Πέμπτη, Μαΐου 21, 2015

Χρήσιμες διευκρινίσεις σχετικά με τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ από το σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου

 ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ
Μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υποχρεωτική εκπαίδευση μέσω των σεμιναρίων του ΕΦΕΤ το σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία» ενημερώνει τους ενδιαφερομένους και ξεκαθαρίζει:

·         Σύμφωνα με την Υ.Α. 14708/2007 του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι υποχρεωτική η απόκτηση του πιστοποιητικού του ΕΦΕΤ  των εργαζομένων και των εργοδοτών των επιχειρήσεων του συνόλου των καταστημάτων σε όλη την Επικράτεια, που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα, οποιασδήποτε μορφής. Δηλαδή όσοι δουλεύουν σε ......
καταστήματα που διαχειρίζονται τρόφιμα (όλοι μα όλοι) είναι υποχρεωμένοι να έχουν πιστοποιηθεί μέσω του σεμιναρίου του ΕΦΕΤ. Ειδικότερα σε νέες επιχειρήσεις το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο δικαιολογητικό του φακέλου προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας της νέας επιχείρησης.

·         Το κόστος του συγκεκριμένου σεμιναρίου ανέρχεται σήμερα στα 100 ευρώ. Το πιστοποιητικό αποτελεί εφόδιο αυτού που το κατέχει (εργαζόμενος ή εργοδότης) εφ’ όσον αυτόν συνοδεύει άρα, το κόστος της απόκτησής του βαρύνει τον ίδιο. Πιθανόν όμως σε κάποιες περιπτώσεις μετά από συμφωνία ή συνεννόηση να καλυφθεί από την επιχείρηση.


·         Η μη κατοχή του πιστοποιητικού αποτελεί παράβαση ΑΛΛΑ δεν επιβάλλεται άμεσα με την πρώτη διαπίστωση. Εάν πραγματοποιηθεί έλεγχος από τον ΕΦΕΤ και διαπιστωθεί ότι δεν υφίσταται πιστοποιητικό ΤΟΤΕ δίνεται ένα περιθώριο 4-6 μηνών για την απόκτησή του χωρίς πρόστιμο.
·         Το σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία» υλοποιεί συνεχώς από το 2008 τέτοια σεμινάρια σε εργοδότες και εργαζόμενους επιχειρήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων». Τα Σεμινάρια αυτά αποσκοπούν στην διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για την προστασία όλων των πολιτών, μέσω της αποτελεσματικής και κατάλληλης εκπαίδευσης των εργοδοτών και εργαζομένων, Είναι διάρκειας 10 ωρών και   υλοποιείται σε 2 πεντάωρα (υπάρχουν πρωινά και βραδινά τμήματα για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων) , ενώ το πιστοποιητικό  χορηγείται σε όσους παρακολουθούν τα σεμινάρια σύμφωνα με όσα ορίζονται σε εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ). Η Γραμματεία του  σωματείου μας λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 στα γραφεία του Συλλόγου (τηλέφωνο 2285023011-email: naxosfiloxenia@gmail.com). Επίσης το Διοικητικό συμβούλιο  είναι πάντα διαθέσιμο να βοηθήσει και να ενημερώσει  τα μέλη μας. Επίσημη και μοναδική συνεργάτης  του Σωματείου είναι η Γραμματέας του Σωματείου Πόπη Βιτζηλαίου.

·         Επειδή είμαστε γνώστες της  πραγματικότητας και των δυσκολιών που βιώνουμε όλοι  προτείνουμε οι  ενδιαφερόμενοι να μεθοδεύσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ  την απόκτηση του πιστοποιητικού ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ  μπορούν ή όταν αυτό επιβάλλεται.

·         Τελευταίο και σημαντικότερο. Το σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία» ενημερώνει και αντιμετωπίζει πάντα με υπευθυνότητα , συνέπεια, ευσυνειδησία και ήθος τους συναδέλφους για όλα τα θέματα. Καλό θα είναι οι συνάδελφοι να ενημερώνονται για αυτά που τους απασχολούν από το επίσημο όργανο που τους αντιπροσωπεύει. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και προσφέρονται για ασάφειες , παρερμηνείες, εξαπατήσεις, εκβιασμούς , εκφοβισμούς και εξαναγκασμούς είναι επιβεβλημένη η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο το οποίο τους έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξη την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα απέναντί τους.
Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Ι. Καρεγλάς                                        Ιωάννης Ε. Παπαδόπουλος
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :