Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2017

Παραχώρηση παραλιών στους δήμους: Έρχεται νέος νόμος -Τι θα προβλέπει

Έτοιμο για διαβούλευση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001 με το οποίο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους. Με το ν/σ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι  αποφάσεις 646/2015 και 3944/2015 του ΣτΕ οι οποίες αναμένεται να καθαρογραφούν το.....
επόμενο διάστημα και να τινάξουν και φέτος στον αέρα τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την τελευταία στιγμή με βουλευτική τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο στη Βουλή είχε παραταθεί για ένα έτος η ΚΥΑ του 2015 την οποία είχε απορρίψει, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, ως εκτός των ορίων του νόμου 2971/2001.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με το νέο νόμο που έχει καταρτισθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείο Οικονομικών:
-Οι παραλίες θα παραχωρούνται στους ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους δήμους  από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός θα υποστηρίζεται από το ίδιο μηχανογραφικό σύστημα και θα γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε δήμο ή ευρύτερη περιοχή.
-Ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα ποσοστά των εσόδων Δημοσίου και δήμων που σήμερα είναι 30-70 με αποτέλεσμα από τα συνολικά 50 εκατ. του 2016 να εισπράξει το Δημόσιο 15 εκατ. και οι δήμοι 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με δεδομένο ότι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα η διαδικασία θα εξορθολογιστεί και αφετέρου θα σταματήσουν οι καταπατήσεις, με αποτέλεσμα τα έσοδα, όπως υπολογίζουν, να τριπλασιαστούν (σ.σ. δηλ. να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ), προτείνουν το ποσοστό αυτό να αντιστραφεί (70-30). Τονίζουν, δε, ότι με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα αυξήσουν σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα τους από 35 εκατ. σήμερα σε 45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δήμοι αμφισβητούν ότι η αύξση των εσόδων θα είναι τόσο μεγάλη, και, επικαλούμενοι τα μεγάλα έξοδα που έχουν για τη συντήρηση των παραλιών αλλά και για την πληρωμή των ναυαγοσωστών, ζητούν τα ποσοστά να παραμείνουν αμετάβλητη.
– Το νέο νομοσχέδιο και η ΚΥΑ που θα εκδοθεί προσαρμόζονται απολύτως στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.
Με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και οΑπόστολος Λουλουδάκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό,συναντήθηκαν χθες με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τόνισαν ότι:
-Το ν/σ πρέπει να βγει σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από τις αρχές Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για τους οποίους, δεδομένου ότι το σύστημα είναι νέο και άρα δεν είναι δοκιμασμένο, θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να ολοκληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με το παλαιό σύστημα με βάση το οποιο οι διαγωνισμοί γίνονταν απευθείας από τους δήμους, χρειάζονταν πάνω από ένα μήνα.
-Ζήτησαν η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί να ισχύσει για τρία και όχι για δύο χρόνια όπως προτίθενται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, όπως τονίζουν, το 2019 είναι προγραμματισμένες οι εκλογές ΟΤΑ, και δεν μπορεί η νέα ΚΥΑ να εκδοθεί στις παραμονές τους.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :