Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Απόπειρα παραπλάνησης και διαίρεσης των σμυριδεργατών

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΜΥΡΙΔΟΡΥΚΤΩΝ
ΟΡΜΟΥ ΛΥΩΝΑ
Ομάδα Απεραθιτών της Νάξου αποφάσισε, όπως είχε δικαίωμα, να ιδρύσει σωματείο σμυριδωρυκτών. Δεν είχε όμως δικαίωμα να το ονομάσει «Σωματείο σμυριδορυκτών-σμυριδωρύχων κοινοτήτων Ορεινής Νάξου»! Το έκανε συνειδητά και σκόπιμα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει και δρα από τις αυγές του ελληνικού εργατικού κινήματος, αδιάκοπα και αγωνιστικά, το Σωματείο μας που καλύπτει τα περισσότερα σμυριδοχώρια  της περιοχής, με κύριο σμυριδοχώρι την Κόρωνο και τον όρμο του Λυώνα. Από την περιοχή, που.....
συνδικαλιστικά καλύπτουμε, εξορύσσονται και παραδίδονται στο κράτος αναλογικά τα 5/8 της σμύριδας, σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.
         Τα γεγονότα αυτά τα ξέρουν πολύ καλά ακόμα και οι πρωταγωνιστές του νέου σωματείου. Όπως ξέρουν πολύ καλά ότι το σωματείο μας τους κάλυπτε και τους καλύπτει ουσιαστικά, μετά την πολύχρονη αδράνεια του δικού τους σωματείου, δίνοντας καθημερινά αγώνες για  τη λύση των προβλημάτων του σμυριγλιού και την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των σμυριδεργατών. Θα μπορούσαν να αναβιώσουν τον παλιό Σύνδεσμο σμυριδωρυκτών Απειράνθου-Μουτσούνης (έτσι λεγόταν, το ξεχνούν;) και όχι να προσπαθήσουν με πρόθεση να παραπλανήσουν, κυρίως τους τρίτους, ότι δήθεν εκπροσωπούν και μάς,...όλη την ορεινή Νάξο! Πολλοί μιλούν για πολιτική σκοπιμότητα, ειδικά αυτή την περίοδο, που η σμύριδα είναι πάλι στο επίκεντρο και κάποιοι ευλόγως δεν επιθυμούν την ενότητα και το συμφέρον των σμυριγλάδων. Εμείς θα απαντήσουμε σε αυτήν τη λαθροχειρία της επωνυμίας του νέου σωματείου, με το κλασσικό ερώτημα: Ποιος βλάπτεται και ποιος ωφελείται; Η απάντηση είναι ότι η πράξη αυτή βλάπτει τους σμυριδεργάτες στο σύνολό τους για πολλούς λόγους και συνιστά προσβολή:
         -συνδικαλιστική, γιατί έχει σπέρματα διαίρεσης και προδίδει τάσεις επεκτατισμού, καπηλείας και καπελώματος. Υπονομεύει την αρμονική συνεργασία και την ταξική αλληλεγγύη των σμυριδεργατών, αναζωπυρώνοντας παλιές σφοδρές διαμάχες. Σημειώνουμε ότι μόνο το σωματείο μας είναι μέλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος και μέσω αυτής της ΓΣΕΕ.
         -ιστορική, γιατί μόνο ένας ανιστόρητος ή ξένος με το σμυρίγλι ή δόλιος δεν ξέρει ποιους εκφράζει διαχρονικά το σωματείο μας, πού εδρεύει, ποιες σμυριδούχες περιοχές καλύπτει, ποια είναι η ιστορία του και η συμβολή του στην υπεράσπιση, με κάθε τρόπο, των συμφερόντων των εργατών.
         -πολιτική, γιατί εμφανίζει τους σμυριδεργάτες να τσακώνονται και να ξεστρατίζουν τη συζήτηση από το ουσιώδες που είναι ότι το σμυριδικό είναι πάλι σε καμπή, με σχέδια που εκπονούνται, ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, πολιτικές αντεγκλήσεις. Σε αυτές τις πολιτικές διαμάχες, η θέση μας πρέπει να είναι ενωτική, με το μέρος των εργατών και όχι των βλαπτικών πολιτικών και των συνεχών υποσχέσεων.
         -ηθική, γιατί το νέο σωματείο με την πρώτη εμφάνιση και τη ψευδεπίγραφη επωνυμία του καταστρατηγεί-εκτός από το νόμο, όπως έχουν πει τα δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις- κάθε έννοια συνδικαλιστικής δεοντολογίας και εντιμότητας. Αντιγράφει ασύστολα διατάξεις του καταστατικού μας, ακόμα και το έμβλημα της σφραγίδας του σωματείου μας! Φθάνει στο σημείο να ορίζει επίσημη αργία την ημέρα γιορτής μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή της έδρας του σωματείου μας, στην Κόρωνο! Αν αυτό δεν λέγεται θράσος, κουτοπονηριά ή δολιότητα, δεν συμβαδίζει πάντως με τα χρηστά εργατικά και συνδικαλιστικά ήθη.
         Η επωνυμία του νέου σωματείου είναι ο ορισμός της παραπλανητικής επωνυμίας. Δημιουργεί σύγχυση ως προς την ταυτότητα των μελών και προσβάλλει την προσωπικότητα του σωματείου μας, την οποία θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο. Δεν είναι αληθινή η επωνυμία αυτή και είναι αντικειμενικά πρόσφορη να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα και σύγχυση κυρίως σε τρίτους, γιατί το σωματείο μας λειτουργεί στον ίδιο τόπο και επιδιώκει τον ίδιο σκοπό. Καλούμε τους εμπνευστές του νέου σωματείου να αφήσουν τους...μεγαλοϊδεατισμούς και να συμμορφωθούν με το νόμο και τη συνδικαλιστική δεοντολογία.
         Η απόπειρα παραπλάνησης θα πέσει στο κενό. Το σωματείο μας και τα μέλη του δεν θα επιτρέψουν την υπονόμευση των ενωτικών αγώνων των σμυριδεργατών από έξωθεν μεθοδεύσεις και αποπροσανατολισμούς.


Για το Σωματείο
Ο Γ. Γραμματέας

Ο Πρόεδρος


Αποστόλης Κουφόπουλος

Μιχάλης Πάσουλας
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :