Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

ΣΟΚ: Απέραντο αιολικό πάρκο ολόκληρη η Πάρος…

Οι φωτογραφίες κυριολεκτικά σοκάρουν ακόμη και τον πιο καλόπιστο οικολογικής συνείδησης πολίτη. Ανεμογεννήτριες – θηρία ύψους 100 μέτρων διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί της Πάρου, τερατώδεις κατασκευές που αλλοιώνουν βάναυσα το φυσικό τοπίο, το κυκλαδίτικο δομημένο περιβάλλον, την ηρεμία και την ηπιότητα του παριανού γεωμορφολογικού ανάγλυφου...
Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια «πράσινη» κατά τα άλλα, στην ουσία όμως νέα βιομηχανική ζώνη οικολογικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, που έρχεται να εγκατασταθεί και να περιλάβει ολόκληρη την Πάρο η οποία θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο παραγωγής ενέργειας με....... φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Για ποια όμως άραγε φιλικότητα προς το παριανό περιβάλλον μιλάμε όταν η γνώριμη εικόνα που ξέραμε μέχρι σήμερα, από όποιο σημείο του νησιού κι αν παρατηρούσαμε την παριανή φύση, θα μοιάζει μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με απέραντη ζώνη τερατώδους σιδερένιας επέμβασης που θα την πληγώνει μόνιμα;

Η εγκατάσταση των θηριωδών κατασκευών πρέπει να αποτραπεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση «χάνεται» η Πάρος που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μια για πάντα...

To Ψήφισμα του Δήμου Πάρου

Με την υπ’αριθμ. 177360/18‐12‐2014 Απόφασή
του Υπουργού ΠΕΚΑ, εγκρίθηκαν εκ νέου οι
περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο‐Νάξο‐Τήνο‐ Πάρο, συνολικής ισχύος 281,5 MW (αρχικά με 95 ανεμογεννήτριες ύψους 100m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.
Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, οι φορείς, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρεια, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:
• Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
• Ακυρώνει τα ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά.
• Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το διεθνώς αναγνωρισμένο
ιδιαίτερο νησιωτικό μας περιβάλλον.
• Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας το
φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
• Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική
μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
• Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους
νησιωτικής ανάπτυξης.
• Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών
μας, εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών μας.
• Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
• Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην
οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.
• Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης
(κοινωνία‐περιβάλλον‐ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.

Ο αγώνας μας θα καθορίσει τις τύχες μας! Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φίλους της Πάρου να προσυπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας και να σταθούν πλάι μας στον αγώνα μας για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.
http://parianostypos.gr/index.php/paros-antiparos/paros-antiparos-koinonia/item/22979-sok-aperanto-aioliko-parko-olokliri-i-paros#sthash.lFsmUbeL.dpuf
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :