Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2017

Τα «Φαναράκια» φώτισαν άλλη μια φορά την Τήνο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το νησί της Τήνου γιόρτασε την Εύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας  αναβιώνοντας το έθιμο «Φαναράκια».

Εκατοντάδες κεριά κράτησαν στα χέρια τους – το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου- οι μαθητές όλων των σχολείων της Τήνου, και μαζί τους ιερείς, οι Δήμαρχοι Τήνου και Μυκόνου Σίμος Ορφανός και.....
Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Έπαρχος Τήνου Ιωάννης Γιαγιάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές των Κυκλάδων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή θρησκευτική γιορτή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Τηνιακοί, αλλά και πολλοί επισκέπτες και η οποία ξεχειλίζει από ζωντάνια, χρώματα και τραγούδια.

Στην εξέδρα εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής απένειμαν τα χρηματικά βραβεία που είχαν εξαγγελθεί από μηνών με την ευκαιρία του μαθητικού διαγωνισμού με την αφορμή της εορτής της Ευρέσεως.

Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης και να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, όπως έκαναν οι πρόγονοι τους και τη νύκτα της 30ης Ιανουαρίου του 1823, για να φτάσουν στο προαύλιο της Μεγαλόχαρης.

Ο κόσμος κρατάει πολύχρωμα φαναράκια τα οποία κρέμονται από λεπτά κοντάρια και ψάλλουν ύμνους της γιορτής, όπως το «Χαίρε Πάναγνε Μαρία, Χαίρε Μήτηρ του Θεού, που αξίωσες την Τήνο την εικόνα σου να βρει. Ως μας έσωσες την Τήνο, σώσε ακόμα μια φορά, για τη δόξα του Υιού σου την Ελλάδα τη γλυκιά…..».


Πολλά από τα φαναράκια που κρατούν στην λαμπαδηδρομία, είναι μικρά αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, και καλυμμένα με πολύχρωμες ζελατίνες.

Δεν είναι λίγοι οι Τήνιοι που έχουν το δικό τους φαναράκι αρκετές δεκαετίες και για τον καθένα φέρνει ξεχωριστές θύμησες. Μάλιστα, κάποια περνάνε από γενιά σε γενιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα, η κατασκευή τους αποτελούσε βασικό μέσο ανάπτυξης ευγενούς άμιλλας ανάμεσα στους μαθητές και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν διακριθεί στην κατασκευή τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν ακόμα πιο φαντασμαγορικές όταν η νύχτα έγινε μέρα… απο τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που έδωσαν ακόμα πιο χαρμόσυνη ατμόσφαιρα!

Μετά την ομιλία του κ. Δημάρχου και την καύση πυροτεχνημάτων η πομπή κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών.
http://cyclades24.gr/2017/01/fanarakia-tinos-foto-video-ethimo/

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :