Σάββατο, Ιανουαρίου 05, 2019

Η Ε.Α.Σ. Νάξου τίμησε τον θρυλικό και... ρέκορντμαν Σκοπελίτη!


Μία πολύ ιδιαίτερη παράδοση από ένα πολύ ιδιαίτερο πλοίο διατηρήθηκε και φέτος στη Νάξο!

Στις 11 το πρωί της Πρωτοχρονιάς το πλοίο-θρύλος της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, ο «Σκοπελίτης», έγινε το πρώτο που φθάνει στη Νάξο για το 2019, κάνοντας έτσι… ποδαρικό στο λιμάνι του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων για το νέο έτος! Συνέχισε, έτσι, το σπουδαίο ρεκόρ του, καθώς μετρά τέσσερα… ποδαρικά στη Νάξο από το 2015! Σε αυτό το διάστημα η μία και μόνη χρονιά που έχασε το ποδαρικό ήταν το 2017, όταν τον πρόλαβε το «Aqua Spirit».

Μάλιστα, στη μικρή σκάλα του λιμανιού, όπου, όπως εξάλλου συνηθίζει, έδεσε το πλοίο, υποδέχθηκαν τον ιδιοκτήτη του, Γιάννη Σκοπελίτη και τον καπετάνιο του, Γιάννη Φωστιέρη, μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα οποία και τίμησαν τους δύο άνδρες για την προσφορά τους στη Νάξο και στις ...........
Μικρές Κυκλάδες – και τι προσφορά, αλήθεια!

Τον «Σκοπελίτη» τον έχουν πει «οξυγόνο» και «δώρο Θεού» για τα Κυκλαδονήσια και όχι άδικα. Από το 1956, όταν και ξεκίνησε τα δρομολόγιά του με καπετάνιους τους Δημήτρη («Καπετάν-Μήτσο») και Γιάννη Σκοπελίτη, ενώνει τη Νάξο και την Αμοργό με τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά) έχοντας δαμάσει… αμέτρητες φουρτούνες στο Αιγαίο και εξυπηρετήσει αναρίθμητους επιβάτες, νησιώτες και τουρίστες. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Ο «Σκοπελίτης» είχε αναλάβει την ταχυδρομική γραμμή των Μικρών Κυκλάδων κι ακόμη μετέφερε τρόφιμα, ασθενείς όταν δεν επιχειρούσαν ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, εγκύους, ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα, φάρμακα και άλλα εφόδια, σε συνθήκες κατά τις οποίες πολλές φορές τα μικρά νησιά των λίγων εκατοντάδων κατοίκων ήταν αποκλεισμένα λόγω καιρού. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, που οι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών χαρακτηρίζουν τον «Σκοπελίτη» ως βαπόρι-φαρμακείο, μανάβικο, αρτοποιείο, κρεοπωλείο, ταχυδρομείο και ό,τι άλλο χρειαστεί!
Στις μέρες μας ο «Σκοπελίτης», υπό την καθοδήγηση πλέον του Γιάννη Φωστιέρη και του Γιάννη Σκοπελίτη, εξακολουθεί ατρόμητος να… δαμάζει τα κύματα και να συνδέει τις Μικρές Κυκλάδες με τον έξω κόσμο, ενώ δεν παραλείπει να κάνει και το δικό του ρεκόρ με τα… ποδαρικά στο λιμάνι της Νάξου κάθε Πρωτοχρονιά!

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :