Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, μετέβη στη Σαλαμίνα, όπου μετείχε στις εκδηλώσεις «Σαλαμίνεια 2011».
Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι των 23 Πόλεων – Κρατών, που μετείχαν στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., κλήθηκαν από το δήμαρχο Σαλαμίνας να υπογράψουν Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης με τον εκεί Δήμο. Κατόπιν της ομόφωνης λήψης σχετικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος συμμετείχε στη διαβούλευση, που έγινε από τους 23 δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας, όπου ομόφωνα αποφάσισαν να ξεκινήσουν από κοινού αγώνα στήριξης και ανάδειξης του πολιτισμού της Σαλαμίνας. Ακολούθως, υπεγράφη το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, στον Αρχαίο Λιμένα Αμπελακίων.
Ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, κατά το χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο Σαλαμίνας για την πρόσκληση, έκανε μια...... ιστορική αναφορά στο ρόλο της Ναξιακής συμμετοχής στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς και παραβρέθηκε στη δεξίωση, που δόθηκε για τους προσκληθέντες, στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Την επομένη, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος παραβρέθηκε στη δοξολογία και στην παρέλαση στον Αρχαίο Λιμένα στα Αμπελάκια.
Χαιρετισμός δημάρχου, Μανόλη Μαργαρίτη, κατά την τελετή αδελφοποίησης των 23 Δήμων που έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Αξιότιμε Δήμαρχε Σαλαμίνας,
Σας ευχαριστώ θερμά και εγώ προσωπικά και εκ μέρους σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την τιμή που μας κάνετε να μας απευθύνετε πρόσκληση αδελφοποίησης των Δήμων μας, με βάση μια ιστορική συγκυρία, που κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας αυτή.
Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι,
Υπάρχει πραγματικά μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα απόψε σ’ αυτήν την αίθουσα. Εμείς, οι απόγονοι αυτών των ηρώων, μετά από 2.500 χρόνια, συναντιόμαστε προκειμένου να μνημονεύσουμε εκείνο το σπουδαίο γεγονός, την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Όλοι μας γνωρίζουμε, βήμα βήμα, πώς εξελίχθηκε εκείνο το σπουδαίο γεγονός. Εγώ, όμως, ως Ναξιώτης, θα συμπληρώσω τονίζοντας τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής της Νάξου στη σπουδαία εκείνη νίκη.
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία, βλέπουμε ότι το 499 π.Χ., σε σύγκρουση μεταξύ των Περσών και των Ναξίων - οι οποίοι πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελούσαν σημαντική ναυτική δύναμη εκείνης της εποχής – ηττήθηκαν οι Πέρσες. Αργότερα, το 490 π.Χ., οι Πέρσες επιτίθενται εκ νέου στη Νάξο, την οποία κυρίευσαν, πυρπόλησαν και κατέκαυσαν επί τρεις ολόκληρους μήνες. Έτσι, η Νάξος από εκεί και πέρα αποτελούσε Περσική επαρχία, όπως και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου.
Πριν ξεκινήσει η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ζητήθηκε από τους Πέρσες η συμμετοχή όλων των δυνάμεων τους, μεταξύ των οποίων και η υπόδουλη Νάξος. Έτσι λοιπόν, τέσσερις Ναξιώτικες τριήρεις ξεκίνησαν και, αφού πέρασαν από τη Δήλο για να αποτίσουν φόρο τιμής, συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Σαλαμίνα. Ανοιχτά όμως της Κέας, οι Ναξιώτες, που αποτελούσαν το πλήρωμα, επαναστάτησαν και, αφού πέταξαν στη θάλασσα τους Πέρσες διοικητές των πλοίων, συνέχισαν το ταξίδι προς τη Σαλαμίνα. Όταν έφτασαν, οι Πέρσες είχαν ήδη αποκλείσει τους Έλληνες στα στενά της Σαλαμίνας. Βλέποντας οι Πέρσες ότι τα πλοία ήταν δικά τους, άνοιξαν την πολιορκητική γραμμή, προκειμένου να περάσουν και, μάλιστα, μπροστά. Οι Νάξιοι, όμως, με την χαρακτηριστική ευφυΐα τους, πέρασαν και εντάχθηκαν σαν η 23η δύναμη – πόλη στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Ενωμένες, πλέον, οι 23 πόλεις, τις οποίες συνέδεε το ομόαιμο, το ομόθρησκο, το ομόγλωσσο και το ομότροπο εθνικό φρόνημα, προχώρησαν και πέτυχαν αυτήν την τόσο μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτή η ομοψυχία είναι η αρχή που πρέπει να έχουμε και οι σημερινοί Έλληνες στην αντιμετώπιση της δύσκολης σύγχρονης πραγματικότητας.
Αυτά τα σπουδαία, έχουν γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα. Σήμερα, όμως, φίλοι μου, γράφουμε και μεταξύ μας ιστορία. Με το πρωτόκολλο αδελφοποίησης που συνυπογράφουμε, πιστοποιούμε τους αδελφικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των Δήμων μας και προωθούμε την περαιτέρω ανάπτυξή τους με την ανταλλαγή εμπειριών σε όλους τους τομείς διοίκησης. Με την πράξη αυτή, αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες, για τις οποίες πολέμησαν με τόσο σθένος οι πρόγονοί μας στη θάλασσα της Σαλαμίνας : στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη φιλία, την ελευθερία, τον πατριωτισμό, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία. Τέτοιες αξίες έχουμε ως παράδειγμα, για να πορευόμαστε αλληλέγγυα στο δύσβατο, πολλές φορές, δρόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Θέλω να σας συγχαρώ, για μια ακόμα φορά, για την πρωτοβουλία σας αυτή, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη μεγάλη τιμή που μας κάνατε και να σας διαβεβαιώσω ότι, όπως και τότε, πριν 2500 χρόνια, έτσι και τώρα σ’ αυτόν τον διαφορετικό πόλεμο στον οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει ενωμένη τις «ορδές των βαρβάρων» και θα βγει και πάλι αλώβητη και νικήτρια.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς
Πριν από 8 ώρες
2 σχόλια :
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕ ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΑΚΙΜΙΑΖΕΤΕ
Είναι και στη Σαλαμίνα βούδια?
Δημοσίευση σχολίου