πιστωτικές) και σύντομα στις τράπεζες, οι οποίες δεν είναι και σε καλή κατάσταση.

Τέλος μειώνουμε στο ελάχιστο τις δαπάνες του δημοσίου, κυρίως όμως αυτές που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι δαπάνες για τον κάθε Καρανίκα πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμες.

Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα και απτά στην οικονομία.

Για παράδειγμα το πρώτο τρίμηνο του 2017 απέχουν των στόχων τα έσοδα του κράτους από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Άρα ο κόσμος δεν έχει δουλειά, ή οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο.

Ταυτόχρονα η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 7%, ακόμη και για βασικά είδη διατροφής. Άρα ο κόσμος δεν έχει να φάει. Γι’ αυτό απέχουν των στόχων και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Ακόμη και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (βλέπε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα) απέχουν των στόχων.

Μέσα σε όλα αυτά μου μένει ένα ερώτημα.

Αφού είναι τόσο αποτελεσματική η κυβέρνηση και πέτυχε αυτό το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έπρεπε να καταργηθεί το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά;

Είμαι σίγουρος ότι οι κύριοι Συρμαλένιος, Μανιός και Συρίζος κάτι θα έχουν να μας πουν.

Μέχρι να απαντήσουν εγώ θέλω να τους θυμίσω ότι η αξιολόγηση που προσπαθούν να κλείσουν τώρα με το τέταρτο μνημόνιο, που τους ήλθε ταχυδρομικά σήμερα το πρωί, είναι μόλις η δεύτερη του πρώτου αριστερού μνημονίου. Έχουν τουλάχιστον άλλες δύο μπροστά τους.

Μέχρι τότε μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα μετράμε μήνα με το μήνα τις απώλειες, που θα είναι αποτέλεσμα της αριστερής διαπραγμάτευσης.

Γιώργος Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ







Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :