Τρίτη, Απριλίου 15, 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ σχετικά με την προωθούμενη κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ “Ο Άγιος Τρύφων”
Η ολοκλήρωση του μακροχρόνιου δικαστικού αγώνα του Συλλόγου μας ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη θέση ‘Κορυφή Ξύδη’ κοντά στο χωριό μας, βρίσκει το χωριό μας, αλλά και ολόκληρη τη Νάξο σε δεινή θέση: με τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης σφραγίστηκε η μεθόδευση και έτσι το χωριό μας, όπως και άλλα χωριά (Γαλήνη, Αγ. Θαλλέλαιος, Αγγίδια) και ένα σημαντικό μέρος της.....
πόλης της Χώρας, καταδικάστηκαν να ζήσουν εφεξής πλάι σε περιοχή ΧΥΤΑ, ο κάμπος των Εγκαρών, ο επίγειος παράδεισος του Καζαντζάκη, με τον κίνδυνο μόλυνσης και καταστροφής του, και ολόκληρη η Νάξος με τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης των υπόγειων νερών και της θαλάσσιας περιοχή στο ΒΔ τμήμα της, και εν τέλει, σε μια απαράδεκτη, αναχρονιστική και επικίνδυνη λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν πρόκειται καν για ΧΥΤΥ που επιβάλει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης και όπως προσπάθησαν να πείσουν το Ναξιακό λαό.
Οι αποφάσεις αυτές που δίνουν το δικαίωμα στον Δήμο να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ, απέρριψαν τα επιχειρήματά μας, τα οποία βασίζονταν σε πραγματικά και αδιάσειστα στοιχεία, με πρωτοφανείς και μη εξηγήσιμες, βάσει της πάγιας πρακτικής της δικαιοσύνης, αιτιολογήσεις και πρακτικές, ενδεικτικές του γενικότερου κλίματος της εποχής. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, έβαλαν το χέρι τους και οι ‘φίλοι’ μας κυρίαρχοι της Ευρώπης, μέσω των επαφών τους με τον Δήμο...
Ικανοποιούνται, έτσι, τελικά, οι βάναυσες και καταστροφικές για τον τόπο μας επιβουλές του Δήμου Νάξου & ΜΚ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (με τις παρούσες και προηγούμενες διοικήσεις τους) και προπάντων της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων, που με τις αποφάσεις τους, διαχρονικά, κατάφεραν να δρομολογήσουν την καταστροφή της περιοχής μας με τη χωροθέτηση και κατασκευή ΧΥΤΑ σε απόσταση αναπνοής, με ανήκουστες μεθοδεύσεις, μεταχειριζόμενοι θεμιτά και αθέμιτα μέσα και αγνοώντας την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των ανθρώπων των χωριών μας. Δεν φταίει μόνο η ανικανότητα, είναι μάλλον ισχυρά τα συμφέροντα! Αν είχε κανείς το κουράγιο να σατιρίσει τα τεκταινόμενα, θα’ δινε πολλά «συγχαρητήρια» για αυτή τους την «επιτυχία». Σύντομα όμως θα αποδειχθεί καταστροφική για το νησί μας! Δυστυχώς, στην προσπάθειά τους αυτή, βρήκαν στήριξη και σε ορισμένους ανθρώπους που υποτίθεται κείνται φιλικά στα χωριά μας και εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, και οι οποίοι, όπως συνήθως συμβαίνει σε τούτο τον τόπο, με πράξεις ή με παραλήψεις τους συνέδραμαν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους και φορείς (Σύλλογος Γαληνιωτών, ΠΕΚΙΝ, κα) και ιδιώτες με ευαισθησία και αγάπη για το νησί, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψει την επιχειρούμενη καταστροφή, δαπανώντας πόρους, ήδη επί μια περίπου δεκαετία, υπέρμετρα υψηλούς για τις δυνάμεις του. Καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με προσωπικό κόστος για τα Μέλη του που πρωτοστάτησαν, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να σταθεί όμως στο ύψος των περιστάσεων, εκτελώντας απλά το καθήκον του προς τα ιερά χώματα του χωριού μας, και ευελπιστώντας, η ιστορία να καταγράψει την αλήθεια για τη μακροχρόνια αυτή διαμάχη, ώστε να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές και να ζητήσουν ευθύνες από αυτούς που πρέπει. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με όποιο συνταγματικό και νόμιμο τρόπο μπορεί κανείς να προασπίσει το σπίτι και τη γενέτειρα γη που αγάπησε.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη μεθόδευση του Δήμου Νάξου & ΜΚ και των πρώην Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων, προκειμένου να χωροθετήσουν ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη, την καταστροφή της Νάξου.
Απαιτούμε την άμεση δρομολόγηση λύσης ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί μας, και την κατάργηση της αναχρονιστικής και επικίνδυνης επιλογής της λύσης του ΧΥΤΑ.
Αναστολή της κατασκευής ΧΥΤΑ και εφαρμογή σύγχρονης λύση τώρα, αντάξια της ιστορίας και της αξίας του νησιού μας, με ορθές, αντικειμενικές και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς κοροϊδίες και πασαλείμματα, με σεβασμό στη λαϊκή απαίτηση και στα τοπικά χαρακτηριστικά.
Δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου μας και δεν παραιτούμαστε από τη συνεχή διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα!
Όχι στην απάθεια και στην αδράνεια απέναντι στις επικίνδυνες επιβουλές που εξυπηρετούν συμφέροντα σε βάρος του μέλλοντός μας. Ενεργή συμμετοχή και αγώνας χωρίς τέλος και χωρίς αναστολές!

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :