Πέμπτη, Απριλίου 24, 2014

Η συγκινητική ιστορία του Γερμανού γιατρού της Μήλου

REPORTER/ Κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου (1944), 500 περίπου Γερμανοί εγκλωβίστηκαν στο νησί της Μήλου. Τότε το νησί της Μήλου παραδόθηκε στον Ιερό Λόχο, που αποτελούσε μονάδα του Ελληνικού Στρατού και είχε εγκατασταθεί στη γειτονική Κίμωλο.
Το 1943 δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο στη Μήλο, για να παρέχεται ιατρική περίθαλψη στη γερμανική φρουρά. Τότε στάλθηκε απο τη Γερμανία ο......
γιατρός χειρουργός Dr Hans Lober, ο οποίος το οργάνωσε και έφτιαξε κι ένα Παράρτημα του νοσοκομείου για τους Έλληνες.
Ο γιατρός εγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί, δεδομένου ότι προσέφερε πρόθυμα τις ιατρικές του υπηρεσίες, όλων των ειδικοτήτων, σε όλους τους κατοίκους της Μήλου.

Έφυγε για ένα ταξίδι στη Γερμανία, όπου παντρεύτηκε και άφησε έγκυο τη γυναίκα του. Το παιδί που γεννήθηκε δεν το γνώρισε ποτέ. Είχε τη συνήθεια να γράφει κάθε εβδομάδα ένα γράμμα στη γυναίκα του, όπου εκτός από τα προσωπικά του νέα, αφηγείτο με γλαφυρότητα την καθημερινή ζωή της Μήλου, περιγράφοντας όλα τα λαογραφικά στοιχεία του νησιού της εποχής εκείνης.
Κάποια μέρα, πηγαίνοντας να κάνει μια αλλαγή τραύματος σε έναν κάτοικο  της Μήλου τον οποίο είχε χειρουργήσει, χρησιμοποίησε το τζιπ του Γερμανού διοικητή, και πήρε μαζί του τη νοσοκόμα του, έναν φαντάρο και τον οδηγό του τζιπ, δεδομένου ότι ο άρρωστος τους είχε τραπέζι.
Οι Άγγλοι Ιερολοχίτες, θέλοντας να σκοτωώσουν τον Γερμανό διοικητή, πυροβόλησαν στο τζιπ από ενεδρα που είχαν στήσει σε μια γέφυρα. Το τζιπ τυλίχτηκε στις φλόγες, και πέθαναν όλοι. Οι κάτοικοι της Μήλου δεν συγχώρεσαν ποτέ ότι ο αγαπημένος τους ευεργέτης γιατρός σκοτώθηκε απο συμμαχικά στρατεύματα, έστω και κατά λάθος, στον τόπο τους, που τόσα τους είχε προσφέρει.
Βρήκαν λοιπόν το γιο, που ποτέ δεν γνώρισε ο γιατρός τους, που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με εκείνον, πήραν την άδειά του και μετέφρασαν τα γράμματά του, πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά για τη λαογραφική ιστορία του τόπου, τα οποία εξέδωσαν σε ένα βιβλίο, που χρηματοδοτήθηκε από κάτοικο της Μήλου.
Σε μια σεμνή τελετή στο πολιτιστικό κέντρο της Μήλου λοιπόν, παρουσία του γιού του Γερμανού γιατρού Χανς Λέμπερ, έγινε η πρώτη παρουσίαση αυτού του βιβλίου, σαν μνημόσυνο από τους κατοίκους της Μήλου για τα 70 χρόνια από τον θάνατό του!!!!
http://ysterografa.gr/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :