Τα κρινάκια της Θάλασσας (Pancratium maritimum) έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις παραλίες και τους αμμόλοφους της Νάξου Εδώ και 2500 τουλάχιστον χρόνια επιμένουν να φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζουν σε όσους τα παρατηρούν το σπάνιο άρωμά τους. Ονομάζονται και κρινάκια της Παναγιάς μιας και πρωτοανθίζουν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ένα υπέροχο και σπάνιο φυτό που ανθίζει και με τη δυνατή και γλυκιά μυρωδιά του αποτελεί ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης !
Oι περισσότεροι λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες περνούν δίπλα τους ή από πάνω τους αγνοώντας την ύπαρξη και την σπανιότητα του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία του, προτείνει.
α/ την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται.
β/ την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους.
γ/ απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.
Πανάρχαιο φυτό
Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae), είναι αυτοφυές φυτό και συναντάται σε αμμουδερές παραλίες όπου βρίσκονται θαμμένοι οι βολβοί του
Είναι πολυετές και ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον..... Οκτώβριο, τα δε άνθη του (τα κρίνα) εμφανίζονται μέσα από την καυτή άμμο, έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι και γι’ αυτό ονομάζεται «θαλάσσιος ασφόδελος» …
Το κρινάκι της θάλασσας ή παγκράτιο το παράλιο και ενέπνευσε με το κάλλος του τον αρχαίο καλλιτέχνη που το ζωγράφισε με περίσσεια τέχνη (τοιχογραφία) την υστεροκυκλαδική εποχή στην «οικία των γυναικών» της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στην Σαντορίνη, όπως απεκάλυψε μετά 2500 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη, απεικονίζεται σε τοιχογραφίες στην «Βίλλα της Αμνισού» στο Ηράκλειο, αποτυπώνεται σε μια λεκάνη στην Φαιστό και στην Κνωσό «ο πρίγκιπας των Κρίνων» !!!
Το κρινάκι άντεξε χιλιάδες χρόνια, ανταπεξερχόμενο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς ,απέναντι στην ανθρώπινη επέμβαση «κατέθεσε τα όπλα»! Τώρα πια το εκτόπισαν οι δραστηριότητες μας στην άμμο! Η οικοδόμηση των παραλιών, οι χρήσεις στις παραλίες [ομπρέλες ,ξαπλώστρες κλπ], κοντεύουν να το εξαφανίσουν !!!
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
6 σχόλια :
εδω εχουν εξαφανισει ολες τις αμμοθηνες απο παντου και συ ασχολεισαι με τα κρινακια??Βλεπε plak cafe στη πλακα καθε καλοκαιρι εξαφανιζε τις αμμοθηνες μεχρι που επιασε φατσα το βουδι το αγερσανιωτικο και εριξε τσιμεντογωνια ...και ο κυριος κατσαρας ο mr princess με το φιλο του το μαρακη ριξανε τις αμμοθινες απεναντι απο το ξενοδοχειο και το κανανε παρκινγκ....οξω ζωα...θελετε και τουρισμο
Kai giati na min ta kanoun re 8:07 sto asilo den zoume?
Aρκετά κρινάκια (παγκράτια)φύονται και σήμερα στην περιοχή "σαχάρα", μεταξύ Καστρακιού και Μικρής Βίγλας και όποιος θέλει μπορεί να απολαύσει, χωρίς εννοείται να τα πειράξει.
εδω ο κοσμος χανετε και τα κρινακια χτενιζονται..
OTAN ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΒΟΥΔΙΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ? ΘΑ ΒΟΣΚΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Βρε τσιμεντάρετε ακόμα και τις παραλίες. Κονομήστε σήμερα και ρημάξτε τα όλα. Μετά από μερικά χρόνια θα κλαίτε...
Δημοσίευση σχολίου