Δευτέρα, Απριλίου 28, 2014

Συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στο Δίκτυο της ΕΡΑ


από ertopen.com
Απάντηση στα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το αν η αριστερά είναι ώριμη να κυβερνήσει έδωσε ο Μανώλης Γλέζος μιλώντας σήμερα στηνΕΡΤΟΠΕΝ και συγκεκριμένα στην.... εκπομπή ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, με την Ευγενία Κατούφα: 
«Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε σεθέση να διακυβερνήσουμε τον τόπο, με την έννοια να φέρουμε το λαό στην εξουσία και αν κάνουμε και λάθη, πάλι εδώ θα είμαστε να τα διορθώσουμε. Τι προτιμούν δηλαδή τα λάθη των κυβερνήσεων που έχουν φέρει το λαό σε αυτή την κατάσταση; 

Οι προσεχείς εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Εάν ο αριθμός των ψηφοφόρων αποδείξει ότι υπάρχει στο λαό και στους κυβερνώντες αναντιστοιχία δε μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. 
Στέκεται σε μια νομιμοφανή ενέργεια με ένα καλπονοθευτιό σύστημα.
 Εμείς θα καταργήσουμε το αυτό και θα αποδείξουμε ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση. 
Το σύνθημά μας δεν είναι να διώξουμε το Σαμαρά και να φέρουμε τον Τσίπρα. Θα διώξουμε το Σαμαρά για να φέρουμε το λαό στην εξουσία. 
Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς υποταγής και υποδούλωσης. Έχουμε τώρα μια ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χάσουμε. 
Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα αυτούς που ψηφίζουν τα κόμματα που κυβερνάνε τώρα ότι η ψήφος τους έφερε σ’ αυτήν την κατάσταση.

Το πρώτο άρθρο του συντάγματος μας μιλάει για λαϊκή κυριαρχία. 
Υπάρχει λαϊκή κυριαρχία; Ήδη το έχουμε εφαρμόσει όμως και υπάρχει και στο σύνταγμα στους Κορυσχάδες «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από το λαό». Ε, αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε, να φέρουμε το λαό στην εξουσία.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δημοκρατία.
Μας κατηγορούν για το θέμα του συνδυασμού. Σε ποιο άλλο κόμμα έγινε αυτή η βασανιστική πορεία με συνεδριάσεις σε όλα τα όργανα μέχρι να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που δείξαμε;
 Κανένας δε μπορεί μόνος του.
 Ζητάω τη βοήθεια του λαού διότι έχουμε αποδείξει ότι ακούμε τη γνώμη του. 

Στην ερώτηση αν δικαιώθηκαν οι θυσίες των συναγωνιστών του, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε ότι ο αγώνας των αγωνιστών δεν πήγε χαμένος, έμεινε ο σπόρος μέσα στην ψυχή χιλιάδων νέων ανθρώπων που ζητουν σήμερα την αλλαγή. Αυτοί είναι που περισσότερο απαιτούν την ανατροπή της πολιτικής της τρόικας, του συστήματος και της κυβέρνησης, θέλουν να έρθει ο λαός στην εξουσία.

Μας ρωτάνε πού θα βρείτε τα λεφτά να κυβερνήσετε. Η λύση δεν είναι ο δανεισμός. Ο δανεισμός δημιουργεί δούλους. Δε χρειάζονται δανεικά. Πρέπει να εξηγήσουμε στο λαό το ρόλο του χρήματος. Το χρήμα δεν δημιουργεί αγαθά, αλλά ο εργαζόμενος. 
Θα πούμε λοιπόν σε όλον τον κόσμο «έλα να εργαστείς για να παράξεις αγαθά»! Αρκεί την διαχείριση να την έχει ο λαός, για να αποφεύγονται και οι λαμογιές.

Πρωταρχικά πρέπει να ενδιαφερθούμε για τον πρωτογενή τομέα και τα όσα συνδυάζονται, τα εργοστάσια, ακόμα και τον τουρισμό. Έχουμε πηγές ενέργειας, μπορούμε να αναπτύξουμε και το χειμερινό τουρισμό, αλλά να μη στηριζόμαστε μόνο σ’ αυτόν.
Το πρωταρχικό ζήτημα είναι ο ρόλος και η αξία του χρήματος.
 Το χρήμα δεν μπορεί να είναι μέσο ανταλλαγής αξιών και μέσο αντιπροσώπευσης αξιών, δε μπορεί να μεταβληθεί σε δημιουργό αξιών. Θα επαναφέρουμε τους μισθούς και τις συντάξεις στο σημείο που ήταν όταν καταργήθηκαν. Αυτό θα είναι μια αφετηρία για τους εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να τους βελτιώσουν περαιτέρω…

Τα κόμματα που πήραν δάνεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και τις περιουσίες τους για να εξοφλήσουν το χρέος που έχουν. Και στις τράπεζες θα ζητήσουμε να δώσουν πίσω το ρευστό που πήραν από την κυβέρνηση και αν δε δεχτούν θα τις κοινωνικοποιήσουμε.

Θα επιδιώξω να καταργηθεί η αποζημίωση των βουλευτών.
 
Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους και για όσους έκαναν ένα επάγγελμα και θα χάσουν τα εισοδήματα τους α) αν έχουν εκλεγεί και προέρχονται από κάποιον φορέα όπως ο Δικηγορικός σύλλογος, θα προτείνω να τους πληρώνει ο σύλλογος αυτός, β) τα κόμματα να καταβάλουν ένα αντιμίσθιο σε ένα ταμείο και από αυτό να καλύπτονται τα έξοδά τους, ώστε να μένουν και ανεξάρτητοι από τα κόμματα.

Φυσικά από τη συζήτηση δεν έλειψε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. 
Δεν είναι ένοχος ο σημερινός γερμανικός λαός, τόνισε ο Μανώλης Γλέζος. Αλλά στους σύγχρονους Γερμανούς λέω: από τη στιγμή που μάθατε το τι διέπραξε το Γ Ράιχ και δεν εγκαλείτε τις σημερινές γερμανικές κυβερνήσεις σας γίνεστε κι σεις ένοχοι. Πιστεύω όμως ότι ο πολιτισμός της Γερμανίας και ο ελληνικός πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες, τους παραστάτες που πάνω τους θα στηριχτεί μια νέα πύλη προς μια Ευρώπη των λαών, των πολιτισμών, των πολιτών.

Δεν είμαι κατά της παγκοσμιοποίησης με την έννοια της διάδοσης των αγαθών, της γνώσης της επικοινωνίας. Είμαι κατά της παγκοσμιοκρατίας, δηλαδή κατά αυτών που θέλουν να διευθύνουν τον κόσμο, τους G8- G20. Οι ιμπεριαλιστές κατάφεραν κάτι εξαιρετικό για τους εαυτούς τους. Έκαναν μεταξύ τους ειρήνη και κήρυξαν τον πόλεμο στους λαούς.

Σε μερικά σχολεία που πηγαίνω μου λένε:Μανώλη περιμένουμε από σένα , θέλουμε να μας δείξεις το δρόμο. Σ’ έχουμε ανάγκη»
Η απάντηση μου είναι μια: Όσο θα λέτε ότι έχετε ανάγκη το Μανώλη δεν προχωράμε ούτε βήμα. Τη στιγμή που θα πείτε «Μανώλη δε σε έχουμε ανάγκη» τότε θα πάμε μπροστά.

Με ρωτάνε «είσαι 92 χρονών γιατί δεν το βάζεις κάτω»; 
Απαντώ: Γιατί να το βάλω κάτω; Αυτό θα ήταν μια απάρνηση των συντρόφων μου που χάθηκαν εκτελέστηκαν στη διάρκεια των αγώνων.
 Θεωρώ ότι αυτοί είναι που μου λένε: Μανώλη μη φύγεις από τις επάλξεις , μείνε για να είσαι ο εκπρόσωπος μας . Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω ότι τις παραμονές των μαχών και των εκτελέσεων ο ένας έλεγε στον άλλο: 
 Όταν συναντάς έναν άνθρωπο να τον συναντάς και για μένα, όταν καλημερίζεις έναν άνθρωπο να τον καλημερίζεις και για μένα, όταν πίνεις κρασί με την παρέα σου να πίνεις και για μένα…
Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγω από αυτές τις εντολές; Αδύνατον!
Αναρτήθηκε από Kίνηση Ενεργοί Πολίτες 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :