Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

Νέα εποχή για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο

Στην Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Δήμων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παραβρέθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.
Αντικείμενο της Συνέλευσης ήταν η ανάδειξη- με εκλογή- των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ( Κυκλάδων Δωδεκανήσων).
Στην ομιλία του προς τους συνέδρους ο βουλευτής επεσήμανε τις ευθύνες που επωμίζεται η αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά της όργανα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη χώρα, αλλά και τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στην αυτοδιοίκηση, προκείμενου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και...... στις προσδοκίες των πολιτών.

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει σε όλους μας να αλλάξουμε πρακτικές, λειτουργίες και μεθόδους. Η αυτοδιοίκηση λειτουργώντας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο του “Καλλικράτη” αντιμετωπίζει αναμφίβολα σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στον καινούργιο της ρόλο και ασφυκτιά εξαιτίας των περιορισμένων πόρων που έχει στην διάθεση της. Παρ’ όλα αυτά όμως, οφείλει να λειτουργήσει ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους οικονομικούς και ανθρωπίνους πόρους που έχει στην διάθεση της» τόνισε ο κύριος Ρήγας.

«Η κυβέρνηση έχοντας την εμπειρία της εννιάμηνης λειτουργίας του “Καλλικράτη” πρέπει να αναλάβει άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την λειτουργία των οργανισμών της Αυτοδιοίκησης και τους επιτρέπουν να ασκήσουν τις αυξημένες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί»

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι «Στο νησιωτικό χώρο οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών. Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν την Τοπική ανάπτυξη».

«Οι περιφέρειες πρέπει να λειτουργήσουν αποκλειστικά ως προγραμματικός και αναπτυξιακός θεσμός χωρίς εμπλοκές σε θέματα διοικητικής εξυπηρέτησης πολιτών».

«Για μικρούς και αδύναμους νησιωτικούς δήμους πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό “δίχτυ” προστασίας και υποστήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει».

«Τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν από τις εκλογές πρέπει να λειτουργήσουν σε κλίμα συναντίληψης συνέργειας και κοινών στόχων, μακράν από ξεπερασμένους τοπικισμούς, παραταξιακές και μικροκομματικές αντιθέσεις» κατέληξε ο κύριος Ρήγας, ευχόμενος καλή δύναμη στα εκλεγμένα μέλη του νέου Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου




Παναγιώτης Ρήγας

Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :