Με αφορμή την έκδοση του ιστορικού λευκώματος του Γιώργου Ανωμερίτη “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου”, οι Μυκονιάτες με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους κ. Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα τίμησαν τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου πρόγονού τους, του οποίου το σημαντικό αγιογραφικό του έργο τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστό.
Στην πνευματική εκδήλωση, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, μίλησαν για το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη και το έργο του Χριστόδουλου Καλέργη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κυκλαδίτες αγιογράφους, μεταξύ των..... οποίων πλέον προεξάρχει ο Χριστόδουλος Καλέργης με το πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα έργο, ο φιλόλογος – παλαιογράφος κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, ο οποίος χαρακτήρισε την έκδοση αυτή ως πράξη πολιτιστικής αντίστασης απέναντι σε μια κρίση οικονομική και ηθική και ο κυκλαδίτης συγγραφέας κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Την εκδήλωση και τους διακεκριμένους ομιλητές χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, ο οποίος τόνισε ότι η Μύκονος με την πληρότητα της έρευνας του Γιώργου Ανωμερίτη γίνεται πιο περήφανη και πλούσια με το σπουδαίο έργο ενός τέκνου της και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Μύκονος και οι Κυκλάδες αποκτούν ένα ακόμα μεγάλο όνομα στον χώρο των τεχνών.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος αφού μίλησε για τους “ταπεινούς αγιογράφους της Τουρκοκρατίας” όπως τους αποκαλεί ο Φώτης Κόντογλου, επεσήμανε ότι: (α) ο Κρητικής καταγωγής και τέχνης Χριστόδουλος Καλέργης υπήρξε ο μόνος κυκλαδίτης ζωγράφος, ο οποίος παρήγαγε κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ενετοκρατίας στην Πελοπόννησο σημαντικό ζωγραφικό έργο, (β) υπήρξε γέννημα - θρέμμα της Μυκόνου με κύρια αναφορά στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Μαράθι, (γ) υπήρξε ταυτόχρονα σπουδαίος τοιχογράφος και εικονογράφος και (δ) η κρυπτογραφημένη φράση που έθετε σε έργα του “Πολλαί αι πίκραι του επιστήμονος” ζητάει ακόμα την ερμηνεία μας.
Ο Χριστόδουλος Καλέργης (το έργο του καλύπτει την περίοδο 1698-1740) κόσμησε την αγιασμένη τέχνη της αγιογραφίας σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπήρξε ταπεινός μα αριστουργηματικός, υπογράφοντας πάντα τα έργα του με τη φράση “καμού του ελαχίστου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλέργη εκ νήσου Μικόνου”.
Η παρουσίαση του βιβλίου υπήρξε για τη Μύκονο ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο χαιρέτισαν όλοι και ιδιαίτερα ο πνευματικός κόσμος του νησιού, αφού το τεράστιο ζωγραφικό έργο του Χριστόδουλου Καλέργη ήταν άγνωστο. Σημειώνεται ότι το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη αποτελεί την πρώτη και μοναδική έκδοση του βίου και της ζωγραφικής πορείας του Χριστόδουλου Καλέργη.
Πληροφορίες για το βιβλίο στο www.militos.gr.
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
4 σχόλια :
Για όνομα του Θεού μ' αυτά τα Δελτία τύπου για το Χριστόδουλο Καλλέργη!!!
Δηλαδή ήμαρτον πιά. Είχανε κι οι Μυκονιάτες ένα Αγιογράφο πριν γίνουν πούστηδες και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι.
ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΒΙΒΛΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ?
bravo re file 1.46 na mas pei o swthras anwmeriths pou toy eglife prwxtes stin braoun ta arxidia o mamouzelos pws ta kataferan oloi oi kariolides mazi, sosialistes kai dexioi na feroun tin ellada se afta ta xalia, kai na grapsei ena vivlio me tis symvouless tou, ama ena meros theloume na to kanoume bourdelo pws na to kanoume? mia kai einai apo tis palies poutanes tou pasok!!!
Υάρχει κάτι πολύ απλό: Αλλάζετε σταθμό. Ως πότε θα τους γλύφουν? Δεν καταλαβαίνουν πως ο κόσμος σιχάθηκε πια? Γυρίζουμε τη βελόνα και πάμε σε άλλο σταθμό...
Δημοσίευση σχολίου