Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας, ετέθη από τον Περιφερειάρχη στον κ. Ι. Πλακιωτάκη

Τον κ. Ιωάννη  Πλακιωτάκη, τ. Πρόεδρο  της Νέας Δημοκρατίας, Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, υποδέχτηκε σήμερα, Παρασκευή,  στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Τον κ. Πλακιωτάκη που βρίσκεται σήμερα στη Ρόδο στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης, συνόδευαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδ/σου κ. Παύλος Μπακίρης, ο τέως....
βουλευτής κ Γιάννης Παππάς, και οι πρώην βουλευτές κκ Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Χρύσης.
Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνάρτηση με τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, σε μια συγκυρία εξαιρετικά περίπλοκη, η οποία διαμορφώσει ένα δύσκολο περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη από εθνικής και γεωπολιτικής απόψεως.
Ειδικότερα, έθεσε το ζήτημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που παραμένει η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της Ευρώπης, την ίδια ώρα  που καταγράφει την μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά,  πτώση του ΑΕΠ της, σε ποσοστό άνω του 30% και μάλιστα πριν επιβληθούν τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα της τελευταίας 2ετίας, πτώση που πλήττει όχι μόνο τα νησιά αλλά και την εθνική οικονομία στο σύνολό της.
Ο Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από την  εξαίρεσης της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ , καθώς και το γεγονός ότι αγνοήθηκαν παντελώς νησιά των Κυκλάδων, απόρροια της πλήρως διαστρεβλωμένης αντίληψης που έχει το κεντρικό κράτος για τις πραγματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά, για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που σήμερα, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται, έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Σημείωσε ότι το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι ασήμαντο για τα ταμεία του κράτους, ενώ καταφέρνει ένα  ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των νησιών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, των κόστος του οποίου είναι ανυπολόγιστο.
Ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να στηρίξει την μοναδική πηγή από όπου η χώρα μπορεί να περιμένει δημοσιονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, τον τουρισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αναχαιτίζουν την οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική, σε συνάρτηση με το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και την υπερφορολόγηση. Επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο αντιπροσωπεύει 32% έως 42% του ελληνικού τουρισμού, τόνισε την αδήριτη  ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών στήριξης του τουρισμού τομέα.
 Καταλήγοντας ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα τα προβλήματα των νησιών, είτε δεν θα υπήρχαν είτε θα είχαν επιλυθεί, αν η νησιωτικότητα είχε αναγνωριστεί στην πράξη, με την δημιουργία ίσων ευκαιριών μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, για να τονίσει ότι « η Ελλάδα δεν αγαπάει τα νησιά της και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία».
Αναδεικνύοντας το ζήτημα της νησιωτικότητας, ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη και ως εκ της ιδιότητας του τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να επιτύχει δεσμευτικά την κατοχύρωση νησιωτικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης και στον αγώνα που δίνει  για να επιτύχει την άρση της στατιστικής στρέβλωσης που κατατάσσει το Νότιο Αιγαίο στις πλέον ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης, κατάταξη που δεν ανταποκρίνεται στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα των νησιών, ενώ τους στερεί πόρους και ευκαιρίες.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :