Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

8ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στην Πάρο

Το Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και Κυριακή 9 με 10 Μαΐου 2015, στην Πάρο με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου μας Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ.Καλλίνικου , με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο των νησιών και με την παρουσία και συμμετοχή του Προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας .  Δυναμική ήταν η.....
 εκπροσώπηση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου  από τον Πρόεδρο κ Ευάγγελο Στρατούρη, τον Αντιπρόεδρο κ.Γιώργο Μαιτό και τον αντιπρόσωπο του Επιμελητηρίου κ.Κώστα Παγώνη.  Το παρόν έδωσε και μέλος του Δ.Σ. κ.Σοφία Καπινιάρη. Τα προβλήματα του νησιού μας παρουσιάστηκαν διεξοδικά και οι υποσχέσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους για την επίλυσή τους ήταν ικανοποιητικές. Διεκδικήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον των επαγγελματιών του νησιού μας  και τα συμπεράσματά μας είναι θετικά. Τέλος, το 8ο Συνέδριο ασχολήθηκε εκτεταμένα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία των Κυκλάδων  γενικότερα και  αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος.

Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   Μ   Α
1. Η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Καλούμε την Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ έναν ουσιαστικό, καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.  Θέλουμε περισσότερα  εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.
2. Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.
3. Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.  Ζητούμε την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγησης, που δημιουργεί έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων.  Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία.  Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.
4. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.
5. Ζητάμε την επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά ,ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.
6. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά, τόσο για εμάς από τους ασφαλιστικούς μας οργανισμούς όσο και για τους τουρίστες πελάτες μας.  Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας εν γένει.
7. Τα πλοία είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα νησιά μας.  Ζητάμε αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια μας και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.
8. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεγκτικού δυναμικού, το παρεμπόριο όταν αποκτήσει πρόσβαση στα νησιά μας γίνεται ανεξέλεγκτο.  Ζητάμε συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».
9. Σε τουριστικές αγορές που λειτουργούν εποχιακά, όπως οι δικές μας και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμένες χρονικά εργασιακές δυνατότητες πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προσαρμογές.  Ζητάμε γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.
10. Τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν είναι εργαλεία που επιτρέπεται να χάνουμε.  Θέλουμε συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Εμπορικών Συλλόγων των νησιών και των Δήμων μας ώστε στην νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.
11. Τέλος, η απάντησή μας στα πολυκαταστήματα είναι, τη νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).

  Οι Σύνεδροι των Κυκλάδων:

 Κορκίδης Βασίλης – Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ
Αλιπράντης Απόστολος – Πρόεδρος Ε.Σ. Πάρου – Αντιπάρου
Ρούσσος Γιάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Πολιτάκης Παύλος – Πρόεδρος ΟΕΣΑΟΝΝΑ
 Αλεξανδρίδης  Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ. Σύρου
Αρτέμης Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ. Ίου
Νομικός Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ. Θήρας
Πολενάκης Θεόδωρος – Πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου
Στρατούρης Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ. Νάξου
Τσιμέκης Ανδρέας – Πρόεδρος Ε.Β.Σ. Τήνου
Τσιμελάς Σπύρος – Πρόεδρος Σ.Ε. Αμοργού
Τσούφη Αντωνία – Ταμίας Ε.Ε.Β. Κέας

 Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΞΟΥ
ΠΑΡΟΣ  2015 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Aξιότιμες Κυρίες & Κύριοι, Αγαπητοί Φίλες & Φίλοι, Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες Καλησπέρα σας
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας καθώς και για το βήμα που μας παρέχετε.
Αντί εισαγωγής, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους και όσες στήριξαν τους Ναξιώτες επαγγελματίες στις εκλογές της Ομοσπονδίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την παραίνεση και την ελπίδα η στήριξη αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις επόμενες εκλογές.
Ευχόμαστε στο νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας καλή δύναμη και επιτυχία  στο έργο, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας σε πραγματικά δύσκολους καιρούς.
Ξεκινώντας, θέλω να σταθώ στον αγώνα που καταβάλλαμε ως Ε.Σ.Ν. ενάντια στο άνοιγμα των Υπεραγορών στο νησί μας,  ανακοινώνοντας σας από αυτό το βήμα ότι η προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας Γερμανικών συμφερόντων Υπεραγοράς στο νησί μας.
Τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από την διαδικασία είναι τα εξής δύο:
1ον Ας δείξουμε, επιτέλους, εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, δεν είναι απλά παραίνεση αλλά υποχρέωση μας.   ΚΑΙ
2ον Η μόνη μάχη που δεν κερδήθηκε είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ.
Το ( 2007) έγινε το πρώτο μας Συνέδριο στην Πάρο.
Το (2015) λαμβάνοντας μέρος στο 8ο Συνέδριο που γίνεται εκ νέου στην Πάρο  Δυστυχώς Διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα που είχαν αναπτυχθεί & κατατεθεί τότε τα ίδια καταθέτουμε και σήμερα .                             Σαν να μην πέρασε ούτε ένας μήνας.
Μάλιστα περισσότερα και μεγαλύτερα από ποτέ.
Ενδεικτικά Γενικά Πανελλαδικά Προβλήματα:
Παραεμπόριο, Υπερφορολόγηση , Δυσανάλογο κόστος ασφάλισης σε σχέση με το σκοπό αυτής (παροχή–αντιπαροχή), εκτελεστικά μέσα εξόφλησης εκ μέρους του Δημοσίου προς τον Εμπορικό κόσμο,                                                       Πάγωμα της ρευστότητας εκ μέρους των Τραπεζών ενώ   τα τοπικά προβλήματα είτε καραδοκούν είτε αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Ενδεικτικά: Σας ΑΝΑΦΕΡΩ
ότι συζητείται η αύξηση του ΦΠΑ (επιλεκτική αρχικά σε μερικά νησιά ή σε όλα εξ΄ αρχής   ,επίσης συζητείται  για δύο ή τρία ΦΠΑ ενιαία για όλη την Ελλάδα. Για μας λοιπόν κόκκινη γραμμή είναι να μην χαθεί το πλεονέκτημα του μειωμένου Φ.Π.Α. που υφίσταται έως τώρα στα νησιά μας), Αυξημένα Ακτοπλοϊκά, Ελλιπέστατη η ακόμη και μηδενική Ενδοεπικοινωνία των Νήσων ,    Πολυεθνικές – Πολυκαταστήματα,        Αντί σύγχρονου στελεχωμένου Νοσοκομείου προβληματικό Κέντρο Υγείας,                                 Αρχαιολογικό Μουσείο Υποστελεχωμένο το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε 1 ημέρα την εβδομάδα,               ΔΟΥ- ΙΚΑ  δυσλειτουργεικά,   ΟΑΕΕ με 2 Υπαλλήλους να εξυπηρετεί ΝΑΞΟ & Μικρές Κυκλάδες, IOS, Σαντορίνη και Πάρο..
Το ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ παραμένει «ανοικτή πληγή» για το υγιές εμπόριο,  και η αντιμετώπιση του αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς είναι αδιανόητο όταν η μοναδική πύλη εισόδου στο νησί, όλων αυτών που έρχονται με φορτωμένα τα αυτοκίνητα τους με κάθε είδους παράνομα  εμπορεύματα  είναι το λιμάνι.                 Ειδικότερα η ενδεχομένη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας , θα επηρεάσει ευθέως είδη πρώτης ανάγκης ,             αυξητικά την τιμή των εισιτηρίων και την ενδεχομένη υποπλήρωση των κλινών.
    Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εφαρμογή τόσο της αρχής της Συνταγματικώς κατοχυρωμένης Νησιωτικότητας όσο και των Ευρωπαϊκών Αρχών που στηρίχθηκε αυτή για την προστασία και υποστήριξη των Νησιωτικών περιοχών μας, ήταν και είναι διαχρονικά Ανεπαρκής.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα τοπικά προβλήματα έχουν αναφερθεί πολλές φορές ,  όμως η ενδεχομένη επιβολή αύξησης του ΦΠΑ θα εγκαθιδρύσει αυτά τα προβλήματα δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου σταδιακή ερήμωση τόσο των Νησιών μας όσο και των Επιχειρήσεων μας.
Πέρα λοιπόν της αντιθέσης μας σ’ αυτό το ενδεχόμενο Προτείνουμε:
Α) Την δυναμική καθημερινή επί 365 ημέρες τον χρόνο αντίδραση μας και ταυτόχρονη προσπάθεια επίλυσης κάθε ζητήματος το οποίο κινείται στην σφαίρα των προβλημάτων μας , έως ότου  αλλάξουν οι πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα οι αντιδράσεις μας να οξύνονται ακόμη περισσότερο.
Β) Κλείνοντας αυτό που προτείνουμε και σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή για το μέλλον του Εμπορικού μας κόσμου στο σύνολο του Είναι την Επανασύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής η οποία πέραν από την διαχείριση των θεμάτων και των αποφάσεων των τοπικών φορέων θα βρίσκεται σε εγρήγορση και θα δημιουργεί λύσεις χωρίς να αγκυλώνεται σε γραφειοκρατικές καταστάσεις.
Το συντονιστικό εισηγητικό αυτό όργανο θα αποτελεί ένα εργαλείο για την Ομοσπονδία το οποίο θα την βοηθήσει ουσιαστικά όχι μόνο να αποδείξει την πρόθεσή της για εξωστρέφεια στην πράξη, αλλά να δώσει λύση στην γρήγορη αντικειμενική και πλουραλιστική λήψη των αποφάσεων.
Μπορούμε με την χρήση τεχνολογίας μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης το οποίο υπάρχει στα γραφεία του Επιμελητηρίου σχεδόν σε όλα τα νησιά να συνεδριάζουμε και να αποφασίζουμε ώστε να προτείνεται μία λύση στην Ομοσπονδία έτοιμη η οποία θα αποτελεί το αποτέλεσμα της κοινής ιδανικής συνισταμένης.
   Μία λύση η οποία θα έχει απορροφήσει όλες τις τριβές και τις αγκυλώσεις μεταξύ των νησιών και θα προτείνεται πλέον έτοιμη στην Ομοσπονδία για να συσκεφθεί να αποφασίσει και να προχωρήσει σε εφαρμογή.                                                                                                                                                                      Μ' αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί το συμβούλιο της Ομοσπονδίας αφού δεν θα εμποδίζεται από σκόρπιες και άστατες τοποθετήσεις ή τρικλοποδιές μεμονωμένα από τα νησιά αλλά θα έχει την επίσημη θέση τους και μάλιστα εγγράφως.
Αλλά και η Ομοσπονδία θα μπορεί να ενημερώνει το συντονιστικό και εκείνο να αναλαμβάνει την ενημέρωση σε κάθε νησί ξεχωριστά χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο για τον καθένα ξεχωριστά.
Προτείνουμε να συσκεφθούν τα νησιά μεταξύ τους και να υπογραφεί η να εκσυγχρονιστεί (αν υπάρχει) το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του οργάνου.
Σαν πρώτη σκέψη-πρόταση τα μέλη του οργάνου θα μπορούσε να είναι οι πρόεδροι των σωματείων από κάθε νησί.
 Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται μέσα από τις εργασίες αυτού του 8 συνεδρίου,  να καταθέσουμε την αντίθεσή μας σε όλους αυτούς που μας αντιμετωπίζουν ευκαιριακά και να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, πέρα και έξω από κομματικές προτιμήσεις, ότι είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ  να αγωνιστούμε για ίση νομοθετική αντιμετώπιση σε ότι αφορά τον κλάδο μας.                                                                                                                                                                    Κάθε άλλη συμπεριφορά θα είναι  καταδικαστέα από όλους μας.
Σας ευχαριστώ




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :